pääkirjoitus: Voiko mat­kai­lus­sa olla ta­voit­tee­na pelkkä kasvu?

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kreikan poliisi siir­tä­nyt satoja tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­ta uuteen telt­ta­lei­riin Les­bok­sen saa­rel­la tors­tai­na – Morian leirin palo jätti 12 000 ilman suojaa, mutta monet ovat ha­lut­to­mia siir­ty­mään vä­li­ai­kais­ma­joi­tuk­seen

Useat turvapaikanhakijat ovat olleet vastahakoisia väliaikaisleirille siirtymisessä, sillä he ovat toivoneet pääsevänsä Lesboksen saarelta pois. Viranomaisten mukaan uusi väliaikaismajoitus Kara Tepessä kykenee vastaanottamaan 8000 siirtolaista.

Turvapaikanhakijoita saapui torstaina Kara Tepen telttaleiriin kävellen.
Turvapaikanhakijoita saapui torstaina Kara Tepen telttaleiriin kävellen.
Kuva: VANGELIS PAPANTONIS

Kreikan poliisi on siirtänyt satoja Lesboksen saaren turvapaikanhakijoita uuteen väliaikaiseen telttaleiriin torstaina, uutistoimisto Reuters kertoo. Uudelleensijoittaminen tapahtui yli viikko sen jälkeen, kun maan suurin siirtolaisleiri Moria paloi.

Varhain torstaina alkaneen poliisioperaation tarkoituksena oli tarjota siirtolaisille suojaa ja ruokaa sekä suojella yleistä terveyttä, Kreikan hallituksen tiedottaja Stelios Petsas sanoo. Petsaksen mukaan operaatio sujui rauhallisesti.

Morian leirin tuhonnut tulipalo jätti yli 12 000 ihmistä ilman suojaa, kunnollista jätehuoltoa sekä ruokaa ja vettä. Useimmat leirin asukkaista ovat pakolaisia Afganistanista, Syyriasta ja eri Afrikan maista.

Uusi väliaikaisleiri lähellä saaren satamaa Kara Tepessä on valmis vastaanottamaan vähintään 8000 ihmistä. Viranomaiset ovat kertoneet, että jotkut siirtolaisista ovat olleet vastahakoisia leiriin siirtymisessä, sillä he ovat toivoneet pääsevänsä pois saarelta.

– Operaatio jatkuu kunnes kaduille jääneet saavat suojaa, nimettömänä pysytellyt poliisiviranomainen sanoo.

Keskiviikkoaamuna ainoastaan 1200 henkilöä oli siirtynyt leiriin vapaaehtoisesti, mutta päivän mittaan sinne alkoi virrata lisää ihmisiä. Torstai-iltapäivään mennessä Kara Tepen telttaleirissä majoittui noin 3000 henkilöä.

Leiriin siirtyneistä 77 henkilöllä on todettu koronavirustartunta, Kreikan hallituksen virkahenkilö kertoo.

Petsaksen mukaan siirtolaiset saadaan asutettua leiriin muutamassa päivässä.