Pääkirjoitus: Läm­pe­ne­mi­nen etenee kiih­ty­väl­lä vauh­dil­la ja se näkyy jo nyt Lapin tal­vis­sa

Yritykset: Tornion Park Hotel vaihtaa omis­ta­jaa

Rikosepäily: Kahden osa­kas­kun­nan rahat ka­to­si­vat Pel­ko­sen­nie­mel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kes­ki­viik­ko­na tuu­le­te­taan kan­sal­lis­pu­ku­ja: Kun Ro­va­nie­men miehen puku suun­ni­tel­tiin, las­kul­le ei mei­nan­nut löytyä mak­sa­jaa

Rovaniemen miehen kansallispuvun syntytarina oli peittymässä historian hämärään. Nyt tiedetään, että matkassa oli monta mutkaa.

Lapin maakuntamuseon amanuenssi esitteli Uudelle Rovaniemelle viime vuonna Rovaniemen kansallispuvun suunnitelmia, jotka on tallennettu museon kokoelmaan.
Lapin maakuntamuseon amanuenssi esitteli Uudelle Rovaniemelle viime vuonna Rovaniemen kansallispuvun suunnitelmia, jotka on tallennettu museon kokoelmaan.
Kuva: Pekka Aho

Kuusikymmentä vuotta sitten rovaniemeläinen hammaslääkäri Viola Kuoksa-Wave sai Kansallismuseosta kirjeen, joka toi hartaasti odotettuja uutisia: Rovaniemen miehen kansallispuvun piirustukset ja ohjeet olivat vihdoinkin valmiit!

Suunnittelu oli kestänyt viitisen vuotta, mutta rovaniemeläisten harmiksi matkassa oli monta mutkaa. Pohjoisen vanhasta pukuparresta oli niukasta tietoa ja suunnittelijakin oli välillä vaihtunut.

Lasku 8 000 markkaa, kuka sen maksaa?

Tällaista on Rovaniemen miehen puvun liivikangas.
Tällaista on Rovaniemen miehen puvun liivikangas.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemen naisen kansallispuku oli valmistunut vuosia aiemmin suuren mediahuomion saattelemana.

Miesten puvun valmistuminen otti pidemmän ajan, ja sen suunnittelun vaiheet ovat painuneet monelta osin unholaan. Siksi Rovaniemen Kalevalaiset pyysi viime vuonna Uudessa Rovaniemessä tietoja miehen puvusta.

Vastaukseksi saatiin muun muassa tuo Kansallismuseon kirje samoin kuin valokuva uutukaisesta puvusta.

Tietoja kerännyt Kalevalaisten sihteeri Päivi Rahikainen kertoo, että rovaniemeläisten harmit eivät loppuneet piirustusten valmistumiseen. Seuraavaksi nimittäin keskusteltiin siitä, kuka puvun oli oikeastaan tilannut.

Sillä ei ehkä muuten olisi ollut niin suurta väliä, mutta kun taiteilija Alli Tourin ja hänen apulaisensa piirustustöistä tuli 8 000 markan lasku.

Laskun saajaksi oli merkitty Rovaniemen kansallispukutoimikunta, mutta sitä ei ilmeisesti ollut edes olemassa.

Rahikaisen mukaan Kalevalaisille naisille riitti heidän alkujaan tilaamansa naisen puku. Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totonkaan ei tiedetä osallistuneen puvun hankintaan.

Lopulta laskun maksoi kotiseutu- ja yhdistysaktiivi Viola Kuoksa-Wave omista varoistaan.

Puku esiteltiin Koskenkylässä

Nuorisoseura-aktiivi Matti Vuori Rovaniemen puvussa 1960-luvun alussa. Vuori toimitti kuvan Päivi Rahikaiselle viime syksynä.
Nuorisoseura-aktiivi Matti Vuori Rovaniemen puvussa 1960-luvun alussa. Vuori toimitti kuvan Päivi Rahikaiselle viime syksynä.
Kuva: Tuntematon

Käyttäjiä miehen puvulle sen sijaan löytyi, sillä sen ottivat omakseen nuorisoseurat tanhuharrastuksen

parissa.

Helmikuussa 1961 Lapin Nuorisoseurain Liiton toiminnanjohtaja Arvo Jänkälä kertoi Lapin Kansassa, että tilauksia otetaan vastaan ja että puku esitellään kesällä.

Pukujen valmistajasta Rahikaisella ei ole tietoa. Todennäköisesti ne tehtiin kansallispukuihin erikoistuneella Vuorelma Oy:lla.

Heinäkuussa 1961 Rovaniemellä vietettiin oman aikansa superviikonloppua, kun samaan aikaan järjestettiin sekä valtakunnalliset kotiseutupäivät museonvihkimisineen Pöykkölässä että lappilaisten nuorisoseurojen juhlat Koskenkylässä.

Jälkimmäisessä tapahtumassa Viola Kuoksa-Wave esitteli Rovaniemen miehen kansallispuvun tanhukilpailujen lomassa.

Puku muokkautui tanhuun sopivaksi

Käyttö muokkasi kansallispuvun sellaiseksi kuin se on totuttu näkemään. Tanhuajien esiintymisasuksi sopii hyvin kansallispuvun koko- tai puolipellavainen paita ja puna-musta-siniraitanen villatoimikasliivi, jonka raidoituksen malli on löytynyt omalta paikkakunnalta.

– Kaulaan kuulunut silkkihuivi lienee ollut tanssiessa hankala, samoin paksuhkosta villakankaasta valmistetut peltihousut. Niiden tilalle vakiintuivat mustat suorat housut, Rahikainen kertoo.

Rovaniemen miehen puvusta teetettiin mallikappale lukuun ottamatta pieksukenkiä ja päähinettä. Lisäksi pukuun suunniteltiin takki, johon innoitti Kansallismuseon kokoelmissa ollut 1800-luvun lopun musta sarkatakki.

Alkuperäiseen malliin kuuluu vaskilappakoristeinen nahkavyö puukkoineen, mutta sitä löytyy vain harvoilta.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on Rahikaisen mukaan liivin taskukoristeeksi ehdotetulla nahkahihnaisella riipuskorulla: se lienee alkujaan ollut ohjashihnan jakaja tai vyön soljen osa ja kuulunut karhunampuja ja poromies Jussi Pehkoselle.

– Ehkä tämä koriste ei kuitenkaan saavuttanut kansallispuvun käyttäjien suosiota – tai sille ei löytynyt paikallista valmistajaa.  Olisikin mielenkiintoista tietää löytyykö joltakin vielä tämä rengasmainen taskukoriste, Rahikainen pohtii.

Onko sinulla lisätietoja puvusta? Kerro niistä Rovaniemen Kalevalaisten sihteerille Päivi Rahikaiselle, p. 040 5585 455.
Teemapäivä

Kansallispukujen tuuletuspäivä

Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8. ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä.

Paikkakunnat löytyvät täältä: http://kansallispuku.blogspot.com/p/kansallispukujen-tuuletuspiknik.html

Tapahtuma on osa Euroopan kulttuuriperintöpäiviä.

Järjestäjänä Kalevalaisten Naisten Liitto