Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Korona sysäsi tai­de­mu­seon joh­ta­jan vies­tin­nän teh­tä­viin "Jo­kai­sel­le tekisi hyvää tulla omasta kup­las­ta pois"

Aineen taidemuseon johtaja siirtyi taidemuseolta Tornion kaupungintalolle viestinnän tehtäviin. Toimisto on tällä hetkellä askeettinen työtila, silla kaupungintalolla valmistaudutaan siirtymään remontin ajaksi väistötiloihin.
Aineen taidemuseon johtaja siirtyi taidemuseolta Tornion kaupungintalolle viestinnän tehtäviin. Toimisto on tällä hetkellä askeettinen työtila, silla kaupungintalolla valmistaudutaan siirtymään remontin ajaksi väistötiloihin.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Kaikkea se koronavirus teettää. Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Junturan työpaikka on Tornion kaupungintalolla, jossa hän hoitaa tällä hetkellä viestinnän tehtäviä.

Valtioneuvoston linjausten mukaisesti Aineen taidemuseo suljettiin 17.3. koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Taidemuseo on kiinni 13.4. asti. Taidemuseon henkilökunta jatkaa työtään tulevan näyttelyohjelman sekä taidekasvatus- ja yleisötyön suunnittelussa, varaston ja tilojen järjestelyssä ja kaupungintalon taideteosten siirrossa.

Taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Juntura ehti olla päivän etätöissä kotona, kun kaupunginjohtajalta kävi kutsu ryhtyä apuvoimiksi viestintään ja tuuraamaan viestintäsuunnittelijan vapaata.

– Sanoin, että mikäs siinä. Ei ollut vaihtoehtoja enkä ryhtynyt jarruttelemaan tai pohtimaan, Pietilä-Juntura sanoo.

Kirjallinen ilmaisu on Pietilä-Junturalle tuttua työtä omassa tehtävässään. Hänet tunnetaan myös Lapin Kansan kolumnistina ja aktiivisena toimijana sosiaalisessa mediassa.

Pietilä-Juntura keskittyy kaupungin nettisivujen sisältöön. Parhaillaan uudistetaan kaupungin korona-sivustoa. Tavoitteena on saada lukijalähtöinen korona-sivusto.

–  Sisällön tuottamisen ymmärrän, mutta tekniikka tuo haastetta. Tunnen itseni kesäharjoittelijaksi, Pietilä-Juntura kuvailee.

Tiedon muokkaaminen ymmärrettävään, selkeään ja helppolukuiseen muotoon kaupungin nettisivustolle on uutta ja erilaista työtä. Tehtävien lisäksi muuttui myös taidemuseonjohtajan työympäristö ja työyhteisö. Harppaus taidemuseon tutusta ja yhteisöllisestä työympäristössä kaupungintalon virastoelämään on oma muutoksensa. Johtoryhmään kuuluminen on laajentanut näkemystä eri hallintokunnista.

– Kaupungin asiat tulevat aivan uudesta kulmasta esille.

Pietilä-Juntura vastasi myönteisesti uudelle kokemukselle. Lyhyen kokoemuksensa perusteella Pietilä-Juntura pitää uutta tilapäistä tehtävää positiivisena kokemuksena ja suosittelee muillekin oman työn ulkopuolella pistäytymistä.

– Jokaiselle tekisi hyvää tulla omasta kuplasta pois, Pietilä-Juntura sanoo.

Pietilä-Juntura tekee tavallaan tuplaroolia. Viestintätehtävien ohella hän ohjaa taidemuseon toimintaa ja pitää yhteyttä henkilökuntaan puhelimella ja sähköpostilla.

Tornion kaupungin henkilöstöpäällikkö Salla Kivelä sanoo, että on harkittu henkilöstön mahdollisia siirtoja muihin tehtäviin.

– Niissä yksiköissä, jotka on suljettu, kuten museot, liikunta- ja uimahalli sekä kirjasto, tehdään rästiin jääneitä töitä sekä suunnittelu- ja valmistelutehtäviä.

Torniossa on myös kartoitettu mahdollisuuksia, joissa yksittäiset työntekijät siirtyvät korvaaviin tehtäviin esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen tehtäviin. Sosiaali- ja terveystoimeen ei kuitenkaan oli vielä siirtynyt henkilöitä muista hallintokunnista.

Naapurikaupungissa Kemissä kaupunki on soittanut ja pyrkii jatkuvasti osoittamaan vaihtoehtoisia tehtäviä niille henkilöille joiden työt ovat koronaviruksesta johtuvien toimenpiteiden vuoksi keskeytyneet. Useat työntekijät ovat sijoittuneet väliaikaisesti uusiin tehtäviin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kaikille ei kuitenkaan ole mahdollista löytää korvaavaa tehtävää.

Kemi aloittaa yt-neuvottelut, Tornio seuraa

Meri-Lapin kaupungit Kemi ja Tornio aloittavat yt-neuvottelut, koska kaupungit ovat joutuneet sulkemaan toimipisteitään tai rajoittamaan kaupungin palveluista koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kemin kaupunki tiedotti torstaina, että se aloittaa 2. huhtikuuta yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön lomautuksista.

Lomautukset koskevat alkuvaiheessa 150 henkilöä, jotka työskentelevät pääsääntöisesti kulttuurin ja vapaan sivistystyön alalla.

Koronaviruksen leviämisen torjunnasta johtuvien syiden lisäksi yt-neuvottelujen syynä on kaupunkien taloudellinen tilanne. Kemissä on laskettu, että koronaviruspandemian negatiivinen vaikutus on kuusi miljoonaa euroa. Kemin taloustilannetta rassaa lisäksi aikaisempien vuosien kattamaton alijäämä.

Kemin kaupunginhallitus hyväksyi talouskurimuksen oikaisua varten 14 miljoonan euron säästökuurin.

Tornion kaupunginhallitus päätti maanantaina yt-neuvottelujen käynnistämisestä. Yt-neuvottelut koskevat 250 työntekijää, jotka ovat töissä koronapandemian vuoksi suljetuissa yksiköissä tai joiden työ muissa yksiköissä on pandemiasta johtuvien toimenpiteiden vuoksi vähentynyt.

Tornion kaupunginhallitus esittää lautakunnille, että ne delegoivat päätösvallan lomautuksisa toimialajohtajille, jotka saavat päättää henkilöstön lomauttamisesta tarvittaessa, kun lomautus peustuu suoraan tai välillisesti koronapandemiaan. Esimiehet voivat tarvittaessa käynnistää menettelyn palkanmaksun keskeyttäisestä.