Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Kemin Val­li­tus­saa­ren huo­no­kun­toi­set ra­ken­nuk­set pu­re­taan – Jät­teen­kä­sit­te­ly­lai­tok­sel­le läh­te­vät talot eivät ole enää asu­mis­kun­nos­sa

Vallitunsaaren Puukonttori on purkukunnossa.
Vallitunsaaren Puukonttori on purkukunnossa.
Kuva: Jouni Valikainen

Idyllinen Vallitunsaari Kemissä kokee muodonmuutoksen, kun PVO-Vesivoima Oy purkaa saarelta huonokuntoiset rakennukset. Niitä on kaikkiaan kymmenkunta. Huoneistohotelli Jokikeskuksen käytössä olevat hyväkuntoiset rakennukset säilyvät ennallaan. Jokikeskuksen talot ovat suojelukohteita.

Saarelta on purettu jo aiemmin yksi rivitalo ja purkamiset jatkuvat rahoitustilanteen mukaan viimeistään ensi vuonna, mahdollisesti jo tänä syksynä.

Purettavien rakennusten tilalle ei rakenneta uutta asuntokantaa.

– Yrityksellä ei ole Isohaarassa tarvetta uusille rakennuksille, yhtiön asiantuntija ja omaisuudenhoidosta Isohaarassa vastaava Matti Åman kertoo.

Kylmillään olevat rakennukset ovat päässeet huonoon kuntoon. Osasta on jopa katto romahtanut ja ne voivat olla vaarallisia satunnaisille kulkijoille. Vallitunsaaren talojen  liepeillä on ollut porukkaa, sillä osa rakennuksista on kärsinyt ilkivallasta.

Vallitunsaaren yhdessä rivitalossa Lohijokitiimi r.y. on pitänyt toimistoa. Toimistossa sijaitsee muun muassa kalateiden kameroiden vastaanottimet, joista voi seurata reaaliajassa kalojen kulkua kalateissä. Lohijokitiimillä on siis edessään uuden toimipisteen hakeminen. PVO Vesivoimalla ei ole tarjota yhdistykselle uusia tiloja.

Koko Vallitunsaari  oli myynnissä kolme vuotta sitten. Kauppoja ei syntynyt.

– Kyselyjäkään ei kovin hirveästi tullut. Yksi yhteydenotto meni eteenpäin, mutta kauppahinta olisi jäänyt meidän osalta liian alhaiseksi. Ei saarta voi aivan ilmaiseksi kenellekään antaa, Åman sanoo.

Lohijokitiimin toimisto on sijainnut yhdessä purettavista rivitaloista.
Lohijokitiimin toimisto on sijainnut yhdessä purettavista rivitaloista.

Muutakin muutosta Vallitunsaareen on tulossa. Jos Metsä Fibren biotuotetehdasprojekti etenee maaliin saakka, niin Vallitunsaaressa sijaitseva voimalinja levenee. Sille on varattu alue asemakaavassa.

Jokikeskus Oy:lle jää Vallitunsaareen kahdeksan eri rakennusta, missä se pyörittää majoitus- ja ravintolatoimintaa. Yrityksellä on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus PVO-Vesivoiman kanssa.

– Olemme odotellet, mitä tapahtuu Metsä Fibren biotuotetehtaan mahdolliselle investoinnille. Investointi elävöittäisi koko Kemin toimintaa, Jokikeskus Oy:n yrittäjä Aarne Kauhanen kertoo.

Huonokuntoisten rakennusten purkamisella ei ole kummemmin vaikutusta Jokikeskuksen toimintaan. Liikennettä saaressa on hieman enemmän ja hetkittäistä pientä meluhaittaa voi myös ilmetä.

Vallitunsaari on saari Kemijoessa Isohaaran vesivoimalaitoksen vieressä. Se on alkujaan ollut vesivoimayhtiön työntekijöiden asuinalue ja suljettu ulkopuolisilta, mutta nykyisin se on avoin.