Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­ta löytyi oma ko­ro­na­vi­rus­muun­nos, Py­hä­tun­tu­rin mu­siik­ki-il­taan 9.2. osal­lis­tu­nei­ta käs­ke­tään tes­tiin, Län­si-Poh­jas­sa to­den­nä­köi­ses­ti muun­to­vi­rus­ta

20.17 Yle: Suomesta löytyi oma koronavirusmuunnos

Suomesta on löytynyt uusi koronavirusmuunnos, kertoo Yle. Havainnon teki viime viikolla suomalaislaboratorio Vita Laboratoriot.

Kyseessä on Etelä-Suomesta löydetty suomalainen virusmuunnos. Vita Laboratorioiden mukaan variantissa on samoja mutaatioita, joita on löydetty myös esimerkiksi Britannian tai Etelä-Afrikan varianteista, mutta mutaatioiden yhdistelmä on uniikki.

Vielä ei tiedetä, missä muunnos on kehittynyt tai miten tartuttava tai herkästi leviävä se on.

Virusten muuntuminen on tavallista, ja Ylen mukaan virusmuunnoksen löytyminen Suomesta oli käytännössä ajan kysymys.

17.50 Rovaniemellä koronarokotukset jatkuvat

Koronarokotukset jatkuvat Rovaniemellä. Kaupunki tiedottaa, että se on saanut käyttöönsä lisää koronavirusrokotteita. THL:n suosituksen mukaisesti seuraavana rokotusvuorossa ovat 1. riskiryhmään kuuluvat. Lisäksi jatketaan vielä yli 80-vuotiaiden rokotuksia.

Ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien ajanvaraus avataan torstaina 18.2.

Ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvista rokotetaan ensimmäisenä 60-69-vuotiaat henkilöt, joilla on elinsiirto tai kantasolusiirto ja hyljinnänestolääkitys; aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti tai immuunipuolustusta heikentävä syöpäsairaus, kuten useimmat leukemiat ja lymfoomat; vaikea perinnöllinen immuunivajavuus tai muusta syytä alentunut puolustuskyky, esim. HIV-infektion tai pernan poiston vuoksi; vaikean kroonisen munuaissairauden dialyysihoito; vaikean kroonisen keuhkosairauden vuoksi happirikastin; tai downin oireyhtymä.

Lapin alueella on priorisoitu 1. riskiryhmään kuuluvat, koska ryhmään kuuluu enemmän henkilöitä kuin mitä rokotetta on lähiviikkoina saatavilla. Kaupunki toivoo muilta malttia.

Keskitetty rokotuspiste toimii kaupungintalolla. Rokotusajan voi varata ensimmäisessä vaiheessa valitettavasti vain sähköisen ajanvarauspalvelun kautta. Puhelinajanvarauksesta tiedotetaan myöhemmin erikseen.

17.39 Lapissa yhdeksän uutta tapausta

Kolarissa ja Rovaniemellä todettiin kummassakin kaksi tartuntaa jo karanteenissa olevilla henkilöillä sekä Sodankylässä yksi ulkopaikkakuntalaisen karanteenissa olevan henkilön tartunta. Lisäksi Pellossa todettiin yksi tartunta, joka liittyy aiempaan Pellossa todettuun tartuntaketjuun. Muut tartunnat liittyvät Pyhätunturiin, josta kerroimme aiemmin.

17.36 Lapin sairaanhoitopiiri käskee kaikkia Pyhätunturin musiikki-iltaan osallistuneita menemään testiin

"Mikäli olet ollut viettämässä iltaa Pyhätunturilla Calle-talossa tiistaina 9. helmikuuta, hakeudu välittömästi koronatestiin", kehotetaan Koronaturvallinen Lappi -sivustolla. Aiemmin ohje oli, että testeihin tulee mennä vain oireiden ilmetessä.

13.47 Pelkosenniemellä Pyhätunturilla on todettu 13 koronatartuntaa.

Uusista tapauksista kaksi on todettu paikallisten ravintoloiden työntekijöillä ja neljä ulkopaikkakuntalaisilla.

Molemmat ravintolan työntekijät ovat työskennelleet ravintola Calle-talossa 9.2 järjestetyssä musiikki-illassa, jossa ovat olleet myös ulkopaikkakuntalaisista kaksi, joilla on todettu tartunta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan tartuntojen alkuperää ei ole vielä varmistettu, mutta ravintolan musiikki-ilta on tartunnan saaneita yhdistävä tekijä.

Tapauksista kuusi liittyy aiemmin uutisoituun ranskalaiseen paralumilautailujoukkueeseen, jonka tartuntalain mukainen karanteeni on  jo lopuillaan.

13.45 Länsi-Pohjassa todennäköinen muuntovirus

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu tähän mennessä yksi todennäköinen koronan muuntovirustapaus, alueellinen pandemiatyöryhmä tiedottaa. Vahvistusnäytteen tulosta odotetaan vielä.

Kuluvalla viikolla uusia koronatapauksia on Länsi-Pohjassa todettu kuusi, joista keskiviikkona yksi. Lähes kaikki tartunnat on onnistuttu jäljittämään.

13.44 Tänään 548 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu 548 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisen kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 546, mikä on 663 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän päivän aikana on raportoitu 2 788 tartuntaa. Luku on 30 tapausta enemmän kuin edellisen viikon aikana.

Koko epidemian aikana Suomessa on nyt todettu 51 595 koronatartuntaa.