Ko­ro­na­sul­ku ja poh­joi­sen hiih­to­lo­mat - Jyri J. Taskila kertoo, mitä hiih­to­lo­mal­la voi tehdä

Monet koululaiset viettävät hiihtolomaa kotimaisemissa. Yläkouluilla on valmius siirtyä etäopetukseen.

Ronja Pannimaa ja Jemina Talvensaari viettävät hiihtolomansa kotimaisemissa.
Ronja Pannimaa ja Jemina Talvensaari viettävät hiihtolomansa kotimaisemissa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Keminmaassa seitsemättä luokkaa käyvät Jemina Talvensaari ja Ronja Pannimaa odottelevat hiihtolomaa. Tänä vuonna lomaa vietetään kotimaisemissa.

– Normaaliaikana olisimme varmasti lähteneet käymään kauempana isommassa hiihtokeskuksessa. Koko perheemme pitää laskemisesta, Jemina Talvensaari kertoo.

Pannimaa on samoilla linjoilla: reissuun olisi mukava päästä, mutta nyt se jää väliin. Sen sijaan monen muun keminmaalaisen lapsen ja nuoren tapaan Talvensaari ja Pannimaa käyvät laskemassa Kallinkankaalla.

Lapin aluehallintovirasto ohjeistaa tällä viikolla, pitääkö myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä yläkoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden siirtyä etäopetukseen. Talvensaarta ja Pannimaata jännittää mahdollinen etäopetukseen siirtyminen.

– Pelottaa, miten koulu sujuu etäopetuksessa ja osaanko käyttää tarvittavia ohjelmia, Talvensaari pohtii.

Valmistelut aloitettu

Keminmaan yläkoulun ja lukion vs. rehtori Petra Juntura kertoo, että vaikkei aluehallintoviraston ohjeis, niin koulussa on jo alettu  valmistautua mahdolliseen etäopetusjaksoon.

– Tämän viikon aikana käydään läpi, millä lailla opettaja antaa etäopetusta. Joka tapauksessa koulua käydään lukujärjestyksen mukaan ja oppilailla on läsnäolopakko. Jos oppilasta ei aamulla etäopetuksessa näy, niin alamme kysellä huoltajilta, missä oppilas on, Juntura kertoo.

Juntura toteaa, että tänä keväänä etäopetukseen siirtyminen on helpompaa kuin vuosi sitten, jolloin etäopetukseen hypättiin yhdessä yössä.

– Silloin niin opettajien kuin oppilaidenkin taidot varsinkin peruskoulun puolella olivat puutteellisia. Nyt sellaista huolta ei enää ole, vaan laitteet ja järjestelmät ovat tuttuja.

Sen sijaan mietittävänä on käytännön asioita, kuten kuinka kouluruokailu järjestetään.

Juntura kertoo, että koulun henkilökunta on suhtautunut mahdolliseen etäopetukseen rauhallisesti.

– Opettajat tietävät, että oppilaat osaavat käyttää tekniikkaa. Se kuitenkin huolettaa, että ovatko kaikki paikalla ja saadaanko opetus perille. On tärkeää, ettei kukaan putoa tai katoa.

Abeille koronakaista

Juntura kertoo, että viime kevään jäljet näkyivät Keminmaassa syksyllä.

– Syksyn aikana opettajat ovat tehneet paljon töitä. Tukiopetusta on annettu ja kurottu kevään jättämiä aukkoja umpeen. Tilanne on koulussamme hyvä, joten en pidä kahden viikon etäopetusta katastrofina, jos se kahtena viikkona pysyy.

Ylioppilaskirjoitukset alkavat heti hiihtolomaviikon jälkeen viikolla 11. Jos abi sairastuu, pitää hänen käydä koronatestissä ja saada negatiivinen tulos päästäkseen kirjoittamaan.

– Kemin ja Keminmaan lukiolaisille on Kemissä oma abikaista. Jos abimme sairastuu, niin hän on yhteydessä meidän koulusihteeriimme, joka varaa ajan testiin, Juntura kertoo.

Thl:ltä on tullut ohjeistus, että karanteenissa oleva voi osallistua kirjoituksiin poikkeusjärjestelyin.

– Pitää olla tiloja ja valvojia järjestää koe siten, että oppilas on yksin. Me vielä mietimme, koska meillä on pieni lukio ja vähän valvojia. Luulen, ettei meidän lukiossamme karanteenissa olevien kirjoituttaminen onnistu, Juntura pohtii.

Mitä hiihtolomalla saa tehdä?
Taina Nuutinen-Kallio

Lounais-Lappi kysyi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalta ylilääkäriltä Jyri J. Taskilalta, miten poikkeusolot vaikuttavat pohjoisen hiihtolomiin.

1 Mitä hiihtolomalla saa ja mitä ei saa tehdä?

– Kaikkea voimaannuttavaa oman ydinperheen kanssa. Perheen ulkopuoliset sosiaaliset kontaktit on syytä minimoida. Virus tarttuu niin hyvistä kuin pahoista ihmisistä, tutuista ystävistä ja tuntemattomista aivan samalla tavalla. Epidemian kulun Suomessa ratkaisee ihmisten välisten kontaktien lukumäärä.

2. Saako pulkkailla yleisissä pulkkamäissä tai käydä Kallinkankaalla ja tai Aavasaksalla laskettelemassa?

– Yleisesti ottaen ulkona on turvallisempaa kuin sisätiloissa. Kun välttää ihmisjoukkoja, pitää jonoissa kahden metrin turvavälin, voi turvallisesti ulkoilla mäessä.

3. Pitääkö pohjoisen pohjoisen lomat perua?

– En itse lähtisi tunturikeskuksiin, koska viime vuonna näistä lähti laajoja tartuntaketjuja. Jos on varattuna oma mökki, pysytään oman perheen seurassa, ei kerätä mökille ulkopuolista väkeä ja lasketellaan ja hiihdellään koronaturvatoimia noudattaen niin riskejä saadaan pienemmäksi ja loma onnistuu turvallisesti. En yleisesti suosittele matkustamista tunturikeskuksiin tällä hetkellä.

– Tartuntariskit viime vuonna ja viime syksynä liittyivät erityisesti ravintolabileisiin ja konsertteihin sekä mökkibileisiin. Jos olisin pohjoisessa lomalla niin välttäisin sisätiloja, joissa paljon ihmisiä. Maskia pitäisin aina kaupoissa.

– Sulkuaika määrätään epidemian rauhoittamiseksi. Pitää huolehtia tarkasti siitä, että mahdollinen matka ei millään tavalla vaaranna sitä.

4. Saako elokuvissa käydä?

­–Koronaturvatoimia noudattaen, riski on kohtuullinen. Sitä tulee jokaisen itse arvioida. itse olen välttänyt kaikkia sisätiloja, missä ihmismäärä nousee. Elokuvissa ollaan pitkään samassa tilassa. Toisaalta ei ole tullut esille, että elokuvissa käynnistä olisi laajoja tartuntaketjuja tullut. Sulkuaikana katsoisin elokuvat kotona.

5. Voiko laavuilla käydä?

– Koronaturvatoimia noudatten kyllä.

6. Jos isovanhemmat ovat saaneet rokotuksen, niin voiko heidän kanssaan viettää aikaa?

– Rokotussuoja ei ole koskaan 100-prosenttinen. Koronaturvaohjeita noudattaen ja jos ikäihmisen liikuntakyky sallii niin suosisin yhdessä ulkoilua. Kahden metrin turvaväli ja maskit kannattaa muistaa. Sulkuaikana tapaamiset virtuaalisesti.

7. Saako sulun aikana nähdä kavereita?

– Poikkeusolojen 8.3.–28.3. aikana suosittelen tapaamaan kavereita vain virtuaalisesti. Sulkuaika on vain 3 viikkoa.

8. Saako ulkona pelata vaikka lätkää 5 vastaan 5 vai onko siinä jo liikaa porukkaa?

– Lasten ja nuorten ulkoilu on tärkeää. Sulkuaikana kannattaa harrastaa ulkoilua pienemmissä ryhmissä.

9. Saako käydä kauppakeskuksessa shoppailemassa?

– Shoppailua en voi suositella tällä hetkellä. Jos välttää väkijoukkoja ja käyttää maskia ja huolehtii turväleistä omaan tartuntariskiin voi vaikuttaa ja hoitaa tarvittavat shoppailut turvallisesti. Sulkuaikana ei ole syytä shoppailla, vaan pysyä kotona.

Sulkuajasta saatava hyöty riippuu täysin siitä maltammeko välttää kaikkia kontakteja ja pysyä kotona oman perheen seurassa.

10. Saako treenata kuntosalilla?

– Koronaturvaohjeita noudattaen. Kolmen viikon sulkuaikana en kävisi kuntosalilla. Pieni tauko treeneissä voi parantaa harjoittelua tauon jälkeen. Sulkuajan voi hyödyntää siten lihashuollon merkeissä.