tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Koh­taa­mi­sia ja Tohtori Sykerö -mei­nin­kiä Rep­pu-au­tol­la – Nuorten koh­taa­mi­nen on liik­ku­van nuo­ri­so­työn pe­ri­aa­te

Reppu-auton logosta järjestettiin suunnittelukilpailu. Kaksi logoversiota yhdistettiin ja molemmat nuoret tekijät, Piia Kallio ja Marjut Nitovuori palkittiin lahjakortilla. Kemiläinen yritys, Teippari, hoiti teippaukset veloituksetta halutessaan tukea nuorisotyötä.
Reppu-auton logosta järjestettiin suunnittelukilpailu. Kaksi logoversiota yhdistettiin ja molemmat nuoret tekijät, Piia Kallio ja Marjut Nitovuori palkittiin lahjakortilla. Kemiläinen yritys, Teippari, hoiti teippaukset veloituksetta halutessaan tukea nuorisotyötä.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Liikkuva nuorisotyö on toiminut Tornion kaupungissa noin viisi vuotta. Keväällä hankittiin uusi, Reppu-autoksi nimetty auto entisen KesäPösön tilalle. Reppu-auto kiertää noin kuukauden, keskiviikosta lauantaihin. Auli Pietikäisen, Tornion nuorisotyön päällikön, mukaan pyörien päällä kulkeva nuorisotyö syntyi valtakunnallisen mallin mukaisesti. Liikkuvaa nuorisotyötä tehdään ympäri Suomen. Toimintaperiaate on sama: autot tuovat mukavaa ja positiivista aktiviteettia sinne, missä nuoret liikkuvat. Nuoret voivat ottaa yhteyttä soittamalla tai sosiaalisessa mediassa, ja pyytää auton haluamaansa paikkaan. Toisinaan vanhemmat löytävät Reppu-auton somesta ja kannustavat nuoria mukaan toimintaan.

Reppu-autoa tarvitaan muuhunkin. Esimerkiksi tavaroita kuljetetaan paljon paikasta toiseen.

– Se on meille todella tarpeellinen työkalu, Pietikäinen summaa.

Autoa käytetään myös jalkautuvassa nuorisotyössä. Jalkautuvassa nuorisotyössä partioidaan kaduilla ja kauppakeskuksissa viikonloppuisin ja juhlapäivien aattoina, yhdessä seurakunnan ja poliisin kanssa. Liikkuvan nuorisotyön painopiste on erilainen. Reppu-auto tuo nuorisotilan mahdollisuudet ja mielekästä tekemistä niillekin, jotka eivät pääse nuorisotiloille esimerkiksi haja-asutusalueilta.

Yleensä Reppu-autossa kiertää kaksi nuoriso-ohjaajaa. Tänä kesänä vastuussa ovat Jan-Mikael Hakomäki ja Jon Säkkinen. Osallistujien ikähaarukka on ollut laajempi kuin esimerkiksi nuorisotilassa, jossa ikärajat ovat tarkemmat. Kesäkuun alussa nuoria oli tavoitettu laajalla skaalalla, vitosluokkalaisista nuoriin aikuisiin.

– Aloituspäivänä vieraili myös vanhempi herra, joka kertoi nuoruudestaan ja työstään nuorison parissa 1960-luvulla.

Autossa kulkevat muun muassa graffitintekovälineet, äänentoistolaitteet, laulukirja nuorten kanssa jammailtavaksi, grilli ja pihapelejä. Hakomäen intohimo on graffititaide, Säkkisen juttu on erityisesti musiikki. Osa tapahtumista on suunniteltu etukäteen, mutta tilaa on myös soveltamiselle.

– Liikkuva nuorisotyö on varsinkin tässä positiivisessa muodossaan sellaista tohtori Sykerö -meininkiä: on tietyt jutut joita tehdään, mutta kehitellään myös lisää ja keksitään uutta, Hakomäki kuvailee.

Lapissa on sanonta, että melkein jokainen tietää jonkun, joka tietää sen tietyn tyypin.
Jan-Mikael Hakomäki
Nuoriso-ohjaaja

Säkkinen ja Hakomäki kehittelevät kesälle matalan kynnyksen tekemistä, johon varusteeksi riittää lenkkarit. Ideoita syntyy yhdessä nuorten kanssa, yksi asia poikii aina toisen.

– Siinä on sellainen hyvä heittäytymisen mahdollisuus, Säkkinen summaa.

Liikkuvan nuorisotyön yksiköt verkostoituvat valtakunnallisissa tapaamisissa. Niissä vertaillaan kokemuksia ja kehitetään toimintaa. Nuorisotyö on samankaltaista koko Suomessa, pienin eroin. Lapissa erikoista ovat pitkät välimatkat. Maantieteellinen etäisyys ei kuitenkaan eristä.

– Esimerkiksi LappiNYT-hankkeen verkosto on tiivis ja tapaamisia on usein, vaikka välimatkat ovat pisimmät mitä Suomessa on, Pietikäinen kertoo.

Yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi Haaparannalle ja Kemiin. Kun tulee puhe kemiläisistä kollegoista, pilke kohoaa silmäkulmaan.

– Kemiläisten kanssa on ollut leikkimielistä kilpailua, sellaista kissanhännänvetoa.

Myös nuoriso itse on liikkuvaista. Muilla paikkakunnilla tavataan esimerkiksi perheenjäseniä ja sukulaisia. Kesäkuun alussa autolla kävi muoniolainen nuori.

– Lapissahan on sanonta että melkein jokainen tietää jonkun, joka tietää sen tietyn tyypin. Aina tunnetaan jotain kautta, se on hienoa.

Liikkuva nuorisotyö

Tornion Reppu-auto

3.6.–4.7., ke–la klo 17–22

Ota yhteyttä Reppu-autoon somessa:

Snapchat ja Instagram: @reppu_auto

WhatsApp: 040 183 1303

Muut kesätapahtumat Tornion kaupungin tapahtumakalenterista tai osoitteesta lanuti.fi/tornio

Kemin puuhapaku

Yhteys Puuhapakuun somessa.

Snapchat ja Instagram: @puuhapaku

WhatsApp: 040 723 5172

Korona-aika näkynyt nuoriso-työssä

Korona-aika on vaikuttanut nuoriin monilla tavoilla. Kulunut kevät ja etäopiskelu on tuntunut osalle raskaalta. Kouluunkin on kaivattu.

– Nuoret haluaisivat tavata kavereita ja toivovat, että tavallinen arki palaisi. Niin kuin me kaikki muutkin, Auli Pietikäinen kertoo.

Korona-aika on muuttanut nuorisotyötäkin. Kerralla tehtiin varsinainen digiloikka, kun koko nuorisotyö muutti verkkoon. Reppu-autolla tapaamiset tapahtuvat ulkona, joka on tartuntojen suhteen turvallisempaa. Käsiä ja laitteita desinfioidaan, myös suojahanskoja on saatavilla. Turvaväleistä muistutettaan tarvittaessa, myös nuorison odotetaan itse sisäistäneen turvallisuusohjeita. Toiminta hoidetaan kuitenkin niin, että sosiaalinen tilanne ei mene pelkäksi koronasta muistutteluksi.