Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kes­kus­ken­tän lin­nun­kak­ka­on­gel­maa tor­ju­taan äänen avulla

Keskuskentän katsomoita sotkevia lintuja karkoitetaan nyt erilaisten äänten avulla.

Linnunkakkaa on katsomossa kasoittain ja myös osa penkeistä on liassa. Kiinteistön omistajien mukaan kertyneet jätökset voivat olla terveysriski.
Linnunkakkaa on katsomossa kasoittain ja myös osa penkeistä on liassa. Kiinteistön omistajien mukaan kertyneet jätökset voivat olla terveysriski.
Kuva: Iiro Kerkelä

Keskuskentän läheisyydessä on voinut kuulla kesän aikana lintujen ääniä yllättävän kovallakin voimakkuudella. Tosiasiassa nämä petolinnun rääkäisyjä muistuttavat äänet on viritelty soimaan Keskuskentän katsomoihin linnunkarkottimiksi. Kentän rakenteissa pesivät pulut viihtyivät katsomoissa siinä määrin, että penkeille ja lattioille kertyvä linnunkakka alkoi haitata viihtyvyyttä.

Onko Keskuskentän linnunkarkotin toiminut, Rovaniemen markkinakiinteistöjen palvelupäällikkö Risto Saukkoriipi?

– Karkotin on toiminut todella hyvin. Soitamme erilaisia petolintujen ääniä sekä ultraääntä, joka ei kuulu ihmiselle, paitsi ehkä ihan pienille lapsille.

– Tämä on toki vasta ensimmäinen vuosi kun tätä ratkaisua kokeilemme. Vaikutusta on ollut myös kentän toiselle puolelle, linnut ovat pysyneet sieltäkin poissa.

Onko ääninauhasta haittaa kentän käyttäjille tai lähiseudun asukkaille?

– Ei ole merkittävää haittaa ollut. Emme soita ääntä esimerkiksi jalkapallopelien aikana.

– Yhden sähköpostin olen saanut, jossa toivottiin äänenvoimakkuuden pienentämistä ja sen pohjalta laskemmekin sitä. Tarkoituksemme ei ole tuottaa häiriötä.

Kauanko pelätintä ja ääninauhaa aiotaan käyttää?

– Ääninauha hiljennetään tämän kuun aikana. Ultraäänen soittamista jatkamme vielä jonkin aikaa, mutta pakkasella sitä ei tarvita. Keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää ja lintujen pesimisaika koittaa, laitamme äänen takaisin.

“Vaihtoehtona olisi ollut käyttää pippurikarkotteita ja erilaisia verkkoja, mutta ekologisuudesta, taloudellisuudesta ja arkkitehtuurisista kysymyksistä johtuen päädyttiin ääneen.”
Risto Saukkoriipi
Rovaniemen markkinakiinteistöjen palvelupäällikkö
Miten lintuja päädyttiin karkottamaan äänen avulla?

– Olen 30 vuotta käynyt erämessulla ja muistin, että messujen Lappi-osastolla myydään tuholaiskarkotteita. Soitin erämessuilla näkemääni yritykseen ja sieltä tultiin asentamaan laitteistot, joista kuuluu ultraääntä ja petolinnun ääniä.

– Ultraääni on linnuille outo ääni jota ne vieroksuvat, kun taas petolintujen ääni pelottaa, sillä ne ovat uhkana lintujen reviirialueen tuhoutumiselle.

– Vaihtoehtona olisi ollut käyttää pippurikarkotteita ja erilaisia verkkoja, mutta ekologisuudesta, taloudellisuudesta ja arkkitehtuurisista kysymyksistä johtuen päädyttiin ääneen.