jääkiekon mm: Jukka Jalonen luottaa Suomen pe­li­ta­van jau­ha­van lopulta voiton – "Kyllä me läh­de­tään siitä, että kun 60 minsaa on tau­lus­sa, me ollaan pa­rem­pia"

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Kes­kus­ta ja ko­koo­mus vään­tä­vät alue­vaa­lien kär­ki­si­jas­ta, SDP kol­man­te­na – pe­rus­suo­ma­lai­sil­le raju pet­ty­mys

Sanna Marin (sd.) ja Annika Saarikko (kesk.) ukosvat vaali-illan jatkuvan kiivaana, kokoomuksen etumatka on heidän mukaansa vielä kurottavissa kiinni.
Sanna Marin (sd.) ja Annika Saarikko (kesk.) ukosvat vaali-illan jatkuvan kiivaana, kokoomuksen etumatka on heidän mukaansa vielä kurottavissa kiinni.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Keskusta ja kokoomus käyvät tasaista kamppailua Suomen historian ensimmäisten aluevaalien suurimman puolueen asemasta, kun äänistä oli laskettu noin 62 prosenttia. Keskustan ääniosuus iltayhdeksän aikaan oli 21 prosenttia ja kokoomuksen 20,7 prosenttia.

SDP oli siihen mennessä laskettujen äänien perusteella saanut 20,1 prosentin osuuden.

Perussuomalaiset oli saanut odotettua heikomman tuloksen, 10,2 prosenttia äänistä. Vasemmistoliitto oli saanut 8,4 prosenttia ja vihreät 6,6 prosenttia äänistä.

RKP:tä oli laskettujen äänten perusteella äänestänyt 5,5 prosenttia, kristillisdemokraatteja 4,3 prosenttia ja Liike Nytiä 1,6 prosenttia.

Äänestysprosentti oli 47,5 prosenttia ja jäi selvästi alhaisemmaksi kuin esimerkiksi viime vuoden kuntavaaleissa, jolloin äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Orpo ja Saarikko tyytyväisiä, Purra pettyi

Kokoomus oli pitänyt kärkipaikkaa ennen vaaleja julkaistuissa kannatusmittauksissa. Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi pitävänsä ensimmäisiä tietoja tuloksesta erittäin hyvinä ja sanoi laskentatilanteen kertovan siitä, että puolueelle löytyy luottamusta.

Kokoomuksen puoluetoimiston vaali-illassa Petteri Orpolla oli syytä hymyyn.
Kokoomuksen puoluetoimiston vaali-illassa Petteri Orpolla oli syytä hymyyn.
Kuva: KIMMO BRANDT

– Se on erittäin hyvä tulos, olemme kärjessä. Olemme tehneet nousujohteisen, positiivisen kampanjan. Nyt kun vaalipäivän ääniin tästä lähdetään, niin on lupa odottaa, että asema pitää, Orpo sanoi heti ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

Keskustan tulos on muodostumassa hieman paremmaksi kuin gallupit antoivat odottaa.

– Olen hämmentyneen iloinen tähänastisesta tuloksesta. Kolme puoluetta on tasaväkisesti kärjessä, voi tapahtua mitä tahansa, sanoi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoi kolmen kärkipuolueen kannatuksen näyttävän hyvin tasaiselta.

– Tietenkin toivon, että SDP tuosta nousee ja olemme ykkösiä, Marin sanoi.

Pääministeri sanoi jännittävänsä myös sitä, mihin äänestysprosentti asettuu. Marinin toive yli 50 prosentin äänestysaktiivisuudesta ei kuitenkaan toteutunut.

Perussuomalaisten tulos on jäämässä selvästi odotettua heikommaksi.

– Tietenkään tähän ei voi olla tyytyväinen, erittäin vaikeat vaalit, puheenjohtaja Riikka Purra totesi.

Purralle kyseessä ovat ensimmäiset vaalit puolueen puheenjohtajana. Hän harmitteli sitä, että äänestysaktiivisuus todennäköisesti jää hyvin alhaiseksi, eivätkä vaalit ja uudistus ole kiinnostaneet kovin monia.

– Näen tämän hyvin suurena ongelmana, ylipäätänsä uusien aluevaltuustojen, mutta myös meidän koko demokraattisen järjestelmämme (ongelmana), Purra sanoi.

Jaossa lähes 1 400 valtuutetun paikkaa

Aluevaaleissa valitaan edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Paikkoja on jaossa liki 1 400 ja niitä tavoittelee yhteensä yli 10 000 ehdokasta.

Aluejako seuraa pääosin maakuntien rajoja. Poikkeuksena on Uusimaa, joka on jaettu Helsingin lisäksi neljään alueeseen. Helsinki ja Ahvenanmaa ovat näistä vaaleissa sivussa. Helsingissä kaupunki vastaa jatkossakin palvelujen järjestämisestä.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa. Hyvinvointialueet ottavat ensi vuoden alusta vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Seuraavat aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä vuonna 2025.


Edit 23.1. klo 21:52: Juttua päivitetty kauttaaltaan