Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolme osas­tol­la ollutta po­ti­las­ta teki to­den­nä­köi­ses­ti it­se­mur­han kun­ta­yh­ty­mä Essoten mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lu­jen yk­si­kös­sä – Otkes tutkii

Kaikki kuolemat sattuivat kuukauden sisällä.

Helsinki

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) aloittaa tutkinnan Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten piirissä sattuneista potilaskuolemista. Otkesin mukaan kolme osastohoidossa ollutta potilasta on todennäköisesti tehnyt itsemurhan.

Kaikki kolme olivat potilaina Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen toimintayksikössä Mikkelissä. Kuolemat tapahtuivat syyskuun 9. päivän ja lokakuun 4. välisenä aikana.

– Nämä ovat tapahtuneet samassa yksikössä eri osastoilla. Tapaukset ovat vähän erilaisia, mutta tämän hetken käsityksen mukaan näissä on yhteisiä piirteitä. Nyt pyritään tutkinnan keinoin selvittämään, mitä mahdollisesti taustalla on, Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo STT:lle.

Hän ei avaa, mitä yhteisiä piirteitä tapauksissa näyttäisi olevan.

Seuraavaksi on vuorossa tapauksen erityispiirteisiin tutustuminen ja tapahtumien selvittäminen kuulemisten sekä asiakirjojen ja tallenteiden perusteella.

Otkesin tiedossa ei ole, että poliisi tutkisi asiaa

Nurmi on tässä vaiheessa vaitonainen tutkinnan yksityiskohdista. Hän ei esimerkiksi ota kantaa siihen, voiko tapahtumiin liittyä rikosta.

– Ei kuulu meille. Ei ole tiedossa, että poliisi tutkisi (asiaa), mutta sillä ei ole meidän kannaltamme mitään merkitystä. Emme tee tätä oikeudellisen vastuun selvittämiseksi, vaan pelkästään turvallisuuden parantamiseksi, hän sanoo.

Nurmen mukaan viitteitä ei ole esimerkiksi niin sanotusta myrkkyhoitajatoiminnasta, eli siitä, että joku työntekijä tahallaan olisi tehnyt potilaille jotain joka olisi aiheuttanut näiden kuolemat.

Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen palvelualuejohtaja Minna Mutanen kertoi aikaisemmin STT:lle, että Essotessa ei ole löydetty tapaturmille yhteistä nimittäjää, ja siksi asiasta halutaan ulkopuolinen selvitys.

Kuolemat ovat tapahtuneet yksikössä, joissa potilaat eivät asu vaan ovat lyhytaikaisesti saamassa palveluita.