kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Kolt­tien pe­rin­ne­ta­lol­la syys­päi­vät

Sevettijärven kylän keskustassa sijaitseva Kolttien perinnetalo ja sen pihapiirissä sijaitseva ulkomuseo kertovat Sevettijärven kolttasaamelaisten asukkaiden historiasta.
Sevettijärven kylän keskustassa sijaitseva Kolttien perinnetalo ja sen pihapiirissä sijaitseva ulkomuseo kertovat Sevettijärven kolttasaamelaisten asukkaiden historiasta.

Kolttien perinnetalon jokavuotista syyspäivää vietetään tänä vuonna rakennusperinnön merkeissä. Sevettijärven perinnetalolla on tiistaina 17.9. avoimet ovet , jolloin tutustutaan erityisesti ulkomuseoalueen rakennusten parhaillaan käynnissä oleviin kunnostuksiin.

Tapahtumassa voi kysellä vinkkejä omiin kunnostuskohteisiin restaurointimestari Marko Korkeasalolta. Tapahtumassa kerrotaan myös rakennusperinnön hoidon avustuksista, joita voi hakea Lapin ELY-keskuksesta ja Museovirastosta.

Ulkomuseon pihapiirin rakennukset ovat Suonikylän aikaisen kesäpaikan mukaisesti tehtyjä rekonstruktioita. Syksyn aikana kunnostetaan asuintupa, lampola, maakellari ja alueelle siirretty savusauna. Kunnostusta tehdään syys- ja lokakuun aikana, ja työhön voi tulla mukaan kuka vain. Työt Sevettijärvellä alkavat 16.9.

Saamelaismuseo Siida on saanut rahoituksen Põrtt, äiʹtt da pu´vrr – kolttasaamelaista rakennusperintöä -hankkeelle Leader Pohjoisin Lappi ry:ltä. Hanke liittyy kolttasaamelaisten rakennusperintöön ja sen toteuttamisen kautta Saamelaismuseo osallistuu kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlaan.

Kolttasaamelaiset asuvat eri puolilla laajaa Inarin kuntaa, ja sen takia on varauduttu siihen, että hankkeessa on mahdollisuus maksaa toimintaan osallistuville jonkin verran matkakuluja. Jos haluat osallistua syyspäivään tai kunnostukseen eikä sinulla ole kyytiä tai tulet kauempaa, ota yhteyttä Saamelaismuseolle 040 180 1501.

Kolttien perinnetaloon on vapaa pääsy. Avoimet ovat ovat tiistaina 17.9.2019 klo 10-14. Muutoin perinnetalo on avoinna kesäkaudella 20.9. saakka joka päivä klo 10-17.