Kolumni

Kulma: RoPS uudelle vuosikymmenelle

Markku Saukko on Uuden Rovaniemen jalkapallokolumnisti.
Markku Saukko on Uuden Rovaniemen jalkapallokolumnisti.

Rovaniemen Palloseura aloittaa kahdeksannen vuosikymmenensä. Juhlavuoteen 2020 RoPS lähtee rajusti muuttuneena ja samalla tietyllä tavoin juurilleensa palanneena.

Pitkästä aikaa ruorissa on rovaniemeläinen päävalmentaja, vieläpä entinen huippupelaaja ja seuralegenda Vesa ”Vesse” Tauriainen. Entinen A-maajoukkuehyökkääjä on ensimmäinen RoPS-kasvatti edustusjoukkueen puikoissa sitten kauden 2011 ja Matti Hiukan.

RoPSin imagolle tekee ainakin paikallisesti pelkästään hyvää, että oman kylän poika johtaa nyt joukkoja. Pelaajien suuntaan auktoriteetti on ehdoton – sen takaa huippupelaajan taustan lisäksi kiistattomat näytöt valmennustaidoista. Liigatason päävalmentajakokemustakin on kauden verran Kotkasta 2007, ja kakkosvalmentajana hän voitti Myllykosken Pallossa Veikkausliigan mestaruuden 2005 ja RoPSissa hopeaa 2015.

Tuoreimmat ja parhaiten muistettavat meriitit Tauriainen hankki RoPS/2:n päävalmentajana ja ohjasi nuoren joukkueen pelaamaan upeaa futista, jossa pelin rakenne oli tasapainossa kaikilla osa-alueilla.

Tauriainen on kokenut valmentaja – liikuntatieteen maisteri ja UEFA Pro-valmentaja on tehnyt jalkapallovalmennustyötä käytännössä koko tämän vuosituhannen. Etelässä Tauriainen voi olla nuoremmille futaajille outo nimi – onneksi Google kertoo nopeasti totuuden.

Enää ei varmasti toistu ne viime kauden loppupuolen nolot hetket, joissa edustusjoukkueen valmennusryhmään kuuluva henkilö isoon ääneen, ison rovaniemeläisen väkijoukon kuullen, naureskelee ja negatiivisesti arvostelee rovaniemeläisiä nuoria pelaajia RoPS/2 -ottelun katsomossa!

Tauriainen palauttaa juoksuvoiman arvoonsa, ja RoPS tulee olemaan nopea ja kestävä. Todennäköisesti Tauriainen ottaa pienen irtioton Toni Koskelan ja Pasi Tuutin hyvin tieteellisestä ja ”akateemisesta” jalkapallosta.

Tätä ei pidä käsittää väärin – Tauriainen ei missään nimessä ole vanhan liiton mies, mutta ehkä rasitustasot ja sykerajat eivät näyttele niin suurta roolia hänen jalkapallofilosofiassaan kuin edeltäjillään.

Juurilleen palaamista on myös pelaajabudjetin merkittävä leikkaaminen. RoPS on perinteisesti tullut toimeen pienillä pelimerkeillä. Tähän mennessä RoPS on rakentanut joukkuettaan maltilla ja harkiten – huteihin ei ole varaa. Treeniäkään ei ole vielä takana, mutta paperilla tilanne näyttää hyvältä: RoPS rakentaa hyvin kilpailukykyisen jengin ensi sesongille. Joukkueet ovat niin varhaisessa rakennusvaiheessa, että tarkempi arvioiminen on mahdotonta.

Tammikuun loppupuolella alkava Suomen Cup kertoo jo jotain, mutta lopulliset voimasuhteet näkyvät vasta aivan Veikkausliigan käynnistymisen kynnyksellä.

Poimitaan muutama sopimus tarkasteluun. Rovaniemen jalkapallojumala Aleksandr Kokon jatkosopimus oli loistava juttu – maalikuningas haluaa jättää pelaajana Palloseuran vain onnistuneen kauden jälkeen. Tauriaisen kuntokoulun läpäistyään kymmenen maalin kaudesta on takuu voimassa. Todella uskon, että Kokko pystyy vielä pelaamaan terveenä.

Vesa Tauriainen on muuten toisena yhden kauden pääsarjamaalien tilastossa RoPSissa 14 osumallaan kaudelta 1991 – edellä on vain Kokko (17)!

RoPS on kiinnittänyt Eetu Muinosen ja Youness Rahimin, jotka ovat kokeneita ja rutinoituneita liigapelaajia. Rahimissa on jopa vielä ulosmittaamatonta potentiaalia. Raymond Gyasi vaikuttaa myös todella hyvältä haulta. Obed Malolo oli täysin RoPSin näköinen hankinta – jo osin hukatulta näyttänyt lahjakkuus saa vastuullisen roolin ja todennäköisesti loistaa napapiiriläisten keskikentällä.

Niin, Wato Kuatéa ei voi ohittaa. Totta kai hän on ongelmapelaaja – jos ei olisi, portugalilainen pelaisi jossakin suuressa sarjassa. FC Interin entinen päävalmentaja Job Dragtsma totesi osuvasti erään ulkomaalaispelaajan olevan ”tietenkin hullu – ei hän Suomessa muuten olisi.”

Dragtsman lausahdus ei siis liity Kuatén mielenterveyteen, vaan siihen, että kansainvälisen tason pelaajassa, joka pelaa Suomessa, täytyy olla jotain ”vikaa”. Totta kai nuoret nousevat tähdet, kuten Alfredo Morelos, tai ystävänpalveluksia tarjoavat jäähdyttelijät, kuten Taye Taiwo ovat poikkeuksia säännössä.

Kuaté on parhaimmillaan Veikkausliigan paras keskikenttäpelaaja – uskotaan ja toivotaan, että Tauriaisen, agentti Tony Finniganin ja Kuatén muu tukiverkosto pitävät tulisieluisen voimanpesän aisoissa. Tiettävästi muitakin suomalaisseuroja oli Kuatén kintereillä, mutta taustajoukot näkivät Rovaniemen ja RoPSin ympäristönä parhaana paikkana Watolle.

RoPSin harjoitukset alkavat Ounashallissa 7. tammikuuta.