Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Ko­ro­na­pan­de­mia hil­jen­si kadut, pyöriä va­ras­tet­tiin viime vuonna en­nä­tys­mää­rä – "Pyö­rä­var­kail­la on ollut ka­duil­la ja kujilla työ­rau­ha"

-
Kuva: Pekka Peura

Viime vuonna Suomessa varastettiin ennätysmäärä polkupyöriä. Asiasta kertoo Finanssiala ry. Finanssialan mukaan vuonna 1992 alkaneen mittaushistorian aikana ei ole koskaan aiemmin varastettu yhtä paljon polkupyöriä vuodessa.

Kaikkiaan vakuutusyhtiöt maksoivat viime vuonna korvauksia varastetuista pyöristä yhteensä 11 miljoonan euron edestä. Poliisin tietoon pyörävarkauksia tuli vajaan 24 000. Vakuutusyhtiöiden ja poliisin luvut poikkeavat toisistaan, sillä kaikista varastetuista polkupyöristä ei haeta vakuutuskorvauksia.

Anastetuista polkupyöristä neljä prosenttia oli sähköpyöriä.

Finanssialan turvallisuusasiantuntija Ari Pänkäläinen kertoo, että vähentynyt harrastusaktiivisuus ja lisääntynyt etätyö johtivat pyörien säilyttämiseen parkissa aiempaa pidempään.

– Ihmiset liikkuivat aiempaa vähemmän ulkona, joten pyörävarkailla on ollut kaduilla ja kujilla työrauha, Pänkäläinen toteaa tiedotteessa.

Hän vinkkaakin, että pyörä kannattaa mahdollisuuksien mukaan jättää näkyvälle paikalle. jotta varastusyritykset herättävät huomiota. Paras pyörän säilytyspaikka on Pänkäläisen mukaan lukittu varasto. Lisäksi hän kehottaa lukitsemaan pyörän runkolukon lisäksi kaarilukolla rungosta kiinni kiinteään esineeseen.

Pyörä kannattaa myös valokuvata varkauden varalta ja ottaa talteen pyörän yksilöimisessä auttavat tiedot. Tämä helpottaa pyörän takaisin saantia, mikäli se varastetaan.