Kii­na­lai­set opet­ta­jat ja op­pi­laat is­tah­ti­vat Simossa pul­pet­tei­hin ja seu­ra­si­vat mie­len­kiin­nol­la ala- ja ylä­kou­lun ope­tus­ta

Kiinalaiset opettajat ja oppilaat seurasivat mielenkiinnolla Simon ekaluokkalaisten oppitunnin kulkua.
Kiinalaiset opettajat ja oppilaat seurasivat mielenkiinnolla Simon ekaluokkalaisten oppitunnin kulkua.
Kuva: Jouni Valikainen

Simon alakoulun ykkösluokan teemana on luku sata. Tasaluku tule siitä, että ykkösluokkalaisilla tuli sata koulupäivää täyteen. Opettaja Anna-Kaisa Kinnusen johdolla pienet koululaiset jakoivat popcorneja kymmenen kappaletta kymmeneen eri kuppiin. Simon ala- ja yläkoulussa vieraileva kiinalaisryhmä seurasi hieman ihmeissään suomalaisten lasten koulupäivää. He vierailivat Simon ylä- ja ala-koulun kaikissa luokissa.

Ryhmä saapui Lapin-reissulle Kiinan Chengdusta. Simossa ryhmän ohjelmaan kuului tutustuminen peruskoulutukseen. Opettaja Yi Yu oli monessakin suhteessa otettu Suomen koulutusmenetelmistä kun sitä vastasi Kiinan peruskoulutukseen.

Kiinassa on yksipuoluejärjestelmä, mutta peruskoulutuksen voi saada sekä yleisissä että yksityisissä kouluissa.

– Yksityisellä puolella opetus on huomattavasti laadukkaampaa, mutta koulutus maksaa paljon. Kiinassa siihen on mahdollisuus vain varakkaiden vanhempien lapsilla. Suomen peruskoulu on hyvä ratkaisu. Mielestäni on hienoa, että rikkaat ja köyhät sekä maalais- että kaupunkikouluissa saavat samanlaisen peruskoulutuksen, Yi Yu kertoi.

Yi Yu kehui myös luokkien ilmapiiriä. Se on ainakin Simossa erilainen kuin hänen kotimaisemissaan Chengdussa.

– Kiinalaisten opiskelijoiden keskuudessa kilpailu on kova. Heillä on paljon erilaisia testejä ja kokeita, joilla mitataan oppimistasoa. Myös kotiläksyjä tulee nähdäkseni huomattavasti enemmän kuin Suomessa, yksityiskoulussakin opettajana toiminut Yi Yu sanoi.

Kiinalaisopettajan mielestä oli hienoa, että pojat ja tytöt ammensivat kouluoppeja yhdessä.

– Täällä tytöt ja pojat voivat istua vierekkäin, mutta Kiinassa se ei ole tavallista.

YiHu oli ihmeissään, kun nuorilla koulutytöillä oli korut korvissa. Kiinassa se ei tulisi kysymykseenkään.

Simossa on lapsimäärä vuosien saatossa vähentynyt samalla tapaan kuin monissa muissakin syrjäseudun kunnissa. Kiinalaisryhmää kuskannut ja vieraiden tuomiseksi Simoon ideoinut Ari Hiltula muistelee, että hänen nuoruusaikana luokat olivat täynnä oppilaita.

– Meillä Kiinassa oppilaita voi olla yhdessä luokassa jopa viisikymmentä.

Kiinalaisoppilaiden ja opettajien ja Lapin-reissu alkoi Ivalosta. Simoon he tulivat Saariselän ja Pikkusyötteen kautta. Simosta tyhmä lähti Helsinkiin ja Tukholmaan.

Kemin lumilinnaan ryhmä ei ehtinyt tutustua aikataulullisista syistä.

– Kiina on suuri maa ja meilläkin on lunta ja pakkasta sekä omia lumilinnoja, Yi Yu kertoi.