Arvio: Unoh­tu­ma­ton sa­tu­met­sän val­loi­tus — Lapin yli­op­pi­las­teat­te­rin suur­mu­si­kaa­li on voi­man­näyt­tö, josta pu­hu­taan pitkään

Vaalipaneeli: "Mie­le­no­soit­ta­jien toi­min­ta kääntyy itseään vas­taan" – met­sä­ai­hei­nen vaa­li­pa­nee­li tuo­mit­si hak­kui­den es­tä­mi­sen Aa­lis­tun­tu­rin alueel­la

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kor­rup­tio­va­roi­tus hy­vin­voin­ti­alueel­le

Taas on julkaistu Transparency International-järjestön raportti maailman korruptiosta. Parhaimmat maat ovat Suomi, Tanska ja Uusi-Seelanti.

Raportti ei tuo esiin rakenteellista piilokorruptiota kehittyneissä maissa, kuten Suomessa. Siihen eräät poliitikot vetoavat puhuttaessa korruptiosta ja eettisyydestä suomalaisessa toimintakulttuurissa. Käytännössä tilanne on toinen.

Suomen todellisesta tilanteesta kertoo muun muassa poliisiammattikorkeakoulun tutkimus (2020). Suomessa korruptio on monimutkaista ja vaikeasti havaittavaa ja mitattavaa, epäeettistä vaikuttamista ja päätöstentekoa. Korruptiota esiintyy suosintana, suosikkijärjestelmän ylläpitona, pykälien ja määräysten kiertämisenä, tosiasioiden vääristelynä, velvollisuuksien laiminlyöntinä, asioiden viivyttelynä, huonon hallinnon suojeluna, välinpitämättömänä johtamistyönä, epäreilujen ja epäasiallisten keinojen käyttämisenä, hyväveli-verkostoina ja luottamusaseman väärinkäyttönä. Keskeisiä riskialueita ovat muun muassa rakennusala, julkiset hankinnat ja erilaiset tarjouskilpailut sekä yhdyskuntasuunnittelu ja poliittinen päätöksenteko.

Uusi, merkittävä riskialue tulee olemaan aluevaltuusto lautakuntineen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.