Kemin pur­jeh­duk­ses­sa myö­tä­tuul­ta

-
Kuva: Pentti Hedberg

Kemin kilpapurjehduksessa oli päättyneellä kaudella havaittavissa muutamia merkkejä kehityksestä myönteiseen suuntaan, kun vertailuun otetaan pari edellistä vuotta.

Kesän 2019 kilpailukalenteria oli supistettu niin, että köliveneille oli tarjolla vain neljä erikoiskilpailua. Niihin osallistui yhteensä 33 venettä eli keskimääräisesti 8 venettä. Kilpailuaktiivisuutta siis löytyi.

Vetävimpiä olivat heinäkuinen Kemin regatta ja perinteiseen tapaan tietysti elokuinen Yöpurjehdus. Kummassakin starttlinjalle tuli yksitoista venettä. Kesällä 2018 Kemin regattaan osallistui vain kaksi venettä.

Suomalaiset pursiseurat ovat vuosien mittaan pitäneet paikkakuntansa regattaa kauden arvokkaimpana paikallistapahtumana. Tänä vuonna Kemin regatta koettiin hyvin myönteisenä muun muassa siksi, että etenkin junioriradoilla nähtiin hienoja kilpailuja.

Menneinä vuosina Kemin regatta keräsi radoilleen veneitä myös naapurikaupungeista Oulusta ja Raahesta sekä kauempaakin. Häivähdys tästä nmäkyi kesällä, kun Raahen Purjehdusseuran Solja Keskitalo tuli Kemiin ja vei nimiinsä OL-luokan voittamalla kolme lähtöä neljästä.

Köliveneiden kokonaisvoittoon ylsi KTPS:n Hanna Stark-Heikkinen Kiet-veneellä.

Yöpurjehduksesta puhutaan joskus sosiaalisena tapahtumana. Oli niin taikka näin, luokkavoittajia olivat KTPS:n Kati Jylkkä Jo-Linella ja KePS:n Pertti Reinikainen Tuulialla. Kemin vanhimpiin kilpailuihin lukeutuvan Selkäsaaren ympäripurjehduksen ykkönen oli KTPS:n Tero Heikkinen Ecstacy-veneellä, jolla hän oli ottanut ykkössijan myös alkukesän Heben kierrossa.

Kesän erikoisuutena on todettava, etteivät kemiläiset purjehtijat tyytyneetkään supistettuun kalenteriin, vaan puuhasivat vireille Karvalakki-kisan, johon kauden päätteeksi saatiin mukaan kuusi venettä Ykköseksi kirjautui KePS:n Hannu Hyvönen Claudiallaan. Päälle päätteeksi purjehdittiin vielä leikkimielinen viestikisa ZOO8-jollilla.

Tiistaipurjehdukset käytiin iltakilpailuina ilman raskasta järjestelyorgasaatiota. Ne noteerattiin kisa kisalta eikä niistä tehty koko kesän kattavaa yhteenvetoa.