tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Kul­je­tus­pal­ve­lu ei toimi

Kirjoitin aiemmin kuljetuspalvelusta, mutta jäi kertomatta, millainen se on – ei siis Kela-taksi eikä mikään ”sosiaalikyyti”. Kuljetuspalvelu on tarkoitettu vammaisille, jotka eivät omin avuin pääse liikkumaan, esimerkiksi pyörätuolia tai rollaattoria tarvitsevat ja näkövammaiset.

Taksikyydeissä on linja-autokyydin hintainen omavastuu. Kuljetus ei ole tarkoitettu lääkäri- tai sairaalakuljetuksiin vaan esimerkiksi kauppaan, teatteriin ja kahvilaan. Aiemmin kyyti toimi normaalisti taksin soittamalla ja näyttämällä kuskille korttia, josta näki paljonko kyytejä on jäljellä. Äidilläni niitä on 19 kuukaudessa. Nyt palvelu tilataan Kemiin Rovaniemellä sijaitsevasta keskuksesta ja kyytiä pitää odottaa 1,5 tuntia lähtiessä ja vähintään puoli tuntia kotiin palatessa.

Kerran äidille ei tullut taksia lainkaan. Soitin kolmesti puolen tunnin välein Rovaniemelle, mutta siellä ei osattu sanoa syytä tähän. Äiti odotti kaupan edessä päästäkseen kotiin. Onneksi sain hommattua kyydin muuta kautta. Kuulin, että näin on sattunut muillekin vammaisille kyydin tarvitsijoille.

Jos taksi tuo jonkun paikkaan, missä äiti odottaa kyytiä, hän ei saa ottaa vapaata taksia, vaan asian on mentävä Rovaniemen kautta. Kaupungilta palatessa pitää ensin jonottaa puhelimessa, että pääsee tilaamaan taksin – viisi ihmistä/15 minuuttia. Kun saat tilattua taksin, siitä ilmoitetaan Kemiin vasta, kun kyyditettävä on odottanut 20 minuuttia. Huonojalkaiselle äidilleni tämä on todella pitkä aika seisoa.

Normaaliin ja kp-taksiin kuljettaja sai ennen muutosta kyyditettävän puhelinnumeron, jolloin hän voi soittaa jos ei näy kyyditettävää. Enää sitä ei anneta kuskille. Odottajan pitää seisoa tai istua (pyörätuoli) ulkona näkyvillä. Kauhulla odotan talvea ja pakkasia.

Äitini odotti Tervaharjun Tokmannilla taksia vajaan tunnin. Sitten selvisi, että kuski oli ohjattu väärälle Tokmannille. Kunpa olisi ollut puhelinnumero.

Sain myös tietää, että jokaisella asiakkaalla on oma profiili, missä on asiakkaan tiedot ja se, mitä hän voi tarvita. Tiedot ovat päivittämättömiä ja siellä on vääriä osoitteitakin.

Kemin taksit eivät saa yhteyttä Rovaniemelle kysyäkseen jotain kyydistä tai paikasta. Heidänkin pitää jonottaa ensin, että pääsevät tarvitsemaansa asiaa selvittämään. Rovaniemeltä ei myöskään ole yhteyttä Kemin takseihin. Systeemi on susi heti syntyessään.

Äitini Anneli Karhun puolesta