pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ko­ko­nais­val­tai­sem­paa tuu­li­voi­ma­suun­nit­te­lua

Siirtyminen perinteisistä sähköntuotantomuodoista uusiutuviin, kuten laajoja maa-alueita vaativaan tuulivoimaan, aiheuttaa laajoja ympäristövaikutuksia. Tuulivoimaloita on 70 kunnassa ja niitä on lisäksi suunnitteilla 70 kuntaan. Suunnitelmia on 260 uudesta tuulivoimahankkeesta.

Tuulivoimaloiden sijoituspäätös tehdään kunnissa hanke kerrallaan. Meneillään voi olla samanaikaisesti useita hankkeita, mutta harvemmin tehdään etukäteen koko kunnan kattavia tuulivoimasuunnitelmia. Hankkeet sijoitetaan mielellään kuntien reunoille kauas keskuksista, jolloin vaikutukset leviävät myös naapurikuntiin.

Kuntarajat ylittävää suunnittelua ei juuri ole puhumattakaan maakuntien välisestä suunnittelusta. Maakuntakaavoissakin tarkastellaan vain seudullisesti merkittäviä hankkeita.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.