Mainos

Kemin Va­sem­mis­to­lii­ton eh­dok­kaat esit­te­lys­sä

Eduskuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Touhukkaaseen vaalikevääseen valmistautuvat niin myös Vasemmistoliiton Lapin piirin kemiläisehdokkaat, Albana Mustafi, Sari Moisanen ja Kati Tervo.

Vasemmistoliiton Lapin piirin kemiläisehdokkaat kevään eduskuntavaaleissa ovat Albana Mustafi, Sari Moisanen ja Kati Tervo. (kuvaaja: Saara Karttunen)
Vasemmistoliiton Lapin piirin kemiläisehdokkaat kevään eduskuntavaaleissa ovat Albana Mustafi, Sari Moisanen ja Kati Tervo. (kuvaaja: Saara Karttunen)

Vasemmistoliiton Lapin piiri on julkaissut yhteensä 14 eduskuntavaaliehdokasta, joista 3 ehdokasta tulee Kemistä: Albana Mustafi, Sari Moisanen ja Kati Tervo.

Kemiläistä Kati Tervoa yhteiskunnalliset asiat ovat kiinnostaneet pienestä pitäen. Tervo valittiin ensimmäiseen viralliseen luottamustehtävään jo ala-asteella ja aktiivisena ja tekevänä naisena hänelle on vuosien varrella kertynyt useita eri luottamustehtäviä. Muiden auttaminen on kulkenut mukana läpi elämän. Nyt 35-vuotias, viisilapsisen uusperheen äiti haluaa pyrkiä tosissaan eduskuntaan parantamaan tavallisten ihmisten arkea.

– Inhimillinen päätöksenteko ohjaa toimintaani. Olen ollut vuosia mukana erilaisissa järjestöissä ja ammattiyhdistysliikkeessä sekä nähnyt, kuinka leikkauksien ja heikennyksien jälkeen ihmisillä on kadonnut usko päättäjiin. Haluan tuoda toivoa, ettei koko peliä ole menetetty, kertoo Tervo, jonka kampanjanslogan on ”Sinä merkitset - Olet tärkeä”.

Kemin kaupungilla hankinta-asiantuntijana työskentelevän Tervon vaaliteemoja ovat perheet, koulutus, työ ja toimeentulo sekä aluepolitiikka. Pohjoisen äänitorvena eduskuntavaaliehdokas haluaa tuoda erityisesti Lapin asioita esiin ja vaikuttaa siten maakunnan elinvoimaisuuden vahvistamiseen.

– Katin Karavaani kulkee ympäri Lapin maakuntaa koko vaalikevään ajan, joten tervetuloa lämpimästi keskustelemaan aiheesta kuin aiheesta. Makkaratkin tarjoan, huikkaa Tervo perään hymyillen.

Ihmisyyttä päätöksentekoon

Kauneusalan yrittäjä, liikunnanohjaaja ja kolmen lapsen äiti Albana Mustafi, 34, näkee, että politiikka on ollut aina läsnä hänessä. Kosovossa syntynyt Mustafa sai nimekseen Albana, joka tarkoittaa albanialaista. Tähän aikaan politiikan harjoittaminen oli rikos Kosovossa ja naisen vanhemmat tekivät näin osoittaakseen poliittisen mielipiteensä. Lopulta Mustafi muutti perheensä kanssa Suomeen ollessaan vasta 8-vuotias.

– Olen erittäin kiitollinen Suomen antamasta turvasta ja hyvinvoinnista. Haluankin olla nyt mukana ehkäisemässä suomalaisessa yhteiskunnassa lisääntynyttä pahoinvointia ja eriarvoistumista. Perheiden, lasten ja nuorten asema on turvattava ja köyhtyminen estettävä. Myös yksinyrittäjänä haluaisin parantaa mikroyrittäjän sosiaaliturvaa. Esimerkiksi alv:n keventäminen voisi helpottaa yrittäjäksi ryhtymistä ja voisi lisätä palvelutuotantoa.

Mustafin mielestä Suomi tarvitsee tällä hetkellä lisää täysivaltaisia kansalaisia muista maista. Maahanmuuttajien tulisi päästä selvästi nykyistä nopeammin työhön ja koulutukseen. Myös ilmastonmuutokseen sopeutumisen toteuttaminen tulee tehdä sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

– Haluan tuoda politiikkaan mukaan lisää ihmisyyttä sekä empatiaa ja ymmärrystä. Lappia on kehitettävä elinkelpoisena osana Suomea, summaa Albana hymyillen.

Kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa

Sari Moisanen, 39, voi olla jo monille tuttu kahdesta aikaisemmasta eduskuntavaalista, jolloin hän tuli valituksi varakansanedustajaksi. Tällä kertaa Moisaselle ehdokkuus ei ollut helppo päätös.

– Harkitsin aika pitkään ehdokkuuttani, sillä minulla on pienet lapset ja huipputyö Vihreä ja kestävä Kemi-hanketyöntekijänä. Tässä työssä saan tehdä yhdessä koko Kemin kaupunkiorganisaation kanssailmastotekoja ja rakentaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää kaupunkia, kertoo kone- ja tuotantotekniikan insinööri Moisanen.

– Samalla työssäni törmään lainsäädännön ja kuntatalouden asettamiin ehtoihin, jotka estävät järkevien ilmastotekojen edistämisen, kuten valmistuskeittiön ylijäämäruokaa ei jaeta sitä tarvitseville, paikalliset tuottajat uupuvat lupaviidakossa, jätehuolto on pirstaleista ja kierrätysaste matala.

Myös moni asia on pysähtynyt Lapin etelärajalle: Oulu-Simo ohitusteiden raha riitti vain Kuivaniemelle ja Länsi-Pohjan keskussairaala sai vain kaksi vuotta jatkoaikaa synnytyksille. Soteuudistuskaan tuskin valmistuu ja kun se siirtyy, tulee samalla yhteensovittaa perusterveydenhuollon ja erikoistason palvelut sekä uudistaa koko sosiaaliturvajärjestelmä vastaamaan paremmin työmarkkinoita.

– Näen tärkeänä, että Lapin teollisuuden ja elinkeinoelämän toimintaedellytykset on turvattava, lappilainen osaaminen ja koulutus saatava kunniaan ja elämän muutostilanteiden turvaverkot uudistettava, summaa Moisanen keskeisiä vaaliteemojaan.