Presidentinvaalit

Totta vai tarua: Onko Suomella suhteellisesti yksi suurimmista pakolaiskiintiöistä?

Faktantarkistus: Paavo Väyrysen (valitsijayhdistys) mukaan Suomella on suhteellisesti yksi suurimmista pakolaiskiintiöistä. Väyrysen esittämä väite on totta.

Totta vai tarua: Onko Suomella suhteellisesti yksi suurimmista pakolaiskiintiöistä?
Marko-Oskari Lehtonen

Väite:"Meillä on suhteellisesti yksi suurimmista pakolaiskiintiöistä.”

Tuomio:Totta.

Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen sanoi 21. tammikuuta MTV:n presidentinvaalitentissä, että Suomella on suhteellisesti yksi suurimmista pakolaiskiintiöistä.

Maahanmuuttoviraston mukaan pakolaisia, jotka ovat lähteneet kotimaastaan tai pysyvästä asuinmaastaan toiseen maahan, johon he eivät kuitenkaan voi pysyvästi asettua asumaan, voidaan ottaa uudelleen sijoitettavaksi kolmanteen maahan niin sanotussa pakolaiskiintiössä.

Sisäministeriön mukaan kiintiöpakolaisten vastaanotto on tehokkain tapa auttaa todellisessa hädässä olevia pakolaisia, sillä tulijoiden suojelun tarve arvioidaan jo ennen heidän tuloaan Suomeen.

Ministeriön mukaan Suomi vastaanottaa pakolaiskiintiössä YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) pakolaisiksi katsomia henkilöitä tai muita kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia ulkomaalaisia. Viime vuosina Suomeen on vastaanottanut kiintiöpakolaisia muun muassa Afganistanista, Irakista, Iranista, Kongon demokraattisesta tasavallasta, Somaliasta, Sudanista ja Syyriasta.

Suomen pakolaiskiintiö on ollut vuodesta 2001 alkaen 750 henkilöä – pois lukien vuodet 2014 ja 2015, jolloin kiintiötä nostettiin Syyrian tilanteen takia 300 henkilöllä (1050). Vuosittainen kiintiö koostuu vakiokiintiöstä (650/950 henkilöä) ja hätätapausten kiintiöstä (100 henkilöä). Suomen pakolaiskiintiöstä päättää eduskunta.

Suuria eroja maiden välillä

Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) marraskuussa 2016 julkaiseman raportin mukaan 16 EU-jäsenvaltiota sisällytti kansallisiin raportteihinsa uudelleensijoittamista ja humanitaarista maahanpääsyä koskevia tilastoja vuosilta 2011–2015.

Raportin mukaan eniten uudelleensijoittamisohjelmien kautta maahan saapuneita pakolaisia vastaanottivat vuosina 2011–2015 Ruotsi (9015), Norja (7115), Iso-Britannia (5120), Suomi (4170) ja Alankomaat (2520).

Saksa on koko joukon keulilla, mutta maan tilastoluku (22 537) tarkastelujaksolla ei erottele humanitaarisen maahanpääsyn ohjelmien ja uudelleensijoittamisohjelmien kautta tulleita, joten luku ei ole suoraan verrannollinen edellä mainittujen maiden kanssa.

Euroopan muuttoliikeverkoston julkaiseman raportin mukaan erot jäsenvaltioiden välillä ovat ”erittäin suuria”, kun maahan saapuneiden kiintiöpakolaisten määrä suhteutetaan jäsenvaltioiden väkilukuun.

–Kun kaikkien uudelleensijoitettujen tai humanitaarisen maahanpääsyn ohjelmien kautta maahan saapuneiden määrää tarkastellaan miljoonaa asukasta kohden, suurin uudelleensijoitusmaa on Norja ja seuraavaksi suurimmat ovat Ruotsi ja Suomi, raportissa todetaan.

Norjan suhteellinen luku on 1 375, Ruotsin 926 ja Suomen 746. Tarkastelussa mukana olevien EU-maiden keskiarvo on 114.

Näin ollen Väyrysen esittämä väite, jonka mukaan Suomella on suhteellisesti yksi suurimmista pakolaiskiintiöistä, on totta.

Oletko kuullut tai lukenut väitteen, jonka haluaisit Alman toimituksen faktantarkistukseen? Lähetä kuvakaappaus tai linkki väitteeseen tällä lomakkeella.

Tästä on faktantarkistuksessa kyse:

Alman faktatoimitus tarkistaa presidenttiehdokkaiden esittämiä väitteitä


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Sehän tiedetään, että Paavo tietää ja puhuu totta. Lappi saisi Paavosta presidentin, joka ajaisi Lapinkin asioita. Että eikö muka? Kyllä Niinistökin ajaa Helsingin ja kokoomuksen asioita minkä ehtii.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös