Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kor­kea­kou­lui­hin pe­rus­ra­hoi­tus­ta ja pääomaa

Korkeakoulujen aloituspaikkojen rahoittaminen täysimääräisenä on välttämätöntä, jotta saamme osaamistason nostettua. Tähän tulokseen ollaan myös parlamentaarisesti eduskunnassa päädytty.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen siirtäisi kahdeksan miljardin osakesalkun valtiolta korkeakouluille. Rohkea avaus jatkaa kehityskulkua, jota tiede, koulutus ja taide tarvitsevat, itsehallintoa ja autonomiaa. Osakesalkun osingot voitaisiin käyttää tutkimus- ja kehittämistoimintaan – näin päästäisiin myös lähemmäs T&K-rahoituslain täytäntöönpanoa.

Kuluvan vaalikauden aikana koulutuksen laatu on unohdettu muiden tavoitteiden alle. Osaamiseen panostaminen ei saa olla näennäistä. Valtion pääomittaminen korkeakouluille on pysynyt maltillisena aikaisemmin, mutta nyt on keksittävä tapoja tehdä siitä pitkäjänteistä. Tarpeeksi suuren pääoman avulla osingoista voidaan hyötyä aidosti.

Korkeakoulujen perusrahoitusta ei ole syytä laskea, vaan sitä tarvitaan osaamistason nostamiseen muiden OECD-maiden tasolle eli uusien aloituspaikkojen täysimääräiseen rahoittamiseen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.