Suomen Nato-jäsenyys: Suomi ja Ruotsi ovat Naton tark­kai­li­ja­jä­se­niä – liit­ty­mis­pöy­tä­kir­jat on al­le­kir­joi­tet­tu

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Kreikan poliisi ampui kyy­nel­kaa­sua kohti pa­ko­lai­sia Turkin rajalla – 4 000 kään­ny­tet­ty, maa aikoo pitää rajat kiinni

Kreikka on lähettänyt vahvistuksia maa- ja merirajoilleen, kun Turkki antoi maassa oleville pakolaisille vapauden pyrkiä lähteä hakemaan turvapaikkaa Euroopan unionista. Monet onnistuivat ylittämään rajan.

Joukko turvapaikanhakijoita saapui Kreikkaan lauantaina ylitettyään rajajoen.
Joukko turvapaikanhakijoita saapui Kreikkaan lauantaina ylitettyään rajajoen.
Kuva: DIMITRIS TOSIDIS

Kreikan poliisi ampui lauantaina kyynelkaasua pakolaisia kohti Turkin rajalla.

Tuhannet pakolaiset yrittävät hakea turvapaikkaa Euroopan unionista sen jälkeen, kun Turkki antoi heille vapauden lähteä kohti rajaa.

Kreikka kertoi lauantaina estäneensä 4 000 pakolaisen pääsyn maahansa vuorokauden aikana.

Se aikoo jatkossakin pitää rajansa kiinni, eikä päästää turvapaikanhakijoita maahan, hallitus vakuutti. Silti raja vuotaa jo raja-asemien ympärillä.

Kahakka pohjoisrajalla

Kreikan television lähetyksessä Kastaniesin pohjoisella maarajalla mellakkapoliisi ampui kyynelkaasua pakolaisten ryhmää kohti. Pakolaiset heittivät kiviä ja huusivat poliiseille.

Noin 3 000 ihmistä jonottaa Kreikan maarajalla Kastaniesin kohdalla. Osa turvapaikanhakijoista pystyi perjantaina ja lauantaina ylittämään rajan kiertämällä rajanylityspisteen.

Kreikka oli tärkein kauttakulkuväylä vuoden 2015 pakolaiskriisissä Euroopassa, jolloin lähes miljoona turvapaikanhakijaa saapui Kreikan saariston kautta.

Taustalla Turkin linjanmuutos

Turkki ilmoitti torstaina, ettei se enää pidättele satojatuhansia pakolaisia maassaan. Tästä on ollut sopimus EU:n kanssa.

Maa päätti näin sen jälkeen, kun ilmaiskussa kuoli 33 turkkilaista sotilasta. Yksi sotilas lisää kuoli lauantaiaamuna.

Sen jälkeen taistelut Syyriassa ovat kiihtyneet puolin ja toisin. Turkki taistelee Syyrian hallitusta vastaan, jota puolestaan tukee Venäjä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pyysi lauantaina Venäjän presidentti Vladimir Putinia jättämään Syyria rauhaan ja antaa Turkille vapaat kädet hoitaa Syyrian hallituksen joukot.

Erdogan väitti, että jo 18 000 pakolaista olisi päässyt Eurooppaan. Hän ei kuitenkaan perustellut väitettään.