Kolumni

Kesä oli ja kesä meni

-

Kesän alussa kirjoittelin alkutunnelmia siitä, kun lähdin kaverini kanssa Ouluun suorittamaan ammattikoulussa vaadittavaa työssäoppimisjaksoa. Kuten aiemmassa kolumnissani mainitsin, it-alalla työllistyminen Lapissa on todella haastavaa. Tämän takia lähdimme suoraan isommalle kirkolle. Eikä reissun suunnitteluun montaa päivää kulutettu.

Tietenkin molempia meitä jännitti yhtäkkinen elämänmuutos ja iso vastuu, joka tulee omillaan asumisen ja työelämän mukana. Hyvä asenne ja onnistumisen halu motivoivat suorittamaan parhaamme mukaan.

Kaksi kuukautta ei ole pitkä aika, mutta siitäkin jäi paljon käteen. Monelle kotona asuvalle puhtaat tiskit, valmis ruoka ja siivottu talo ovat itsestäänselvyyksiä. Ja niin ne olivat minullekin. Kun palasin kotiin, olo oli kuin olisin saapunut hotelliin. Niinkin arkinen asia kuin tiskikone helpottaa elämää älyttömästi. Myös normaalia kotiruokaa oppi arvostamaan ihan eri tavalla. Kun söi koko kesän eineksiä ja nistipataa, niin perinteinen lihakeitto maistuu hyvältä.

Mikäli TOPin haluaa suorittaa muualla, niin koko reissu täytyy kustantaa itse. Siksi työpaikka kannattaa hommata palkallisella oppisopimuksella, koska vastoin kaikkia oletuksia, eläminen ei ole ilmaista.

Koulu maksaa neljä euroa ruokarahaa päivältä eli koko kesältä se poiki noin 160 euroa yhteensä. Kesän tiliotteet eivät lämmitä mieltä. Tietenkin meillä molemmilla vanhemmat olivat isona tukena rahallisesti.

REDUn ammattikoulun oppilailla on mahdollisuus lähteä ulkomaille suorittamaan työssäoppiminen, jolloin koulu maksaa osan reissusta. Mielestäni vastaava järjestely pitäisi olla Suomessa tehdyille työssäoppimislle myös. Tietenkin pienemmällä avustuksella. Muutama satanen olisi auttanut, koska pelkästään junamatkoihin kului paljon rahaa.

Lapissa opiskelevilla nuorilla on varmasti ongelmia löytää työssäoppimispaikkoja, joissa pääsisi jollain tasolla tekemään oman alan hommia. Toiselle paikkakunnalle lähtöä ei kannata poissulkea vaihtoehtona.

Monella nuorella kotoa pois muutto on edessä. Uskon, että todellisuuden kohtaaminen on helpompaa kokemuksen kanssa.

Kirjoittaja on rovaniemeläinen ammattilukiossa opiskeleva nuori.