Kulttuuri: Tor­nion­laak­son museon uudeksi joh­ta­jak­si Titta Kal­lio-Sep­pä

Ohje: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Ken­til­lä ja kau­ka­lois­sa on riit­tä­nyt koronan aikana mu­ka­vas­ti vils­ket­tä ja vilinää

-
Kuva: Jouni Valikainen

Jungon kaukalosta  kuuluu iloisia huudahduksia, kun kiekko uppoaa maaliverkkoon. Perkiön perhe oli lähtenyt viettämään liikunnallista aamupäivää Jungon kaukaloon muutaman muun pelimiehen kanssa.

– Jää on hyvä ja ilma mukava, mutta luistimet ovat hieman tylsät. Hankimme lapsille kypärät ja olemme täällä luistelemassa ensimmäistä kertaa tänä talvena, perheen isä Matti Perkiö kertoi.

Kemissä kaukalot ovat olleet suosittuja luistelupaikkoja. Jungon lisäksi kaukalo löytyy Sauvosaaresta ja tietenkin jäähallista.

– Laitoimme kaukalot syksyllä ensimmäisenä luistelukuntoon. Jäähallin oma porukka hoitaa Jungon kaukaloa ja jää on siellä loistokunnossa, Kemin yhdyskuntatekniikan työnjohtaja Pekka Haapaniemi kertoi.

Kemin kaupunki on jäädyttänyt ulkoilijoille ja pelaajille kymmenen luistelupaikkaa. Niitä kunnostettiin käyttökuntoon vielä viime viikonloppuna ja osaa vielä kuluvalla viikolla. Viime talven luistelupaikoista Takajärven kenttää  ei tänä talvena kunnosteta. Luistelukenttien ja latujen kunnostustilannetta voi seurata reaaliaikaisesti fluent-palvelun kautta.

Ainoa iso kenttä, missä voi pelata esimerkiksi virallisia jääpallopelejä, sijaitsee Hepolassa. Veitsiluodon Vastuksen naiset pelaavatkin Hepolassa ensi viikonloppuna kaksi SM-sarjan otteluaan Wiipurin Susia vastaan.

Kentät pidetään luistelukunnossa myös viikonloppuisin. Kaupunki on varannut varallaolo henkilöstöä, jos viikonloppuisin on kunnostuksen tarvetta.

– Kaupunki huolehtii omalla henkilökunnalla Hepolan, Sauvosaaren ja Perhepuiston kunnostamisista. Muita kenttiä hoitavat tarpeen mukaan urakoitsijat, Pekka Haapaniemi sanoi.

Keminmaassa luistelukentät on sijoitettu koulujen yhteyteen. Kirkonmäen pikkukoulun  kenttä, koulukeskuksen kaukalo ja luistelukenttä, Lassilan, Jokisuun ja Pölhön kenttä ovat luistelukunnossa. Myös Maulassa ja Liedakkalassa päästään luistelemaan ja pelailemaan.

Kentät hoidetaan urakoitsijoiden ostopalveluna. Keskuskentällä on oma henkilökunta pitämässä kentistä huolta arkisin.

– Jäädytyksestä ja puhdistamisesta vastaavat usein samat urakoitsijat, jotka huolehtivat myös maanteiden aurauksesta. He huolehtivat ensin, että tiet ovat ajokunnossa ja siirtyvät sen jälkeen luistelukentille, Keminmaan vapaa-aikasihteeri Sanna Jussila kertoi.

Tornion kaupungilla on hoidossaan 11 luistelukenttää. Karungista ja Kaakamosta löytyvät myös kaukalot. Näränperän kentällä voi pelata virallisia jääpallo-otteluita. Se olikin aikoinaan 2000-luvulla menestystä niittäneen Tornion Palloveikkojen kotikenttä ennen kuin se siirsi pelit Haaparannan tekojäälle. Myös Putaalle on jäädytetty iso kenttäalue.

Näränperän, Kaakamon ja Karungin lisäksi luistelemaan pääsee Kivirannan, Putaan, Kokkokankaan, Pirkkiön, Kyläjoen, Näätsaaren ja Arpelan kentillä. Raumon kentän jäädytyksessä on haasteita.

– Raumolle asennettiin tekonurmi ja jään teko nurmen päälle ei tahdo onnistua. Olin yhteydessä Kemiin ja sielläkin oli kuulemma myös ongelmia, kun tekonurmen päälle yritettiin tehdä jäätä. Läheltä ei oikein tahdo löytää jäälle muutakaan paikkaa. Tämä on harmi, etenkin kun koululaisilla on alkanut tai alkamassa luistelukausi, Tornion puistomestari Henna Laurikari kertoi.

Torniossa kaupungin henkilökunta hoitaa itse arkipäivisin kahdeksan kentän kunnossapidon. Kaukalojen hoito on ostettu kyläyhdistykseltä, urheiluseuroilta ja VPK:lta.

Jotta kiekko, ja luisteluinnostus ei nuorilla loppuisi olosuhteiden vuoksi, niin Tornion IHC:n puheenjohtaja Markku Kasala rakensi kaukalon Alaraumon kylällä sijaitsevan asuntonsa pihalle. Vojakkalasssa paikallinen nuorisoseura pystytti myös oman kaukalon ja pitää itse sen myös luistelu- ja pelikunnossa.

Simossa luistelukentät ja kaukalot sijaitsevat Simon yläkoulun pihassa, Simoniemessä, Maksniemen koulun pihassa ja urheilukentällä. Maksniemssä ja Simossa pääsee harrastuksensa pariin sekä luistelukentällä että kaukalossa.