
Kemiläiset Per Ler Ler Kue, Omar Sharif ja Adan Abdullahi ovat mukana perjantaina järjestettävässä Maailma tuli kaupunkiin -tapahtumassa.
Tapahtumassa alueen maahanmuuttajaväestö pääsee esittelemään omaa kulttuuriaan.
Kue on osallistunut nyt seitsemättä kertaa järjestettävään tapahtumaan aikaisemminkin. Tuolloin nuori nainen esitti tanssia. Tänä vuonna hän kertoo tapahtumassa Burman karenilaisest kulttuurista ja tarjoaa karenilaisia kevätkääryleitä.
Nyt tapahtumassa ei nähdä mitään lavaesityksiä, vaan Täikön torille pystytetään telttoja, joissa kerrotaan eri maiden kulttuurista, historiasta, politiikasta ja tavoista.
– Tapahtumassa voi tutustua Somaliaan, Burmaan, Irakiin, Syyriaan ja Venäjään. Ja myös Suomeen: tapahtumassa esitellään Kemin kaupunkiviljelyhanketta, kertoo tapahtumaa järjestävän Toivola-Luotola Setlementti ry:n toiminnanjohtaja Johanna Axelsson.
Burman karenilainen kulttuuri, perinteet, uskonto ja tavat kiinnostavat 24-vuotiasta Per Ler Ler Kueta, vaikkei hän ole koskaan edes asunut Burmassa. Hän on syntynyt pakolaisleirillä, jossa hän kasvoi ensimmäiset vuodet burmalaisyhteisössä.
Hän on asunut nyt kymmenen vuotta Suomessa.
– Suomalainen yhteiskunta on tasa-arvoisempi. Burmassa naiset jäävät kotiin, eivät opiskele eivätkä lähde työelämään, Kue vertaa.
Sharif ja Abdullahi ovat mukana somalialaista kulttuuria esittelevällä teltalla.
– Esillä on kuvia Somaliasta ja kerromme tarinoista sieltä. Tarjolla on somalialaista ruokaa, kuten sambuksia, Sharif esittelee.
Hän uskoo, että tapahtumassa syntyy hyviä keskusteluja muun muassa Somalian historiasta ja nykypäivästä.