Kemin Val­ta­ka­dun alaosan aukaisu sai ky­se­lys­sä kii­tos­ta - Täi­kön­to­rin park­ki­paik­ka­ti­lan­ne on seu­ran­nas­sa.

Kaivurikuski Roope Kujala auttaa maansiirtotöissä Prima tavaratalon edustalla Kemin Energia ja Veden työntekijöitä. Valtakadun alaosa on ollut korjaustöiden vuoksi muutaman viikon suljettuna, mutta katu avataan autoilijoille pikapuoliin.
Kaivurikuski Roope Kujala auttaa maansiirtotöissä Prima tavaratalon edustalla Kemin Energia ja Veden työntekijöitä. Valtakadun alaosa on ollut korjaustöiden vuoksi muutaman viikon suljettuna, mutta katu avataan autoilijoille pikapuoliin.
Kuva: Jouni Valikainen

Veljekset Kujalan Roope Kujala auttaa kaivurillaan Kemin energia ja veden työntekijöitä katulamppujen asennuspuuhissa Kemin Valtakadun alaosassa Aiemmin suljettuna ollut Kemin Valtakadun alaosan aukaisu autoilijoille sai kuntalaisille osoitetussa kyselyssä niin paljon kiitosta, että kokeilusta tulee arkipäivää. Alaosa pysyy auki jatkossakin. Remontin aikana se on ollut muutaman viikon suljettu.

– Tänä syksynä tienpätkä saa vielä oikean kuosin, kun kivetys vaihdetaan asvaltille. Muutenkin tienpätkää selkeytetään esimerkiksi liikenteenjakajalla, Kemin tekninen johtaja Mika Grönvall kertoo.

Kyselyssä kartoitettiin Valtakadun alaosan kävelytien muuttamisesta ajoradaksi ja myös kokemuksia Pohjoisrantakadun pyöräilyväylästä, joka oli erotettu katukäytävän viereen.

– Pyöräilijöiltä tuli kiitosta pyöräilybaanasta, mutta autoilijat eivät oikein pitäneet ratkaisusta, Grönvall kertoo kyselyn tuloksista.

Tuskin menee hirveästi vikaan, jos arvaa, että Täiköntorin parkkipaikalla tulee olemaan jatkossa ahdasta. Ongelma tulee eteen etenkin talvisaikaan, jos kerätyt lumikasat vievät osan parkkipaikoista

– Meillä on erilaisia luonnoksia, miten tarvittaessa parkkitilaa voisi lisätä. Aika näyttää, miten parkkipaikat riittävät ja seuraamme tilannetta. Onneksi meillä on myös katujen varsilla parkkipaikkoja. Alueella on kahden tunnin aikarajoitus ja niin se tulee olemaan jatkossakin, Grönvall sanoo.

Mika Grönvall toivoo, että parkkipaikka pysyisi lähinnä lähikiinteistöjen asiakkaiden käytössä.

– Olemme ilmoittaneet terveyskeskukseen, että parkkitilaa löytyy esimerkiksii S-Marketin edustalla olevalta parkkipaikalta. Siellä ei ole käytössä minkäänlaista aikarajoitusta, Mika Grönvall muistuttaa.

Kemiläiset ovat ilmeisesti tottuneet saamaan ajoneuvonsa liikkeiden ovien eteen. Eräs terveyskeskuksen työntekijä oli katsonut kellosta, että S-marketin parkkipaikalta kävelymatka uuteen terveyskeskukseen kestää noin kolme minuuttia. Juuri sopiva aika virkistäytyä raikkaassa ulkoilmassa ennen työpäivää.

Ongelmia voi olla edessä kylmimpinä talvikuukausina, kun auto seisoo parkkipaikalla ilman lämmitystä kahdeksan tunnin ajan. S-marketin parkkipaikalla ei ole lämmitystolppia ainakaan vielä..

Terveyskeskuksen asiakkaiden autot tuovat oman lisänsä jo nykyisellään täynnä olevaan Täikönpuiston parkkipaikkaan.

Onneksi parkkitilaa löytyy myös Citymarketin kiinteistön alakerrasta. Suojaisessa paikassa on kaksi tuntia ilmaista parkkiaikaa.

– Parkkipaikka on tarkoitettu Citymarketin kiinteistön liikkeiden henkilökunnalle ja kaikille Kemin keskustan liikkeissä asioiville asiakkaille. Parkkipaikan valaisimia on uusittu ja seinät ovat saaneet myös uutta maalipintaa. Mitään muutoksia kahden tunnin maksuttomaan pysäköintiin emme ole suunnitelleet, Keskon kauppapaikkapäällikkö Mikko Partanen kertoo.