Kolumni

Kolumni: Sosiaalisen median varjopuoli

-
Kuva: Pekka Aho

Yhdysvaltojen presidentinvaalit, Kylie Jennerin uusi meikkimallisto ja Amazonin metsäpalojen vastarinta.

Sosiaalinen media eli some on nykyään kaikkien tietoisuudessa ja yhteydessä niin politiikkaan, kulttuuriin ja yhteiskunnallisiin asioihin. Some on siis hyvin vahvasti osana arkipäivää, eikä sen vaikutuksilta voi enää välttyä. Se ei ole enää vain nuorten juttu, sillä isät, äidit, mummot ja vaarit ovat oppineet käyttämään somea.

Suurimmaksi osaksi somen vaikutukset ovat olleet positiivisia. Nykyään on esimerkiksi helpompaa pitää yhteyttä ystäviin sekä pysyä ajan tasalla maailmalla tapahtuvista asioista, esimerkiksi kuumimmista julkkisjuoruista tai ajankohtaisista uutisista. Kaikella, kuten sosiaalisella mediallakin, on silti varjopuolensa.

Somen suuren suosion myötä vihapuhe, rasismi sekä ääriajattelu ovat lisääntyneet. Kun keskustelupalstoilla voi esiintyä anonyymisti, kynnys jakaa omia ajatuksiaan pienemmällä sensuurilla kasvaa. Näin ollen negatiiviset kommentit ja ajatukset saavat entistä enemmän näkyvyyttä sekä kannatusta ja ovat kaikkien saatavilla.

Kaiken tämän ohella some on luonut jo pitkään tietynlaista kuvaa siitä, miltä pitäisi näyttää ja millainen hyvä elämä on. Jokaisen tulisi olla hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Tämän lisäksi kaikenlaiset huonon olon tunteet tulisivat peittää.

Sosiaalisen median luomat paineet esiintyvät erityisesti nuorilla, jotka vielä etsivät itseään ja omaa tyyliään. Tuntuu, että nämä paineet aiheuttavat erilaisia oireita nuorten keskuudessa, kuten masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä ja paniikkikohtauksia.

Sosiaaliseen mediaan pitäisi suhtautua yhä kriittisemmin ja pyrkiä huomaamaan, ettei kaikki somessa nähty ole totta tai aitoa. Varsinkin nuorten keskuudessa somen paineta pitäisi jotenkin saada purettua sekä samalla iskostettua heille ajatus siitä, että somessa esitettyjä normeja ei tule noudattaa kirjaimellisesti.

Kirjoittaja on vuosien saatossa alkanut suhtautumaan yhä kriittisemmin sosiaaliseen mediaan ja siellä esitettyyn tietoon.