Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Viimeinen äänestyspäivä: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Ke­min­maan kirkon re­mont­ti valmis

Keminmaan kirkkoherra Ari Rautakoski on erityisen tyytyväinen uuteen keskeisalttaripöytään. Toimitukset tehdään nyt kasvot seurakuntalaisia kohti.
Keminmaan kirkkoherra Ari Rautakoski on erityisen tyytyväinen uuteen keskeisalttaripöytään. Toimitukset tehdään nyt kasvot seurakuntalaisia kohti.
Kuva: Jouni Valikainen

Keminmaan  seurakuntalaiset  pääsevät  jälleen uuteen kirkkoon, kun kirkko vihittiin jumalanpalveluskäyttöön kesän peruskorjauksen jälkeen. Seurakuntalaiset voivat nähdä jo kirkon ulkopuolelta, mitä puolen miljoonan remonttirahoilla on saatu aikaiseksi. Ulkoportaat on täysin uusittu, joten heikompijalkaisetkin pääsevät sanan äärelle. Myös kirkon takana olevaa invaluiskaa on korjattu nykystandardien mukaiseksi.

– Vanhat kiviportaat olivat epätasaiset eikä niitä pystytty korjaamaan. Portaissa on tapahtunut jopa kompastumisia. Uudet lämmitettävät portaat pysyvät talvisaikaankin sulina. Juuri turvallisuus ja toiminnallisuus olivat tärkeässä osassa nyt valmistuneessa remontissa, Keminmaan kirkkoherra Ari Rautakoski kertoi.

Portaiden uusimiseen oli Museovirastollakin sanansa sanottavana. Neuvottelujen jälkeen lupa irtosi. Porrasremontin urakasta vastasi Tornion YH-rakennus.

Heti sisälle tulon jälkeen koko kirkkosali avautuu nähtäväksi.

– Aiemmin eteisen ja salin erottivat toisistaan väliseinä ja lasiovet. Ne purettiin pois, joten eteisestä tuli avarampi ja helppokulkuisempi. Tulevaisuudessa eteisaulaan voisi sisustaa eri huonekaluilla ja sieltä voisi seurata esimerkiksi jumalanpalvelusta. Näin on tehty useassa kirkossa. Se on nykyaikaa, Rautakoski kertoo.

Myös eteisessä sijaitsevat vessat ja omaisten tilat uusittiin remontin yhteydessä.

Kirkon sisäkatot on maalattu samalla värillä mitä ne olivat aikaisemmin. Kirkon sähköturvallisuutta on parannettu ja valaistusta modernisoitu. Alttarin takana sijaitsevasta seinästä on korjattu halkeamat.

Erityisen tyytyväinen kirkkoherra on uuteen keskeisalttaripöytään.

Ari Rautakoski saa aukaista uuden kirkon ovet liki neljä kuukautta kestäneen remontin jälkeen. Kirkon ulkoportaat ovat täysin uudet.
Ari Rautakoski saa aukaista uuden kirkon ovet liki neljä kuukautta kestäneen remontin jälkeen. Kirkon ulkoportaat ovat täysin uudet.
Kuva: Jouni Valikainen

– Nyt pappi voi jumalanpalveluksen aikana toimia seurakuntaan päin. Rauno Ruonansuu  oli pääarkkitehtina, kuin suunnittelimme uutta alttaripöytää. Se istuu oikein hienosti kirkon kokonaiskuvaan. Jouni Ylijääskön työn jälki osoittaa, että mies on puutöiden ammattilainen.

Sisäremontista vastasi torniolainen Länsi-Raja Oy.

Noin 0,5 miljoonan euron remontti tehtiin kokonaisuudessaan seurakunnan omilla rahoilla.

–Me olemme vakavarainen seurakunta, joten emme saaneet minkäänlaisia avustuksia remonttiin. Taloutemme kestää kirkon kunnossa pidon.

Remontista huolimatta arkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelemassa uudessa kirkossa (rakennettu 1827) riittää vielä korjattavaa.

– Sisäseinät pitäisi käydä läpi eikä kirkon ulkovuorikaan ole enää hyvässä kunnossa. Välikaton eristykset pitäisi uusia. Kirkkorakennuksissa riittää aina korjattavaa. Minulla onkin visiona, että 2027, jolloin kirkko täyttää 200 vuotta, seurakuntalaisilla olisi käytössään hyväkuntoinen kirkkorakennus, kirkkoherra Ari Rautakoski toivoo.

Piispa Jukka Keskitalo toimittaa keskiviikkona 7.9. Keminmaan kirkon uudelleen käyttöönoton. Häntä avustaa jumalanpalveluksessa lääninrovasti Matti Salminen, kirkkoherra Ari Rautakoski, seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja vapaaehtoisia. Kanttorina toimii Tero Ylönen.