Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ketkä ovat ikäih­mi­siä?

Kaupunki kaavailee ikäihmisille taloa vanhaan lastensairaalaan Ounasvaaran kupeeseen Lähteentielle. Minua on  askarruttanut se, millaisille ikäihmisille se on tarkoitettu. Mikä on ikäihminen? Mitä sillä tarkoitetaan? Minkä ikäinen on ikäihminen?

Terveyspalvelu Stellan gallupin mukaan (2018) suomalaisten mielestä vanhuus alkaa 74-vuotiaana ja paras nimike tuon ikärajan ylittäneille on ikäihminen. Suomen lainsäädännössä ikääntyneellä väestöllä tarkoitetaan vanhuuseläkkeeseen oikeutettavissa olevaa väestöä. Iäkäs henkilö on laissa määritelty puolestaan sellaiseksi, jonka toimintakyky on heikentynyt korkean iän myötä. Talo on siis tarkoitettu heille.

Missä ikäihmiset nykyään asuvat? Yli 75-vuotiaista kotona asuu 95 prosenttia. Yli puolet heistä asuu joko omakoti-, pari- tai rivitaloissa. 45 prosenttia asuu kerrostaloissa. Ketkä muuttaisivat asumaan ikäihmisten taloon ja missä vaiheessa?

Kotona halutaan asua niin pitkään kuin mahdollista – "Minähän en kotoani minnekään lähde".

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.