Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kemin vappu alkoi patsaan la­ki­tuk­sel­la – kerran Ra­ken­ta­ja-pat­saan in­si­nöö­ri­lak­ki oli pöl­lit­ty ja se löytyi vapun jälkeen Ro­va­nie­mel­tä Jät­kän­pat­saan päästä.

-

Vappu on opiskelijoiden juhla, mutta koronapandemian vuoksi vappuakaan ei ole voitu pariin vuoteen juhlia. Monissa isommissa opiskelukaupungeissa vappua vietetään monta viikkoa.

Meri-Lapissa vappujuhlinta aloitettiin viime viikonloppuna, ja juhlinta polkaistiin käyntiin Kemin entisen työväentalon edustalla sijaitsevan Rakentaja-patsaan lakituksella.

Ensio Seppäsen patsaan yksi hahmoista on saanut insinöörilakin päähänsä jo vuodesta 2015 saakka.

– Lakki on itse tehty jättilakki, joka on jo nähnyt elämää. Kerran lakki pöllittiin patsaan päästä ja se löytyi vapun jälkeen Rovaniemeltä Jätkän patsaan päästä, kertoo Kemin Insinööriopiskelijoiden yhdistyksen Keion puheenjohtaja Saku Hiltunen.

Lakituksen jälkeen opiskelijat osallistuivat baariappron suorittamiseen.

Siinä osallistujat kiertävät kaupungin kuppiloita keräämässä leimoja lappusiin: yksi juoma, yksi leima.

Appro ei ole kilpailu – paitsi aikaa ja omaa maksaa vastaan, kuten insinööriopiskelijat suoritusta kuvaavat.

– Seuraava viikko tehdään urakalla opiskeluhommia, ja sitten alkavatkin jo kesätyöt, kertoo neljättä opiskeluvappua viettävä Mira Pelttari.

Niina Takalo, Tiia Takalo ja Venla Takalo aloittivat vapun juhlinnan Kemistä.
Niina Takalo, Tiia Takalo ja Venla Takalo aloittivat vapun juhlinnan Kemistä.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Vähän osallistujia

Varsinaista vappua Pelttari ja monet muut merilappilaisopiskelijat suuntaavat juhlistamaan isompiin opiskelijakaupunkeihin, kuten Ouluun tai Rovaniemelle.

– Siksi vappubileet onkin järjestetty Kemissä vähän aikaisemmin, Saku Hiltunen kertoo.

Insinööriopiskelijat järjestävät opiskeluvuoden aikana useita saunailtoja, lisäksi Meri-Lapissa järjestetään poikkitieteellisiä rastitapahtumia, joissa opiskelijat tutustuvat toisiinsa ja ryhmäytyvät. Lisäksi opiskelijat osallistuvat baarissa järjestettävään bingoon ja tietovisaan.

– Vähäisissäkin tapahtumissa on ollut todella niukasti osallistujia, sillä moni on pelännyt koronaa. Meitä opiskelijoita on muutenkin niin vähän, Saku Hiltunen kertoo.

-

Paljon etäopiskelua

Oululainen Juho Autio aloitti insinööriopinnot Lapin ammattikorkeakoulussa Kemissä viime syksynä. Opinnot hän on suorittanut suurimmaksi osaksi etänä Oulusta.

– Kavereita en ole saanut koulusta, kun ei olla oltu koulussa eikä tapahtumia ole juuri ollut, Kemin Salavappu-nimisiin bileisiin saapunut Autio taustoittaa.

Niin ikään oululainen Niina Takalo opiskelee Oulussa sairaanhoitajaksi.

– Melkein kaikki opinnot ovat olleet etäopiskelua. Suurin osa opiskelukavereistani ovat minulle tuntemattomia, Takalo harmittelee.

Takalon Tiia-sisko asuu Kemissä ja opiskelee sosionomiksi ensimmäistä vuottaan.

– Onneksi syksyllä, kun opinnot alkoivat, saatiin olla läsnä ja tutustua opiskelukavereihin. Alkuvuoden olimme etäopetuksessa, hän kertoo.

Kaikki kemiläiset ammattikorkeakoululaiset opiskelevat nykyisin samalla kampuksella Kivikankaalla. Yhteisiä vapaa-ajan tapahtumia ja bileitä on ollut jonkin verran.

– Rastikierroksia on ollut useita. Kaikki jotka osallistuvat tapahtumiin, tuntevat tai ainakin tietävät  toisensa, kertoo sosionomiopiskelija Venla Paananen.

Opiskelijahaalareihin kerätään merkkejä.
Opiskelijahaalareihin kerätään merkkejä.
-
-
-