Kes­ki­vii­kon ko­ro­na­seu­ran­ta: Astra Zenecaa an­ne­taan yli 65-vuo­tiail­le, Turussa uusi vi­rus­muun­nos, ko­koon­tu­mis­ra­joi­tuk­set jat­ku­vat Län­si-Poh­jas­sa, Lapin shp:ssä vain yksi tar­tun­ta

20.05 Hal­li­tuk­sen luonnos liik­ku­mis­ra­joi­tuk­sis­ta julki

Ulkoilu sal­lit­tua samaan ta­lou­teen kuu­lu­vien tai enin­tään kahden muun hen­ki­lön. Pitkä uutinen liikkumisrajoituksista luettavissa maksuttomasti täällä.

17.37 Tyksissä löydetty Suomessa uusi virusmuunnos

Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut Etelä-Afrikan virusmuunnos. Kyseinen muunnos ei ole identtinen alkuperäisen Etelä-Afrikan virusvariantin kanssa, vaan näyttää muuntuneen edelleen.

Asia selvisi Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, Tyksissä tehdyissä laboratoriotutkimuksissa. Löydös ei anna aihetta muuttaa voimassa olevia suosituksia. Varianttien tunnistaminen on epidemian ehkäisyssä tärkeää, sillä virusvariantit tarttuvat erittäin herkästi.

– Kyseessä on mahdollisesti uudenlainen koronaviruksen variantti. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että tämä muuntunut Etelä-Afrikan koronavirusvariantti olisi vaikeampi kuin tavallinen. Virusmuunnokseen sairastuneita ei esimerkiksi ole sairaalahoidossa Tyksissä, sanoo Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen.

17.36 Astra Zenecan rokotetta annetaan 65 vuotta täyttäneille, mutta ei nuoremmille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt, että koronarokotuksia AstraZenecan rokotteella voidaan jatkaa 65 vuotta täyttäneillä ensi maanantaista alkaen.

– 65 vuotta täyttäneillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada rokotuksen jälkeen hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, joiden mahdollista yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen parhaillaan selvitetään. Tämän ikäryhmän rokotuksia voidaan siis jatkaa normaalisti, toteaa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

–Vakavan koronavirustaudin riski kasvaa iän myötä merkittävästi, ja koronarokotukset tarjoavat tehokasta suojaa sitä vastaan.

Myös THL:n nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR totesi tiistaina, että AstraZenecan rokotteen käytön jatkaminen 65 vuotta täyttäneillä on lääketieteellisesti perusteltua.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronarokotetta ei toistaiseksi anneta alle 65-vuotiaille. Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Saksassa on ilmoitettu tällä ikäryhmällä rokotuksen jälkeen jonkin verran tavallista enemmän hyvin harvinaisia aivolaskimotukoksia ja niin kutsuttuja yleistyneitä suonensisäisiä hyytymisiä. Niiden mahdollista syy-yhteyttä AstraZenecan koronarokotteeseen selvitetään parhaillaan, ja sillä välin alle 65-vuotiaiden rokotukset toteutetaan muilla rokotteilla.

14.37 Sodankylässä yli 70-vuotiaiden rokotusajat varattiin nopeasti

Sodankylän yli 70-vuotiaat voivat varata ajan koronarokotukseen. Keskiviikkona 24.3. jaossa olleet rokoteajat varattiin nopeasti.

Kaikki 24.3.2021 jaossa olleet rokoteajat on varattu. Kunta tiedottaa, kun uusia rokoteaikoja on jälleen varattavissa.

Kun kaikki 70-vuotiaat on rokotettu, jatketaan alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotuksia.

14.20 Kokoontumisrajoitukset säilyvät ennallaan myös Länsi-Pohjan kunnissa

Covid-19-tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi Lapin aluehallintovirasto jatkaa määräystä, joka kieltää Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki yli 6 henkilön sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 ihmistä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Määräys on voimassa 29.3.–25.4.2021 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella eli Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kunnissa.

Aluehallintoviraston päätös perustuu tämänhetkiseen alueellisen tilanteen kokonaisarvioon. Suomessa tautitilanne on huonontunut helmikuun jälkeen ja Pohjois-Ruotsin tartuntatilanne on edelleen merkittävästi Länsi-Pohjan aluetta huonompi.

Virusmuunnosten leviämisen vuoksi on edelleen olemassa merkittävä riski tartuntatilanteen huonontumiselle. Kokoontumisten rajoittaminen on välttämätön osa epidemian torjuntaa. Toimenpiteet ovat valtioneuvoston 25.2.2021 antaman periaatepäätöksen mukaisia.

13.05 Lapin sairaanhoitopiirissä yksi uusi tartunta

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu eilisen jälkeen yksi uusi koronavirustartunta.  Se todettiin Rovaniemellä, eikä tartunnan alkuperää tiedetä.

Toistaiseksi viikon koronatartuntasaldo on infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan varsin alhainen.

Keskiviikkoon mennessa on tällä viikolla todettu kuusi tartuntaa. Yksi maanantaina positiiviseksi kirjattu koronatapaus osoittautui myöhemmin negatiiviseksi.

12.54 Länsi-Pohja yhä kiihtymävaiheessa, rajoitukset jatkuvat

Viikolla 11 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 27 koronavirustartuntaa, joista 25 liittyi Ylitornion tautiryppääseen. Tartuntojen tarkemmassa analyysissa ei ole havaittu viitteitä virusmuunnoksesta.

Eilisen jälkeen ei ole todettu yhtään uutta tapausta.

Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu kolme. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 55,3 sataatuhatta asukasta kohden. Epidemia on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yhä kiihtymisvaiheessa.

Koska epidemiatilanne voi muuttua nopeasti huonompaan suuntaan, päätti alueellinen pandemiatyöryhmä jatkaa nykyisten rajoitusten voimassaoloa 25.4.2021 saakka. Lapin aluehallintovirasto tekee myöhemmin tällä viikolla päätöksen kokoontumisrajoituksia koskien.

Rokotuksia jatkettu Modernan ja Pfizerin valmisteilla

Astra Zenecan rokotteen jakelukeskeytyksen vuoksi joitakin rokotusaikoja on jouduttu kunnissa tällä viikolla perumaan. Rokotuksia on kuitenkin jatkettu muilla valmisteilla. Tämänhetkisen arvion mukaan alueelle saapuvat rokotemäärät kasvavat huhtikuun alussa.

Rokotemäärät tullaan tasoittamaan kuntien välillä THL:n ohjeiden mukaisesti. 70 vuotta täyttäneet rokotetaan ensin, jonka jälkeen kunnat jatkavat riskiryhmien rokottamista.

12.00 Suomessa 803 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 803 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 1 148 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisten 14 päivän aikana on Suomessa todettu lähes 9 600 koronatartuntaa, kun edellisten kahden viikon tartuntamäärä oli liki 8 450.

Yhteensä tartuntoja on koko pandemian aikana todettu Suomessa nyt 73 516.

Korkein ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon ajalta on edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa se on lähes 347. Suhteessa väestön määrään vähimmillä tartunnoilla on selvinnyt Keski-Pohjanmaa, missä ilmaantuvuusluku on runsaat 15.

Koko Suomen ilmaantuvuusluku on liki 173.

STT siirtyi maanantaina käyttämään THL:n raportointiviiveet huomioon ottavaa laskentatapaa kahden viikon tartuntaluvuissa aiemman päivittäin raportoiduista luvuista lasketun tartuntamäärän sijaan.

Helsingissä liki 300 tartuntaa

Helsingissä todettiin nyt vuorokaudessa 284 tartuntaa. Helsingin tartuntamäärä koko pandemian ajalta on hieman vaille 22 000.

Pääkaupunkiseudun kolmen ison kaupungin, Helsingin, Vantaan ja Espoon tartuntojen yhteismäärä oli vuorokaudessa 434, eli yli puolet koko maan tartunnoista. Myös koko epidemian ajan Suomen tartuntamäärästä yli puolet on raportoitu näissä kolmessa kaupungissa.

Suomessa on tehty tähän mennessä yhteensä noin 3,83 miljoonaa koronatestiä.

Maskipakko näkyy pääkaupunkiseudun liikenteessä

Kasvomaskien käyttö on yleistynyt pääkaupunkiseudun HSL-joukkoliikenteessä, kertoo Helsingin seudun liikenne (HSL).

HSL:n mukaan maskeja käyttää nyt keskimäärin 90 prosenttia matkustajista. Ennen maskipakon käyttöönottoa maskeja käytti noin 80 prosenttia matkustajista.

HSL otti maskipakon käyttöön 13. maaliskuuta. Aiemmin käytössä oli maskisuositus, joka oli voimassa elokuusta asti.

HSL seuraa maskien käyttöastetta viikoittain, ja luvut perustuvat matkalippujen tarkastajien liikenteessä tekemiin havaintoihin. Tuoreimmat luvut ovat viime viikolta.