Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Nuorten median käyttö: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta nuoret myös suh­tau­tu­vat kriit­ti­ses­ti sen luo­tet­ta­vuu­teen

Lahjoitus: Lapin moot­to­ri­kelk­kai­li­jat saivat vielä yhden jun­nu­kel­kan va­ras­te­tun tilalle

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kop­te­ri­kiis­taan kai­va­taan rii­dan­rat­kai­si­jaa – Pää­tök­sen ve­ny­mi­nen vai­keut­taa sekä oman yhtiön pys­tyt­tä­mis­tä että kil­pai­lu­tuk­seen va­rau­tu­mis­ta

Valtiolla on kaksi vaihtoehtoa lääkärikopteritoiminnan järjestämiseen. Perustettava valtionyhtiö ottaa toiminnan pyöritettäväkseen tai ostaa operoinnin nykyiseen tapaan yksityisiltä firmoilta. Päätöksen venyminen vaikeuttaa kumpaankin vaihtoehtoon varautumista, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.


Vielä on epäselvää, operoiko lääkärikoptereita jatkossa valtionyhtiö vai ostetaanko palvelut yksityisiltä tuottajilta, kuten tällä hetkellä.
Vielä on epäselvää, operoiko lääkärikoptereita jatkossa valtionyhtiö vai ostetaanko palvelut yksityisiltä tuottajilta, kuten tällä hetkellä.

Ministerille jätetty kirjallinen kysymyskään ei tuonut selvyyttä siihen, miten lääkärikopteritoiminta Suomessa jatkossa järjestetään. Se tiedetään, että sairaanhoitopiirien omistamasta Finnhemsistä tehdään valtionyhtiö. Epäselvää on, alkaako valtionyhtiö pyörittää kopteritoimintaa vuoden 2022 alusta alkaen itse vai ostaako se lentopalvelut kilpailutuksella yksityisiltä firmoilta, kuten tällä hetkellä.

Palveluntarjoajia on nyt kaksi: Babcock Scandinavian AirAmbulance ja Skärgårdshavets Helikoptertjänst. Operoinnin siirto valtiolle olisi niille iso taloudellinen takaisku.

-

Kopteritoiminnan tulevaisuus vaikutti hetken jo selvältä, kunnes sosiaali- ja terveysministeriön selvitysmies Jyri Lilja julkaisi raporttinsa joulukuussa. Liljan mukaan valtioyhtiön tulisi olla vain hallinnointiyhtiö, joka hankkisi koptereiden operoinnin yksityisiltä toimijoilta. Selvitysmies ei usko, että toiminnan siirtäminen valtionyhtiölle tuottaisi tavoiteltuja säästöjä. Jos kopterit kuitenkin siirretään valtiolle, aikaikkunaa pitää pidentää.

Johtopäätös sekoitti pasmat STM:ssä, jonka linjaukselle valtion kopteriyhtiöstä oli jo saatu Antti Rinteen (sd.) hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan siunaus. Koptereista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on ollut jatkon suhteen vaitonainen. Kansanedustaja Pauli Kiurun (kok.) kirjalliseen kysymykseen antamassaan vastauksessa ministeri sanoo ministeriön selvittävän kopteritoiminnan kokonaisuutta ja linjaavan siitä myöhemmin. Mitä tässä yhteydessä tarkoittavat termit kokonaisuus ja myöhemmin, sitä ministeri ei avaa.

Alan toimijoita tilanne tuskastuttaa. Potilaitakin saattaa kiinnostaa, tuleeko kopteri varmasti apuun vielä kahden vuoden päästä.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vetosi 8. tammikuuta Aamulehdessä, että jatkuva väittely ensihoidon ilmailupalvelun järjestämistavasta pitäisi saada päätökseen.

Varhila kertoi kirjoituksessaan, että valtio siirtää valtionyhtiölle 18,5 miljoonan euron pääoman tukikohtien rakentamiseen ja oman lentotoiminnan valmisteluun sen jälkeen, kun osakkeiden siirrot Finnhemsin valtiollistamiseksi on saatu päätökseen.

Toiveesta huolimatta väittely jatkuu niin kauan, kun toiminnan tulevaisuus on vähänkin epäselvä. Mitä kauemmin epätietoisuus jatkuu, sitä kovempi kiire tulee valmistautumisessa vuoden 2022 alun tilanteeseen.

Jos koptereiden operointi siirretään valtiolle, kaluston ja henkilökunnan hankkimiseen pitää varata aikaa. Järkevän kilpailutuksen järjestäminen ei sekään onnistu hetkessä. Jos koptereita lentävät myös jatkossa yksityiset yhtiöt, pitää kilpailutus käynnistää niin aikaisin, että mahdollisimman monella toimijalla on todellinen mahdollisuus osallistua siihen. Viime metreille jäävä kilpailutus karsii osallistujia, ja hyödyt jäävät saamatta.

jussi.orell@lannenmedia.fi