Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Ki­pu­po­ti­laan on tärkeää tulla kuul­luk­si ja us­ko­tuk­si

Fysioterapeutti Annika Uutelan mukaan fysioterapialla on suuri merkitys kroonisen kivun hoidossa. Bodymind-yrityksessä työskentelevä Uutela kertoo, että fysioterapiaan liittyy lääkkeettömien kivunhoito- ja hallintamenetelmien lisäksi usein myös esimerkiksi psykoedukaatiota eli koulutuksellista terapiaa, joka auttaa potilasta ymmärtämään kipuaan.

– Jotta kroonista kipua aiheuttaneisiin ja ylläpitäviin asioihin päästään käsiksi, potilaan on tärkeää kertoa tarinansa sekä kokea tulevansa kuulluksi ja uskotuksi. Fysioterapeutilla on usein enemmän aikaa ja mahdollisuuksia kuunnella kipuasiakasta kuin esimerkiksi lääkärillä.

Uutelan mukaan krooninen kipu voi aiheuttaa esimerkiksi keskittymisvaikeuksia ja muistin pätkimistä, mutta myös unen häiriöitä, jotka usein voimistavat kivun kokemista. Uutela kertoo monien kipupotilaiden tuntevan suurta riittämättömyyden ja hyödyttömyyden tunnetta.

– He eivät välttämättä pysty osallistumaan kotitöihin, perhe-elämään tai työhönsä niin kuin haluaisivat. Monet joutuvat elämään pienillä avustuksilla työkyvyttömyyden vain jatkuessa.

Lääketieteen tohtorin ja tutkijan Helena Mirandan mukaan jopa 60–80 prosentilla potilaista yhdistyy krooniseen kipuun jossain kohtaa myös masennusoireita. Miranda kertoo aiemmin sairastetun masennuksen moninkertaistavan riskin kehon kipuoireilulle.

– Masennus voi vaikuttaa ihmisen kivunsäätelyjärjestelmän toimintaan niin, että ihminen alkaa kokea kipua herkemmin. Tämä voi johtaa siihen, että aivot tulkitsevat esimerkiksi tavalliset epämukavuustuntemukset virheellisesti kivuksi.

Fysiatrian erikoislääkärin Jukka Pekka Kourin mukaan kipupotilaan pitäisi päästä mielenterveyspalveluiden pariin nykyistä helpommin.

– Joskus tulee vastaan tilanteita, joissa kipupotilas ei ole saanut masennukseen tai ahdistukseen minkäänlaista apua, vaikka hän olisi sitä yrittänyt hakea.

Lue myös: Kipupotilaan elämä on päivästä toiseen selviytymistä