Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä sisäministeriö ovat ehdottaneet hallitukselle, että maahantulon rajoituksia kiristettäisiin merkittävästi, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) Ylellä tiistai-iltana. EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta Suomeen saapuvilta edellytettäisiin ehdotuksen mukaan enintään 48 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronavirustestistä.

Kiurun mukaan nyt keskustelussa on se, millaisella aikataululla rajoitukset toteutetaan.
– (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) THL ja STM tulevat tekemään suosituksen myös kaikille matkustajille, myös suomalaisille ja eurooppalaisille, että tämä ennakkotesti tulisi olla jo tehtynä maahan tultaessa. Ja kun maahan tullaan, niin jokaisen tulisi tehdä heti kotitesti, jotta tiedämme, mitä tuliaisia on tullut, Kiuru sanoi.
THL ehdotti aiemmin STM:lle erilaisia vaihtoehtoisia toimia Suomen rajoilla uuden koronavirusvariantin omikronin torjumiseksi. THL:n mukaan kaikkien matkustajien testaaminen olisi mahdoton tehtävä maahantuloviranomaisille suurten matkustajamäärien vuoksi, mutta matkustajilta voitaisiin vaatia koronatestin tekemistä ennen maahantuloa.
Osa matkustajista voitaisiin myös ohjata testeihin heidän vierailemissaan kunnissa, kertoi THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava STT:lle.
– Ennakkotestien vaatiminen kaikilta matkustajilta, myös rokotetuilta, olisi suositeltavinta, koska se ei kuormittaisi meidän terveydenhuoltoamme, sanoi Jalava.
Yksi vaihtoehto olisi jatkaa tartuntatautilain väliaikaisten pykälien mukaisesti ja ohjata koronaoireisia matkustajia testeihin.
Kovimpiin toimenpiteisiin lukeutui myös ehdotus laajamittaisesta lentoliikenteen keskeyttämisestä, mikä sekin olisi Jalavan mukaan käytännössä hankala toteuttaa. Tällä hetkellä Suomi rajoittaa lentoliikennettä Etelä-Afrikasta sekä muutamista muista eteläisen Afrikan maista.
Andersson: Koronatilanteen vaikeutuessa opetusryhmät suositellaan pidettäväksi erillään
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL päivittävät myös koulujen terveysturvallisuussuositukset ennen uuden lukukauden alkua.
Vaikeutuvassa koronaepidemiassa opetusryhmät suositellaan jatkossa pidettäväksi erillään, kertoi opetusministeri Li Andersson (vas.) tiistaina Twitterissä.
Ministerin mukaan alueelliset toimet ovat koronastrategian kärki.
Norjassa omikrontapaukset tuplaantuivat
Huoli omikronmuunnoksen leviämisestä on kasvanut viime päivinä. Omikronia on todettu eniten Tanskassa ja Britanniassa, mutta myös rajanaapurissa Norjassa omikrontapaukset ovat nousseet nopeasti.
Suomen kokoisessa Norjassa omikrontartuntojen määrä tuplaantui vain viikossa. Norja tiukensikin tällä viikolla rajanylityssääntöjään Lapin-rajallaan. Norja määrää karanteeniin riskialueilta tulleet matkustajat, jos näillä ei ole koronapassia.
Viime viikolla Norjassa rekisteröitiin 660 omikrontartunnan saanutta ihmistä, kun variantin saaneita oli edellisellä viikolla vajaat 300. Maanantaihin mennessä omikrontapauksia oli Norjassa yhteensä noin tuhat.
– Jos jotakin on muualla tapahtunut, niin miksi se ei tapahtuisi myös Suomessa. Yritämme seurata tilannetta ja ottaa opiksi siitä, mitä muuallakin on tapahtunut, sanoi THL:n erikoistutkija Simopekka Vänskä STT:lle tiistaina.