Kor­va­sie­nen sesonki on nyt, Lapin sato ei saa vielä ylis­tys­tä

Herkullinen, mutta käsittelemättömänä myrkyllinen korvasieni viihtyy hakkuuaukeilla.

Kumihanskat ovat korvasientä poimiessa tarpeen, sillä käsittelemättömänä tämä sieni on tappavan myrkyllinen.
Kumihanskat ovat korvasientä poimiessa tarpeen, sillä käsittelemättömänä tämä sieni on tappavan myrkyllinen.
Kuva: Petri Markkanen

Korvasienien sesonkiaika alkaa olla käsillä myös Lapissa.

– Olen käynyt jo muutaman kerran katsomassa, mutta olen kyllä totta puhuen ollut melko pettynyt, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Risto Jalkanen kertoo..

Jalkasen mukaan korvasieniä on kyllä ollut, mutta ne ovat olleet vielä kehittymättömiä, hyvin pieniä.

– Kuvittelin, että nyt kun on ollut heikko routa, korvasienet olisivat nouseet aikaisessa vaiheessa. Vielä ei voi oikein tarkkaan sanoa, millaiseksi Lapin korvasienisato muodostuu.

Poiminta-aika jatkuukin Lapissa usein kesäkuun puoliväliin saakka, tätäkin pitempään mikäli kelit pysyvät viileinä.

Etelässä poimittu jo viikkoja

Etelämpänä on korvasieniä poimittu jo toista viikkoa. Siellä Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kauko Salo arvioi sadon normaaliksi.

Korvasienelle keskeisintä on hidas kevään eteneminen, jossa lumi sulaa pikku hiljaa vedeksi.

Viime vuonna helteet ja kuivuus kurittivat satoa. Sulamisvedet eivät jääneet kostuttamaan maan pintakerroksia.

– Ne korvasienet, jotka olivat nousemassa, kuivuivat paikoilleen, Salo kertoo.

Tänä vuonna kuivumisesta ei näytä olevan pelkoa.

Viime kesän lämpö teki toisaalta Jalkasen mukaan toisaalta hyvää korvasienien rihmastolle, jolloin ne pystyvät paremmin hajottamaan energiaa maasta.

– Senkin valossa tämän vuoden sadon onnistumiselle pitäisi kyllä olla hyvät edellytykset.

Hakkuuaukea mieluinen paikka

Korvasieni kasvaa maaperässä, jonka pinta on rikottu.

Hakkuuaukeat, tiet ja kuopat ovat korvasienelle mieluisia paikkoja, hyviä löytäjä voi tehdä myös polkujen varsilla.

– Sellainen hakkuuaukea, joka on tehty viime kesän alkupuolella tai aikaisemmin, niistä löytyy jo sieniä. Jos muokkaus on tehty vasta loppukesästä, sinne korvasienet eivät vielä ehdi nousta.

Yksi hyvä ohjenuora on käydä sellaisessa paikassa, missä on aiempi korvasienihavainto.

– Korvasieni tulee aina samaan paikkaan, kunnes se syö oman kasvualustansa. Lahotettavaa ainesta löytyy maasta kuitenkin vielä useiden vuosien ajan.

Korvasieni voi ilmestyä yllättäväänkin paikkaan. Salo on saanut tänä vuonna ilmoituksia, että korvasientä on löytynyt puutarhojen reunamilta ja pihanurmikkojen laidoilta.

Kyseessä on täysin selitettävissä oleva ilmiö.

– Riittää, että pintaa on rikottu ja siellä on lahoavaa ainesta.

Käsittely

Keitä kahteen otteeseen, huolehdi tuuletus

Käsittelemätön korvasieni sisältää gyromitriini-nimistä myrkkyä, joka aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä.

Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia per kerta ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Keitä korvasieniä mieluiten ulkotilassa, jos mahdollista. Sisätiloissa keitettäessä on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta.

Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Lähde: www.ruokavirasto.fi