Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Tilaajille

Kes­kus­te­lu ko­ro­na­ro­kot­tei­den hait­ta­vai­ku­tuk­sis­ta käy kuumana – ky­syim­me Fi­meas­ta, millä pe­rus­teel­la hait­ta­vai­ku­tuk­set luo­ki­tel­laan va­ka­vik­si ja miksi vakavat haitat ko­ros­tu­vat ti­las­toin­nis­sa

Koronarokotteiden haittavaikutuksista on tehty runsaasti ilmoituksia Fimeaan. Kuvassa Pfizer-Biontechin rokotetta pulloissa.
Koronarokotteiden haittavaikutuksista on tehty runsaasti ilmoituksia Fimeaan. Kuvassa Pfizer-Biontechin rokotetta pulloissa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Keskustelu koronarokotteiden haittavaikutuksista on käynyt kuumana viime viikkoina eritoten sen jälkeen, kun rokotukset laajennettiin koskemaan kaikkia 12 vuotta täyttäneitä. Kysyimme rokotteiden haittavaikutuksista Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Kysyimme koronarokotteiden haittavaikutuksista Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.
Miten rokotteen haittavaikutus määritellään, ylilääkäri Tiina Karonen Fimeasta?

– Lääkkeen, mukaan lukien rokotteet, haittavaikutuksen määritelmä lääkelaissa on sen aiheuttama haitallinen tai muu kuin aiottu vaikutus. Haittavaikutusilmoitusjärjestelmän tarkoitus on havaita mahdollisia uusia haittavaikutuksia. Rokotteen hyödyistä ja haitoista voidaan tehdä päätelmiä vasta, kun kaikki käytettävissä olevat tiedot ovat läpikäyneet perusteellisen tieteellisen arvioinnin.