Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Kon­sert­ti koh­ta­lo­to­ve­reil­le – ver­tais­tu­ki antaa syöpään sai­ras­tu­neel­le uskoa, että elämä jatkuu

Rintasyövän sairastanut Sari Alakulppi ohjaa uutta Laudi-lauluyhtyettä, joka konsertoi syöpäyhdistyksen vertaistoiminnan hyväksi.

Sari Alakulppi on harjoituttanut lauluyhtye Laudia, joka konsertoi yhdessä kokkolalaisen Kuura-kvartetin kanssa. Konsertti pidetään Alakulpin työpaikalla Rovaniemen kirkossa.
Sari Alakulppi on harjoituttanut lauluyhtye Laudia, joka konsertoi yhdessä kokkolalaisen Kuura-kvartetin kanssa. Konsertti pidetään Alakulpin työpaikalla Rovaniemen kirkossa.
Kuva: Jouni Porsanger

Kuin kelluisi lämpimässä ilmavirrassa, joka kantaa ääntä mukanaan.

Rovaniemen seurakunnan johtava kanttori Sari Alakulppi muistaa vieläkin sen hetken ja tunteen, kun kuoromusiikki otti hänet valtaansa. Hän oli tullut Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan kirkkomusiikkia, koska rakasti urkujen soittamista. Opinnot veivät hänet jossain vaiheessa myös kuoron eteen.

– Kun nostin käteni ja kuoro alkoi laulaa, haltioiduin samalla tavalla kuin silloin, kun pääsin ensi kertaa soittamaan urkuja. Rakastan urkuja edelleen, mutta ihmisen ääni on kuitenkin minulle jotain ylittämätöntä, Alakulppi sanoo.

Alakulppi on työskennellyt kuorojen kanssa tiiviisti koko kanttorinuransa ajan, mutta Rovaniemellä kuorotyö on tähän saakka jäänyt vähemmälle. Alakulppi tuli johtavan kanttorin virkaan helmikuussa 2017, kun tehtävää pitkään hoitanut Mauri Miettunen jäi eläkkeelle.

Uudessa työssä on ollut opeteltavaa, sillä johtavan kanttorin on pitänyt perehtyä muun muassa  hallintoon ja esimiestyöhön. Tänä syksynä Alakulppi on kuitenkin palaamassa vanhan rakkautensa pariin.

– Johdan kirkkokuoroa yhdessä toisen kanttorin kanssa. Lisäksi olen perustamassa seurakuntaan uutta naiskamarikuoroa, joka pystyy tekemään haasteellistakin ohjelmistoa.

Vakava sairaus pysäytti

Alakulppi olisi päässyt käsiksi kuorotyöhön jo aiemmin, ellei vakava sairaus olisi pysäyttänyt häntä. Alakulpilta löydettiin rintasyöpä viime joulukuussa, ja hän oli koko talven sairauslomalla. Kevättalven sytostaattihoidot veivät voimat, mutta nyt Alakulppi sanoo voivansa hyvin.

Ennen sairastumistaan Alakulppi ehti aloittaa yhteistyön uuden rovaniemeläisen lauluyhtyeen Laudin kanssa. Laudi on 12 naislaulajan kokoonpano, jota Alakulppi ohjaa ja harjoituttaa vapaa-aikanaan.

– Laudissa on mukana kokeneita pitkän linjan laulajia, joilla on kunnianhimoinen ote laulamiseen. He pystyvät harjoittelemaan keskenäänkin, joten heidän ohjaamisensa ei vaadi minulta ajallisesti liikaa.

Sari Alakulppi haltioitui kuoromusiikista samantien, kun pääsi ensimmäistä kertaa johtamaan kuoroa Sibelius-Akatemiassa opiskellessaan. "Rakastan edelleen myös urkujen soittamista, mutta ihmisääni on minulle ylittämätön."
Sari Alakulppi haltioitui kuoromusiikista samantien, kun pääsi ensimmäistä kertaa johtamaan kuoroa Sibelius-Akatemiassa opiskellessaan. "Rakastan edelleen myös urkujen soittamista, mutta ihmisääni on minulle ylittämätön."
Kuva: Jouni Porsanger

Tätä ei auta jäädä pohtimaan yksin

Ensi viikon sunnuntaina Laudi pitää ensimmäisen oman konserttinsa. Be Still -nimiseen konserttiin osallistuu Laudin lisäksi myös osin ammattimuusikoista koostuva kokkolalainen Kuura-kvartetti.

Kyseessä on hyväntekeväisyyskonsertti, josta saadut vapaaehtoiset ohjelmamaksut ohjataan laulajien toiveesta Pohjois-Suomen syöpäyhdistykselle rintasyöpään sairastuneiden tukitoimintaan.

Kohde on Sari Alakulpille tuttu ja tärkeä. Hän haki vertaistukea jo samana päivänä, kun sai syöpädiagnoosin.

– Siinä shokkitilassakin tajusin, että tätä ei auta jäädä pohtimaan yksin. Iltaan mennessä olin jo liittynyt kahteen Facebookin vertaisryhmään. Niistä sain nopeasti vastauksia kysymyksiini, joita oli lukemattomia.

Kohtalotovereita on vaikka kuinka paljon

Alakulppi kävi myös vertaisryhmän kokoontumisissa, joissa hän tapasi syöpähistoriansa eri vaiheessa eläviä naisia. Se oli silmiä avaavaa.

– Siellä oli ihmisiä, jotka olivat toipuneet ja selvinneet. Se antoi uskoa, että elämä jatkuu. Että kyllä minäkin tästä selviän.

Hän sai tukihenkilön mukaan myös lääkärin vastaanotolle ja ymmärsi myöhemmin, kuinka tärkeää se oli. Tukihenkilö kuuli asioita, jotka olivat menneet Alakulpilta ohi korvien. Sairauden jo kokeneena hän osasi myös kysyä olennaisia kysymyksiä.

Alakulppi pitää vertaistoimintaa äärettömän arvokkaana. Saman sairauden läpikäyneiden kanssa voi jakaa tuntemuksia, jotka eivät avaudu muille.

– Kun sairastuu vakavasti, voi tulla sellainen harha, että olen aivan yksin. On helpottavaa tajuta, että kohtalotovereita on vaikka kuinka paljon ja he ovat valmiita auttamaan.

Be Still -hyväntekeväisyyskonsertti su 29.9. klo 19 Rovaniemen kirkossa. Rovaniemeläinen lauluyhtye Laudi ja kokkolalainen Kuura-kvartetti esiintyvät. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen hyväksi.


Edit 21.9. klo 11.45: Jutusta korjattu konsertin viikonpäivä. Konsertti on sunnuntaina eikä lauantaina, kuten jutun tekstiosassa alunperin kerrottiin.


Kuka?

Sari Alakulppi

50-vuotias kaksinkertainen musiikin maisteri, joka on opiskellut Sibelius-Akatemiassa sekä kirkkomusiikkia että kuoronjohtamista.

Syntyisin Sodankylästä.

Työskennellyt Rovaniemen seurakunnan johtavana kanttorina helmikuusta 2017 lähtien.

Erikoistunut CVT-tekniikkaan (Complete Vocal Technique) eli kokonaisvaltaisen äänenkäytön tekniikkaan ja opiskelee sitä edelleen Kööpenhaminan CVT-instituutissa.

Valmistuu CVT-opettajaksi kesäkuussa 2020.

Laudi

Rovaniemeläinen lauluyhtye, johon kuuluu 12 naislaulajaa.

Aloitti toimintansa vuonna 2018 ja toimii musiikkikoulu Pop Upin alaisena.

Kerryttää ohjelmistoonsa moderneja naiskuoroteoksia, mutta myös hengellistä ja kevyttä musiikkia.