Kolumni

Ko­lum­ni: Hy­vin­voin­ti – uusi met­sä­teol­li­suus?

Juhani Henriksson on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti, Arktiset Vedet -tv-sarjan tekijä, rovaniemeläinen luonnon, urheilun ja hyvien tarinoiden ystävä.
Juhani Henriksson on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti, Arktiset Vedet -tv-sarjan tekijä, rovaniemeläinen luonnon, urheilun ja hyvien tarinoiden ystävä.
Kuva: Jouni Porsanger

Minun on parempi olla. Itseni kanssa – ja muiden.

Keväällä ahdisti välillä rajusti. Tuntui, että huolellisesti kestämään rakennettu, avoin ja mukavan pieneksi kutistunut maailma, tärähti niin, että nappulat laudalla vaihtoivat paikkaa ja osa katosi kokonaan.

Hermostutti ja kiroilutti. Olin ahtaalla.

Menin metsään. Kaikki muuttui.

Astelin kosken ääreen, soutelin järven selälle, sukelsin vasta sulaneeseen kirkkaaseen veteen.

Kävelin erämaan tuuleen, kannoin rinkan ylös kanjonin seinänousua, juoksin jalkani kipeiksi tunturissa. Kahlasin muniani myöten virtaan vapa matkassa, hengitin maailman puhtainta ilmaa.

Istuin nuotiolla yksin ja seurassa. Sammutin janoni pohjoisen erämaiden arktisista vesistä.

Kuulostaa monitahoiselta, mutta on hyvin yksinkertaista.

Uskallan väittää, arvon länsimainen lääketiede: luonto paransi minut. Hoiteli homman, kasasi sortuvan temppelin raunioilla vapisseen miniatyyri-ihmisen kokonaiseksi ja avasi ongelmieni mittasuhteet.

Voima ja luottamus uivat minuun synnyinjokeensa lisääntymään palaavan vaelluskalan lailla. Kohonnut verenpaine ja kiristynyt ilmeeni laskivat kuten loppukesän usva tyynen järven ylle.

Elämän rytmi ja kiertokulku, toisinaan melankolinen fuuga, koskettaa ja yllättää joskus meistä jokaisen. Silloin on hyvä tietää, mikä helpottaa. Menneenä suvena kuljin Lappia vakaan ja pystyyn.

Aistit auki ja tuntosarvet tanassa. Havainnoin ja tein johtopäätöksiä. Osan perustuen pelkkään tunteeseen, osan hiukan pidemmälle laskelmoiden.

Kritisoidessa jotakin, olisi hyvä olla esittää vaihtoehtoinen malli.

"Meillä on olemassa maailman paras, arvokkain ja vahvassa nousukurssissa kaikilla mittapuilla säihkyvä pääoma."

Meillä on olemassa maailman paras, arvokkain ja vahvassa nousukurssissa kaikilla mittapuilla säihkyvä pääoma. Tuote, joka on kunnossa ilman, että tarvitsee kaivaa, hakata tai padota yhtään mitään. Ainoa tehtävämme on säilyttää ja suojella, ja kyllä – hyvinvointi tulee luoksemme.

(Hyvinvointi on, jos joku ei vielä tiennyt, myös yksi maailman nopeimmin kasvista teollisuuden aloista. Valistuneen arvion mukaan 4,5 triljoonan bisnes. Miljardissa on 9 nollaa, triljoonassa 18.)

"Hyvinvointi on, jos joku ei vielä tiennyt, myös yksi maailman nopeimmin kasvista teollisuuden aloista. Valistuneen arvion mukaan 4,5 triljoonan bisnes."

Meillä on jotakin, mitä jokainen ihminen maailmassa kaipaa ja tarvitsee. Meillä on puhdas, pääosin edelleen koskematon – ja koska kaikki on nykyisin oltava perusteltavissa taloudellisella arvolla – äärimmäisen suuren taloudellisen potentiaalin sisältävä hyvinvoinnin perusta.

Luonto.

Istuin tänään Kiilopään kahvilassa Saariselällä. Seinällä on taulu, jossa seisoo teksti: ”Matkustakaa Lappiin. Siellä tarjoutuu teille elämyksiä, joita ette tule unhoittamaan.”

Ei lisättävää.

Juhani Henriksson