Mainos

Kiin­teis­tö­maail­man ba­ro­met­ri tuo uusinta tietoa asun­to­mark­ki­noi­den ti­lan­tees­ta - ”Kodin han­kin­taa tai myyntiä ei kannata turhaan vii­vyt­tää, eteen­päin on men­tä­vä”

Kiinteistömaailma on julkaissut tänään 7.10. täysin uudistuneen barometrin. Sen tuloksista selviää muuan muassa, miten korona on vaikuttanut asuntojen arvonkehitykseen ja mitkä alan näkymät ovat.

Kiinteistömaailma Rovaniemen yrittäjä Mika Lehtiniemen mukaan asuntokaupassa poikkeustilanne näkyy tällä hetkellä yllättävän vähän. ”Myöskään hintatasoissa ole ollut merkittäviä muutoksia.
Kiinteistömaailma Rovaniemen yrittäjä Mika Lehtiniemen mukaan asuntokaupassa poikkeustilanne näkyy tällä hetkellä yllättävän vähän. ”Myöskään hintatasoissa ole ollut merkittäviä muutoksia.

Viime keväänä käytetyn asunnon kaupankäynti hiipui, mutta siitä on toivuttu hyvin, huokaisee helpotuksesta Kiinteistömaailma Rovaniemen yrittäjä Mika Lehtiniemi.

– Korona säikäytti ja aluksi näyttikin siltä, että tästä tulee katastrofi. Loppujen lopuksi poikkeustilan vaikutukset eivät olleet merkittäviä asuntokauppaan. Kesäkuusta alkaen on kuljettu kohti normaalia, kuten syyskuun myyntilukemamme todistavat, Lehtiniemi avaa tilannetta.

Kiinteistömaailma-ketjussa tehtiin juuri päättyneessä syyskuussa enemmän kauppoja kuin minään kuukautena kertaakaan sitten vuoden 2013. Rovaniemellä ei aivan ylletty ennätykseen, mutta paikallinen Kiinteistömaailma pääsi kuitenkin syyskuun myyntilukemissa korkeammalle kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana.

– Korona-ajasta huolimatta asuntokaupassa on takana nyt jo useamman kuukauden vakaa kehitys, mistä on mahdollista ponnistaa, ellei poikkeusolojen pitkittyminen muuta tilannetta.

Asuntojen arvonkehitys maltillinen

Keskiviikkona 7.10. julkaistussa Kiinteistömaailman uudistuneessa barometrissä avataan mm. kiinteistöjen arvonkehitystä niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Kiinteistömaailman vuodesta 1994 toimitettu barometri pohjaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa yhteistyökumppani eCraftin tekoälypohjaiseen asuntojen arvonkehitysennusteeseen, jota on rikastettu Kiinteistömaailman paikallisella markkinanäkemyksellä.

Barometrin mukaan Rovaniemellä asuntojen hinnat ovat olleet pitkällä aikavälillä maltillisen nousevia, lukuun ottamatta vuoden 2008 finanssikriisiä. Erityisesti keskustaa ympäröivien työssäkäyntialueiden hintataso jatkaa tasaista kasvuaan.

– Reuna-alueilla, kuten Someroharjulla ja Korkalovaarassa, arvonkehitysnäkymät ovat hieman laskusuunnassa. Alueilla, joissa hinnat ovat olleet aina matalat, ei paljoa muutoksia tapahdu. Omistaminen kyseisillä alueilla on siis edelleen turvallista, Lehtiniemi kommentoi.

-

Lehtiniemi myös muistuttaa, että asuntojen neliöhintojen kehitys ei yllättäen ole kärsinyt koronasta. Kasvun odotetaan jatkuvan.

– Monet jäivät odottamaan, että hinnat laskevat, mutta päinvastoin ne ovatkin hieman nousseet. Tarjontaa on tällä hetkellä vähän, joten hyvät kohteet menevät hyvillä hinnoilla, sillä ottajia on enemmän, avaa Lehtiniemi vallitsevaa tilannetta paikallisilla markkinoilla.

Kerrostaloissa hinnat ovat nousseet +5,7%. verraten vuoteen 2018. Rivitalojen osalta hintojen kehitys on ollut maltillisempi +1,1% kahdessa vuodessa.

Ylivoimaisesti parhaat näkymät ovat pienimpien asuntojen arvonkehityksessä. Rovaniemellä uusien asuntojen keskikoko on laskenut voimakkaasti viimeisen viiden vuoden aikana: siinä missä se vuonna 2015 oli 48m², on se nyt 38m².

– En näkisi kuitenkaan haitallisena, vaikka asuntojen keskikoot kasvaisivat tulevaisuudessa, Lehtiniemi toteaa.

Rovaniemellä selkeästi paras arvonkehitysennuste on uusimmissa 2000-luvulla rakennetuissa asunnoissa. Vaatimattominta kehityksen odotetaan puolestaan olevan 1970-luvun asunnoissa.

– 70-luvulla rakennetut kodit tarjoavat monin paikoin sitä paljon peräänkuulutettua kohtuuhintaista omistusasumista. Toisaalta uusimpien asuntojen hinnoissa tuleekin näkyä uusien innovaatioiden hyödyt. Uusi asunto on ominaisuuksiltaan ja rakennustekniikaltaan ihan eri ”tuote” kuin vanha talo.

Omakotitaloista erityisesti kysyntää

Koronan vaikutukset näkyvät myös asuntojen myyntiajoissa, jotka ovat merkittävästi lyhentyneet. Kun myyntiaika maaliskuussa oli 114 vuorokautta, on se nyt 67 vuorokautta.

– Erityisesti omakotitalojen kysyntä on ollut voimakasta koko kesän. Maaliskuussa myyntiaika oli 111 vuorokautta, kun kesäkuussa se oli enää 30 vuorokautta. Syyskuussa lukema on noussut 56 vuorokauteen, Lehtiniemi vertailee.

– Ensimmäistä kertaa voidaan siis sanoa, että kerrostaloasuntoja myydään hitaammin kuin omakotitaloja. Tilanne on ollut tähän asti aina toisinpäin. Poikkeusaikojen myötä ihmiset ovat kenties kaivanneet enemmän tilaa.

Myös ensiasunnon ostajia on ollut Lehtiniemen mukaan enemmän liikenteessä kuin normaalisti.

– Ensiasunnon ostajat ovat uskaltaneet lähteä tekemään päätöksiä. Tärkeintä onkin muistaa, että parhain aika ostaa tai myydä on silloin, kun itsellä on tarve, Lehtiniemi summaa.

Uskoa tulevaan

Vaikka asuntomyynti on alueella piristynyt, kuuluu Rovaniemi silti paikkakuntiin, joita korona-aika on kohdellut armottomasti. Matkailun tyrehtyminen tulee vaikuttamaan pitkällä aikavälillä alueellisesti moneen toimintaan.

– Kuten matkailussa, on myös rakentamisessa alihankintaverkostoja. Olisikin tärkeä muistaa, että kun pidämme rakentamisen käynnissä, on meillä tällöin ainakin yksi tukijalka voimakkaasti maassa. Rakennusala on tärkeä koko yhteiskunnallemme, Lehtiniemi kommentoi.

Yrittäjällä usko tulevaan on kuitenkin vankka. Yritys on rekrytoinut muuan muassa yhden ihmisen lisää heidän tiimiinsä kevään aikana. Yrityksessä työskentelee yrittäjän lisäksi 14 henkilöä.

– Mitä jos mörköä odottaa oven takana ja käykin niin, että se ei sieltä koskaan tule, Lehtiniemi heittää kysymyksen ilmoille.

– Ei kannata jäädä miettimään siis turhan pitkään. Päätös kodin hankinnasta kannattaa tehdä täysin omien tarpeiden mukaan. Jos nyt tuntuu siltä, että koti pitäisi vaihtaa, on turha jäädä odottamaan viideksi vuodeksi. Eteenpäin on mentävä omien tarpeiden mukaan.

Lisätietoja:

Mika Lehtiniemi, puh. 0444 250 250, mika.lehtiniemi@kiinteistomaailma.fi

Kiinteistömaailma Rovaniemen verkkosivut >>

Rivitalokoti tarjoaa vaivattoman ja turvallisen asumismuodon – ”Uskoa tulevaan löytyy”
Viiden Tähden Koti on paikallinen uudiskohteiden rakentaja. Haastavista ajoista huolimatta yrittäjä Juha Keskinivalla on katse vankasti tulevaisuudessa.
Viiden Tähden Kodin yrittäjä Juha Keskiniva katsoo eteenpäin positiivisin mielin. ”Vaikeina aikoina on erityisen tärkeää, että me paikalliset tuemme toinen toisiamme".
Viiden Tähden Kodin yrittäjä Juha Keskiniva katsoo eteenpäin positiivisin mielin. ”Vaikeina aikoina on erityisen tärkeää, että me paikalliset tuemme toinen toisiamme".

Jussi ja paikalliset pojat. Näin Viiden Tähden Kodin yrittäjä Juha Keskiniva kuvailee kymmenhenkistä tiimiään. Yritys rakentaa omalla, paikallisella työvoimalla uudiskohteita Rovaniemelle, etupäässä pienkerrostaloja ja rivitaloasuntoja.

– Jokaisessa projektissamme on mukana myös paikallisia alihankkijoita, joiden kanssa olemme tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä jo vuosien ajan. Paikallisten tukeminen näinä vaikeina aikoina on nyt erityisen tärkeää, Keskiniva muistuttaa.

Vaikka korona säikäyttikin, on yrittäjällä katse vankasti tulevaisuudessa. Viime lokakuussa rakennusyritys luovutti valmiin kohteen Pullinrannassa sekä kesällä Katajarannassa. Seuraava 19 asunnon kohde on rakenteilla samaisessa sijainnissa. Reilu puolet asunnoista on jo myyty kodeiksi.

Kotikaupalla menee Keskinivan mukaan hyvin.

– Hinnatkaan eivät ole hirveästi muuttuneet, ovat ne ehkäpä jopa hivenen nousseet johtuen rakennuskustannusten noususta.

Vaivatonta ja turvallista asumista

Viiden Tähden Koti tarjoaa laadukkaita koteja aina ensikodin ostajasta loppuelämänkodin etsijään asti.

– Rakennamme rivitalokoteja, joissa on tilaa ja kaikki mukavuudet asua. Toteutamme myös asiakkaan haluamat muutokset asuntoihin joustavasti, Keskiniva kertoo.

Rivitalo valikoituu kodiksi Keskinivan mukaan usein sen vaivattomuuden ja turvallisuuden takia.

– Työtä tekevillä on usein aika kortilla, joten asumiseltakin kaivataan vaivattomuutta ja huolettomuutta. Vanhemmat ihmiset taas kokevat asumisen turvallisemmaksi, kun he saavat apua aina tarvittaessa, jos asunnon toimintojen kanssa tapahtuu jotain odottamatonta, Keskiniva summaa.

Nykyisin kysynnässä ovat etenkin tilavat kolmen makuuhuoneen rivitaloasunnot. Vielä viisi vuotta sitten näin suuria rivitaloasuntoja ei Keskinivan mukaan montaa rakennettu.

– Ihmiset kaipaavat nykyisin enemmän tilaa. Esimerkiksi perheetkin ovat kiinnostuneita rivitaloasunnoista yhä enenevissä määrin.

Uudenlaista asuinmukavuutta

Rakentaminen myös kehittyy koko ajan. Kun uusia kohteita verrataan 70-80-luvun asuntoihin, ovat ne rakennus-, lämmitys- ja kodinkonetekniikaltaan aivan valovuosien päässä.

– Ihmiset saavat uusissa asunnoissa aivan uudenlaista asumismukavuutta ja asuinviihtyvyyttä.

Viiden Tähden Kodilla on varattuna rakennuspaikkoja heidän tyyppiselleen tuotannolle lähemmäs 10 vuodeksi.

– Luotamme siihen, että koteja tarvitaan tulevaisuudessakin. Uskoa tulevaan siis löytyy, summaa Keskiniva.

Viiden Tähden Kodin verkkosivut >>