Kemin rau­ta­tie­ase­man park­ki­mak­sut häm­men­si­vät – uudet lii­ken­ne­mer­kit tilattu

Kemin rautatieaseman parkkipaikat ovat muuttuneet maksullisiksi kesän aikana. Kaupunkilaisten mukaan liikennemerkeissä ja informaatiossa on ollut puutteita, eikä asiasta tietävää tahoa tunnu löytyvän.

Kemin rautatieaseman maksullisiksi muuttuneet parkkipaikat ovat herättäneet hämmennystä kaupunkilaisissa, ja asiasta on käyty vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Keskustelun mukaan pysäköinnin hintaa ei ilmoiteta paikan päällä selkeästi. Maksun voi myös suorittaa ainoastaan netissä.

Kaupunkilaisten mukaan maksullisuus ei ilmene kaikissa tulosuunnissa pysäköintipaikoille tultaessa: esimerkiksi niin kutsutussa alaparkissa ei ilmoiteta pysäköinnin maksullisuudesta, ja paikat on tulkittu maksuttomiksi. VR:än sivuilla ei lukenut ainakaan vielä elokuun alussa tietoa pysäköinnin maksullisuudesta Kemin rautatieasemalla. Siitä huolimatta valvontamaksuja on ilmeisesti rapsahtanut autoilijoille runsain mitoin.

Keskustelussa sormi on osoittanut Valtion Rautateiden suuntaan. Myös parkkimaksut keräävä Moovy-sovellus ohjaa lisätietoja varten VR:än sivuille. VR-Konsernin viestintäyksiköstä kysymyksiin ei kuitenkaan osattu vastata. Käy nimittäin ilmi, että Kemin asemarakennus ei ole Valtion Rautateiden omistuksessa. Näin ollen pysäköintikään ei ilmeisesti ole VR:än omassa hallinnassa. Asemarakennuksen omistajaksi selviää Senaatin Asema-alueet Oy.

Mysteeri syvenee tavoiteltaessa Kemin kaupungin pysäköinninvalvonnan toimistoa: myöskään pysäköinninvalvonnassa ei olla tietoisia aseman alueen pysäköinnistä tai sen maksullisuudesta. Kahdella puhelulla käy ilmi, että alue ei kuulu ainakaan Kemin kaupungin päätösvallan piiriin. Pysäköintimaksut keräävän Moovy-sovelluksen sivuilta puolestaan käy ilmi, että sovellus on otettu käyttöön Kemissä 1. heinäkuuta. Tällöin lyhytaikapysäköinti on muuttunut maksulliseksi. Moovyn kautta ei kuitenkaan käy ilmi, kuka varsinaisesti vastaa parkkipaikasta ja esimerkiksi liikennemerkeistä.

Senaatin Asema-alueet Oy:ltä tavoitettiin Kemin kaupungin aloittaman kehityshankkeen kiinteistökehityspäällikkö Janne Marttinen. Marttinenkaan ei omien sanojensa mukaan ole oikea henkilö vastaamaan kysymyksiin alueen pysäköinnistä.

Selvyyttä asiaan seurasi tiistaina 5.8., kun Senaatin Asema-alueet Oy:n investointipäällikkö Virpi Koikkalainen saatiin kiinni kommentoimaan asiaa. Pysäköintialuetta hallinoi Senaatin Asema-alueet Oy ja pysäköintialueen pysäköintipalvelut tuottaa Finnpark Oy. Finnpark parantaa alueen opastusta ensi viikolla.

Koikkalainen myöntää asiassa tapahtuneen huolimattomuuden ja kertoo, että liikennemerkit on jo tilattu. Tällä viikolla jaetut maksut perutaan. Mikäli parkkialueelle pysäköimisestä saatu pysäköintivirhemaksu on ehditty jo maksaa, tulee reklamointiasiassa ottaa yhteyttä Pysäköintiturvaan (http://pysakointiturva.fi). Muissa asioissa voi olla yhteydessä asiakaspalveluun sähköpostitse (asiakaspalvelu@pysakointiturva.fi) tai puhelimitse (010 325 2160).