pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kou­lu­tuk­ses­ta ei saa leikata

Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisemasta sivistyskatsauksesta ilmenee, että vuosituhannen vaihteessa alkanut oppimistulosten lasku on Suomessa ollut poikkeuksellisen nopeaa, kun sitä verrataan kansainvälisesti. Oppimistulokset ovat asiantuntijoiden mukaan aiempaa voimakkaammin yhteydessä perhetaustaan. Tutkimukset osoittavat, että maissa, joissa laadukasta opetusta on tarjolla kaikille perheen varallisuudesta riippumatta, osaamisen taso on korkeampi.

Koulutuksesta on leikattu edellisillä hallituskausilla liikaa. Se näkyy nyt myös osaamistulosten laskuna. Jos oppilaat eivät saa tarpeeksi tukea koulunkäyntiin koulussa resurssien puuttuessa, korostuu perhetaustan merkitys. Etulyöntiaseman saavat ne, joiden perheessä on enemmän varallisuutta ja korkeampi koulutustausta.

Nykyhallitus on onneksi lisännyt koulutussektorin rahoitusta ja pyrkinyt paikkaamaan aiempien hallitusten tekemiä leikkauksia. Se ei näy heti. Lisäksi oppivelvollisuusuudistus on ollut iso askel osaamisen kehittämiseen. Se lisää lasten ja nuorten tasa-arvoa, kun jokaisella on mahdollisuus suorittaa toisen asteen tutkinto perheen varallisuuteen katsomatta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.