sää: Helteet jat­ku­vat lop­pu­vii­kon ajan, mutta sitten vii­le­nee – sun­nun­tai­na Lapin yli kulkee sade- ja uk­kos­rin­ta­ma

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Ko­ti­seu­tu­yh­dis­tys kutsuu kir­joit­ta­maan: Kerro, mil­lais­ta oli nuo­ruu­te­si Ro­va­nie­mel­lä ja sen kylissä

Totto ry kutsuu kirjoittamaan muistoja nuoruudesta ja nuorten elämästä Rovaniemellä. Teksteistä kootaan painettu ja verkkojulkaisu yhdistyksen 70-vuotisjuhlan kunniaksi.

Lättähattuja ja muuta nuorisoa Koskikadulla pääsiäisenä 1968. Arkistokuva.
Lättähattuja ja muuta nuorisoa Koskikadulla pääsiäisenä 1968. Arkistokuva.
Kuva: Lapin Kansan arkisto
Kirjoituskutsu

Kulma, Koskikadun uitto, Valsa, pääsiäismellakat, juhannus, ripari, nuorisoseurat, urheiluharrastukset, baarit ja muut kokoontumispaikat ...

Kuljitko avopäin paukkupakkasella, oliko sinulla liian tiukat farkut ja Retu-kengät? Olitko hippi, rasvis vai punkkari?

Vai elitkö jälleenrakennuskauden aikaan? Olitko kenties kauppalan poika ja mukana jengitappeluissa? Mitä tekivät tytöt?

Jokivarsien ja muiden kylien nuoret, millainen oli nuoruutenne? Miten kuljitte koulumatkat, olitteko asuntolassa? Olitteko mukana kotitilan töissä? Kokoonnuitteko yhteen viikonloppuisin? Millaista oli käydä kauppalassa/kaupungissa? Miten television tulo muutti elämää?

Valokuvankin saa laittaa mukaan

Millaista oli olla nuori Rovaniemellä? Ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry kerää muistoja nuoruudesta ja nuorten elämästä Rovaniemellä ja sen kylissä: arkea ja juhlaa, koulua ja kavereita. Muisteltava aika voi olla mitä vain 1950-luvun alusta lähtien.

Voit kirjoittaa yksittäisen muiston tai laajemman kuvauksen, jossa on myös otsikko. Kirjoita murteella, jos haluat. Voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai käyttää nimimerkkiä, jolloin nimesi jää vain toimituskunnan tietoon. Useammankin kirjoittajan yhteinen teksti on mahdollinen. Henkilötiedoista tarvitsemme vain syntymävuoden. Mukaan voi liittää valokuvan omasta albumista kuvittamaan muistoja.

Tekstin pituutta ei ole rajattu, se voi olla yhdestä neljään sivua. Tekstin voi lähettää 30.8.2020 mennessä kahdella tavalla: 1) kirjeenä osoitteella Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry, Pöykköläntie 4, 96400 Rovaniemi, kuoreen tunnus Nuoruusmuistoja tai 2) sähköpostitse aiheena Nuoruusmuistoja osoitteeseen totto.rovaniemi@gmail.com. Mahdolliset kysymykset voi lähettää samaan sähköpostisoitteeseen.

Rovaniemeläisnuoria kaupungilla kesällä 1996. Arkistokuva.
Rovaniemeläisnuoria kaupungilla kesällä 1996. Arkistokuva.
Kuva: lk-arkisto

Muistot kootaan julkaisuun

Muistoista kootaan julkaisu, joten tekstin jättämällä annat luvan sen julkaisemiseen. Toimituskunta pidättää itsellään oikeuden muokata tekstin julkaisukuntoon painettua julkaisua varten.

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry valitsee osan teksteistä kesällä 2021 ilmestyvään painettuun Totto XXI -julkaisuun. Lisäksi samaan aikaan tulee laajempi verkkosivusto. Kaikki tekstit tallennetaan Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n arkistoon.

Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry:n toiminta-alueena on koko Rovaniemen kaupunki. Yhdistys on perustettu 1951 säilyttämään ja vaalimaan kauppalan ja maalaiskunnan henkistä ja aineellista perintöä. Pöykkölän tilan yhdistys osti Rovaniemen kotiseutumuseoksi 1957. Totto-julkaisuja on ilmestynyt tähän mennessä 20. Seuraavan julkaisun yhtenä teemana ovat nuorten muistot ja näkökulmat omasta kotiseudustaan.

Toimituskuntaan kuuluvat  Marketta Harju-Autti (pj.), Mari Ekman, Hannu Hakanpää, Rainer Hiuspää ja Kaija Sälevä.

Lisätietoa: www.totto.fi.

Ohjeet

Toimi näin

Voit kirjoittaa yksittäisen muiston tai laajemman kuvauksen, jossa on myös otsikko.

Kirjoita murteella, jos haluat.

Voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai käyttää nimimerkkiä. Liitä mukaan syntymävuotesi.

Useammankin kirjoittajan yhteinen teksti on mahdollinen.

Mukaan voi liittää valokuvan omasta albumista kuvittamaan muistoja.

Tekstin pituus yhdestä neljään sivua.

Lähetä teksti 30.8. mennessä

Kirjeenä osoitteella Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry, Pöykköläntie 4, 96400 Rovaniemi, kuoreen tunnus Nuoruusmuistoja.

Sähköpostitse aiheena Nuoruusmuistoja osoitteeseen totto.rovaniemi@gmail.com.

Mahdolliset kysymykset voi lähettää samaan sähköpostisoitteeseen.