Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kuin jät­ti­läi­sen sormet – Te­ri­joen­sa­la­vat pää­si­vät Pa­ja­rin­ran­nas­sa hoi­to­leik­kauk­seen

Näkymä ei ole Tšernobylistä vaan Kemistä Nauskaojan varresta uuden päiväkodin takaa.
Näkymä ei ole Tšernobylistä vaan Kemistä Nauskaojan varresta uuden päiväkodin takaa.
Kuva: Jouni Valikainen

Kemin Pajarinrannassa Nauskaojan vaarressa olevat terijoensalavat ovat liki oksattomia. Ohi kulkenut lapsukainen tokaisi, että edessä on kummitusmetsä. Puille tehtiin hoitoleikkaus ja jäljellä on vain runko sekä paksut oksat.

– Puut ovat vuosikymmeniä vanhoja eikä niiden oksistoon kasvanut enää kuin pienet vihreät pallot. Ensi kesänä puiden pitäisi alkaa kasvattaa leikattuihin kohtiin uutta oksistoa. Esimerkiksi Kotkassa tehtiin samanlainen hoitoleikkaus neljäkymmentä vuotta vanhoille terijoensalaville ja sieltä tuli hyviä tuloksia, Kemin yhdyskuntatekniikan puistotyönjohtaja Katri Lassila kertoo.

Hoitoleikkauksen onnistuminen selviää jo ensi kesänä.

– Terijoensalava kuuluu pajukasveihin ja on nopeakasvuinen. Jos puut eivät lähde kasvamaan toivomallamme tavalla, niin istutamme vanhojen puiden tilalle uudet. Osassa puissa oli jo lahovikaa, Lassila sanoo.

Nyös Ruutissa Leppäkadun lähistöllä on puille tehty hoitoleikkauksia.

– Ruutin alueelle on vireillä puistoistutuksiin uusi kokonaissuunnitelma. Muun muassa Kiikeliin vievän pyörätien vierustalla olevat poppelit ovat tarkkailussa. Kokonaissuunnitelmaa tarvitaan Ruutin rakennushankkeidenkin vuoksi, Katri Lassila sanoo.

Hahtisaarenkadun varresta poistettiin poppelit Metsä-Fibren kuljetusten edestä. Kadun näkymä on tällä hetkellä pelkistetty. Se ennallistetaan istutuksilla ensi keväänä.

19.9. satanut lumi teki hallaa puistojen istutuksille. Puille tuli talvivaurioita ympäri Kemiä.

– Puissa ja pensaissa oli tuolloin paljon lehtimassssaa ja raskas lumi repi puita sekä pensaita. Kaupungin työntekijöillä oli kiireinen työpäivä, jotte he ehtivät pelastaa uudet istutukset lumituhoilta.

Kovat myrskyt vaurioittavat  Kemin puistojen vanhaa puustoa. Voimakkaan tuulen jälkeen jo turvallisuussyistä pitää poistaa muutama puu kuntoreittien varsilta sekä puistoista.

– Vanhan puuston yhteyteen on tehty uusia istutuksia. Jos vanhaa puustoa pitää poistaa, niin uutta kasvaa tilalle, Katri Lassila kertoo.