Kil­pis­jär­vel­lä satoi lunta, kun samaan aikaan ete­läm­pä­nä sää on ollut poik­keuk­sel­li­sen lämmin

Helsinki
Saana sai lumipeitettä nyt myös helmoilleen. Kuva on Kilpisjärven kelikamerasta perjataiaamulta kello 8.00.
Saana sai lumipeitettä nyt myös helmoilleen. Kuva on Kilpisjärven kelikamerasta perjataiaamulta kello 8.00.

Lapissa Kilpisjärvellä satoi torstaina ja perjantain välisenä yönä ensilumi. Samaan aikaan eteläisemmässä Suomessa ylitettiin jopa 20 asteen lukemat.

Lumen tulosta puhutiin ensilumena, mutta Ylen meteorologi Anniina Valtonen kertoo Twitterissä, että kyse ei ole virallisesta ensilumesta.

Jo aiemmin viikolla Saanatunturin huipulla vaeltajat pääsivät aamulla kulkemaan lumipeitteisessä maastossa, nyt maa oli valkoinen myös alhaalla kylässä.

Perjantaina sää oli eri puolella Lappia lämmin, ja lämpötila nousi 13–16 asteeseen, käsivarressa 10 asteen puolin ja toisin.

Ilma on lämmennyt meteorologin mukaan vähitellen. Torstain kohdalla voitiin jo Etelä-Suomessa puhua niin sanotusta intiaanikesästä, millä tarkoitetaan kesäisen lämmön paluuta viileän jakson jälkeen.

Viikonloppu jatkuu muualla Suomessa tavallista lämpimänä, Lapissa jäädään kuitenkin Ilmatieteen laitoksen mukaan edelleen alle 10 asteen lukemiin, päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo STT:lle.

– Lappi suorastaan viilenee huomenna, joten aikamoinen ero on etelän ja pohjoisen välillä sekä huomenna että sunnuntaina.

Sunnuntaiyönä lämpötila voi käydä Käsivarressa lähempänä 5 pakkasastetta.

Mustalan mukaan talvea kohti mentäessä lämpötilojen jakautuminen on tavallista, kun voimakas rintamavyöhyke voi kulkea maan poikki.

– Kesällä napaseutukin lämpenee, kun aurinko paistaa pohjoisessa, joten lämpötilaerot ovat vähäisempiä. Sydänkesän aikaan lämpimin osa Suomessa on milloin missäkin, hän vertaa.

Viikonlopun kaltainen lämpö Etelä-Suomessa ei jatku sellaisenaan pitkään. Silti Mustala arvelee keskimääräistä lämpimämmän sään jatkuvan ensi kuun alkuun saakka, ehkä siitäkin eteenpäin.

Syyskuu on ollut koko maassa tavallista lämpimämpi Mustalan mukaan noin asteen verran.

– Etelä- ja Länsi-Suomessa ollaan vähän enemmän pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Tietysti eroa tulee ehkä vielä lisää, vaikkakaan monta päivää tätä kuuta ei ole jäljellä, hän toteaa.