Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 7. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Tilaajille

Kiiruna väistää kai­vok­sen alta

–Kiirunaa ei olisi ilman kaivosta. Se vain on niin. Tämä muutto on välttämätön, sanoo

Kiirunan kaupungin siirtoa on odotettu 13 vuotta. 2004 LKAB kertoi Kiirunan kaupungille, että sen on väistyttävä. Ensijärkytyksestä on selvitty, tietoa on palasteltu ja nyt viimein on käsillä historiallinen hetki, kun Kiirunan viidenneksi vanhin rakennus siirtyy uuteen paikkaan Luossavaaran juurelle.

B5, kuten ensimmäistä siirrettävää rakennusta kaivoskaupungissa kutsutaan on kulttuurihistoriallisesti merkittävä talo. Työläisten asuintalo on osa Bolagsområdetin eli tehtaan alueen taloja, joista yhteensä kahdeksan siirretään uuteen ympäristöön kolme kilometriä Narvikin suuntaan.

82 tonnia painavan asuintalon siirto on yksi etappi Kiirunan kaupungin muuttumisessa. Kaivosta lähinnä olevan kaupunginosan purku- ja muutostöitä on tehty jo pari vuotta. Ensin on siirretty kunnallistekniikka, rautatie, Norjaan vievä E10-tie sekä rautatieasema. Asuinalueelta on purettu ja puretaan useita vanhoja kerros- ja asuintaloja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.