Mainos

Kont­ti­sen ke­sä­teat­te­ri ra­ken­tuu yh­teis­työl­lä

Näytöskausi Rovaniemen ainoassa kokoperheen kesäteatterissa on täydessä vauhdissa. Elokuun neljänteen päivään saakka esitettävä Maailman ympäri 80 päivässä –musiikkinäytelmä jatkaa Konttisen kesäteatterin pitkää perinnettä kaupungin keskustassa.

Maailman ympäri 80 päivässä on saanut innostuneen vastaanoton. Kehuja on satanut erityisesti tarttuvasta musiikista ja esityksen nokkelasta huumorista, josta kaikki ikäluokat löytävät tarttumapintaa.
Maailman ympäri 80 päivässä on saanut innostuneen vastaanoton. Kehuja on satanut erityisesti tarttuvasta musiikista ja esityksen nokkelasta huumorista, josta kaikki ikäluokat löytävät tarttumapintaa.
Kuva: Tatu Kantomaa

Kesäteatteria tuottava Neljäntuulentie ry on vastannut Konttisen kesäteatterin tuotannoista jo 24. vuoden ajan ja yhdistyksessä eletään juuri nyt poikkeuksellisen jännittäviä aikoja säätiedotuksia ja yleisömääriä seuraten.

– Olemme taivasalla ja alkukesä on ollut todella kolea. Toivomme tietysti ilmojen vielä loppukesää kohti lämpenevän ja ihmisten löytävän kesäteatteriin sankoin joukoin, toteaa kesäteatterin tuottaja Eino Hantula, joka on itsekin viettänyt jo useita kesiä Konttisella sekä lavalla että taustajoukoissa.

Tänä kesänä Konttisen kesäteatterin toiminta on laajempaa kuin koskaan aiemmin, sillä alusta asti mukana olleen Irene Tikan ideoima Kesäkiska palvelee Konttisen perhepuiston kävijöitä joka päivä koko kesäkauden ajan. Tarjolla on ruokaa ja herkkuja ja myös mahdollisuus käyttää kesäteatterin wc-tiloja, joita puistosta ei muuten löydy. Keskiviikkoisin Kesäkiskalla järjestetään satujoogaa lapsille ja näissä tapahtumapäivissä on viikoittain vaihtuvat teemat jotka näkyvät niin vierailijoissa kuin Kesäkiskan herkullisessa lounasmenussakin.

– Haluamme tehdä tästä puistosta kaikkien kaupunkilaisten yhteisen olohuoneen järjestämällä palveluita ja ohjelmaa, jota ei ole aiemmin ollut tarjolla, kertoo Tikka.

Vaikka pääosassa on tietysti aina näytelmä, on Konttisen perhepuiston alueella valtavasti potentiaalia palvella kaupunkilaisia muutenkin. Tästä osoituksena Neljäntuulentie ry järjesti alkukaudesta ulkoilmakonsertin, jossa esiintyi rovaniemeläislähtöinen suosikkiyhtye Jaakko Laitinen & Väärä raha.

– Toivomme, että nämä ideat jalostuvat jatkossa vielä pidemmälle ja saamme tarjota aktiviteettejä ja viihdettä entistä monipuolisemmin myös tulevaisuudessa, muotoilee Hantula.

Lavalla nähdään kahdeksan näyttelijää, joista monet tunnetaan muistakin teattereista, kuten Lapin ylioppilasteatterista tai Rovaniemen teatterista.
Lavalla nähdään kahdeksan näyttelijää, joista monet tunnetaan muistakin teattereista, kuten Lapin ylioppilasteatterista tai Rovaniemen teatterista.
Kuva: Tatu Kantomaa

Itse näytelmä, eli Maailman ympäri 80 päivässä on saanut innostuneen vastaanoton. Kehuja on satanut erityisesti tarttuvasta musiikista ja esityksen nokkelasta huumorista, josta kaikki ikäluokat löytävät tarttumapintaa. Lavalla nähdään kahdeksan näyttelijää, joista monet tunnetaan muistakin teattereista, kuten Lapin ylioppilasteatterista tai Rovaniemen teatterista. Kesätyöpaikkana Konttisen kesäteatteri kiinnostaa laajemmaltikin ja esimerkiksi Aouda –neidon roolissa nähdään teatteri-ilmaisun ohjaaja Venla Sandgren, joka muutti roolia varten kesäksi Rovaniemelle Helsingistä saakka.

Toiminnan keskiössä katsoja

Neljäntuulentie ry aatteellisena yhdistyksenä on tarjonnut palveluita vuodesta toiseen pitkälti talkoovoimin. Ammattimaisena kesäteatterina työntekijät saavat palkkaa, mutta yhdistyksen hallitus tekee töitä pitkälti ”rakkaudesta lajiin”. Yhdistys on kiitollinen Rovaniemen kaupungille sekä lukuisille alueen yrityksille ja muille yhteistyötahoille, jotka mahdollistavat toiminnan järjestämisen.

– Saamme vuosittain pienen avustuksen Rovaniemen kaupungilta ja teatterisäätiöltä, joiden turvin voimme aloittaa teatterin pystytyksen ja kauden suunnittelun. Yhteistykumppanit ovat elinehto pienelle teatterille, joka alkaa saada omia tuloja vasta siinä vaiheessa kun ihmiset on palkattu, näytelmä harjoiteltu, lavastettu, sävelletty ja puvustettu, kertoo Hantula.

Marrent Oy vuokraa teatterille aitoja edullisesti, Lapsec Oy järjestää alueen vartioinnin ja Rovaniemen teatterilta hankitaan materiaalia lavastusta ja puvustusta varten vanhoista näytelmistä ylijääneistä materiaaleista. Ilman tällaisia kädenojennuksia kesäteatteritoiminta ei olisi mahdollista säiden armoilla toimivassa teatterissa.

"Yhteistykumppanit ovat elinehto pienelle teatterille, joka alkaa saada omia tuloja vasta siinä vaiheessa kun ihmiset on palkattu, näytelmä harjoiteltu, lavastettu, sävelletty ja puvustettu", kommentoi kesäteatterin tuottaja Eino Hantula.
"Yhteistykumppanit ovat elinehto pienelle teatterille, joka alkaa saada omia tuloja vasta siinä vaiheessa kun ihmiset on palkattu, näytelmä harjoiteltu, lavastettu, sävelletty ja puvustettu", kommentoi kesäteatterin tuottaja Eino Hantula.
Kuva: Tatu Kantomaa

Vastaavasti kesäteatteri ojentaa auttavan kätensä niin moneen suuntaan kuin pienien resurssien puitteissa on mahdollista. Kesäteatterilippuja lahjoitetaan joka vuosi runsaasti erilaisille yhdistyksille ja järjestöille, jotka antavat lippuja eteenpäin esimerkiksi perheille, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta päästä nauttimaan kesäteatterista.

Kesäteatteri ei tavoittele toiminnallaan voittoa, vaan yrittää pitää toiminnan taloudellisesti sellaisella tasolla, että jokaisesta kesästä selvitään ns. ”kuivin jaloin” ja toiminta saa jatkua myös seuraavana vuotena. Se edellyttää aina suurta riskinottoa, sillä kylmä tosiasia on, että sateella yleisöä on vähän ja auringonpaisteella paljon.

Katseet ensi kesässä

Seuraavan kauden suunnittelu alkaa Konttisella aina edellisenä vuotena. Ensi kesänä Konttisen kesäteatteri täyttää 25 vuotta ja neljännesvuosisataista taivalta on tarkoitus juhlia – kuinkas muuten kuin vauhdikkaan kokoperheen näytelmän parissa. Näytelmän nimi ja ohjaaja pitää olla selvillä noin vuotta etukäteen. Talven aikana tehdään suunnitelmia, visioidaan ja haaveillaan sekä mietitään mitä edellisestä vuodesta voidaan parantaa. Kevättalvella kootaan muu työryhmä siten, että näyttelijät on valittu, kun maassa on vielä paksu lumipeite.

Rovaniemen kaupungilla ei yksin ole resursseja rakentaa katosta kesäteatterin katsomolle, mutta Neljäntuulentien hallitus selvittää omatoimisesti erilaisia vaihtoehtoja pitkään kaivatun katoksen toteuttamiseksi. Hantulan mielestä olisi upeaa, että näin vakiintuneella teatterilla, joka työllistää joka kesä liki parikymmentä ihmistä olisi varmuus siitä, että toiminta saisi jatkua vuodesta toiseen ilman, että vesisade karkottaisi yleisön ja toiminta päättyisi siihen.

Toistaiseksi väkeä on riittänyt katsomossa, kunhan taivas on ollut pilvetön. Hantula vinkkaa, että kesäteatteriin lähtöhän on aina lopulta vain pukeutumiskysymys. Tarjolla on kylmää ja lämmintä juotavaa, sadetakkeja ja istuimenalusia. Omat värikkäät viltit tekevät katsomiskokemuksesta takuulla sopivan lämpimän ja pehmeän ja helteellä viilennystä tarjoavat väliaikakioskin jäätelöt.

Lue lisää: http://konttisenkesateatteri.rovaniemi.fi/