pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Maastopalot: So­dan­ky­läs­sä sam­mu­te­taan ku­lo­tuk­ses­ta ka­ran­nut­ta maas­to­pa­loa– "Nyt tikut pois, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tus voi­mas­sa koko La­pis­sa"

Kemin kult­tuu­ri­ta­lon val­mis­te­lut ete­ne­vät – hel­mi­kuus­sa ehkä selviää saako hanke val­tion­avus­tus­ta tällä kier­rok­sel­la

Kaupunginhallitus käsittelee Kemin kaupungin ja VPK-säätiön yhteisyrityksen perustamisasiaa ensi viikolla.

Kemin kulttuuritalo tulisi tälle tyhjälle tontille, jonka omistaa Kemin VPK-säätiö.
Kemin kulttuuritalo tulisi tälle tyhjälle tontille, jonka omistaa Kemin VPK-säätiö.
Kuva: Jussi Saarela

Kemin kulttuuritalon valmistelevat toimet etenevät. Talon tulevaa toimintakonseptia ja tilasuunnittelua pohtii parhaillaan porukka, johon kuuluu talon mahdollisten tulevien käyttäjien ja sidosryhmien edustajia. Myöhemmin selviää, mitä kaikkia toimintoja taloon tulee.

Kaupungin tekninen lautakunta myönsi jo viime vuoden lopulla poikkeamisluvan rakennushankkeelle sillä ehdolla, että viereistä Kemin VPK-säätiön omistamaa Kemin Pirttiä koskevat suojelumääräykset otetaan asianmukaisesti huomioon ja kuullaan museoviranomaista.

Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä viime vuoden lopussa kaupungin ja VPK-Säätiön yhteisyrityksen perustamisen. Perustettavasta yhteisyrityksestä omistaa enemmistön 51 prosenttia kaupunki ja loput VPK-säätiö.

– Yhteisyrityksen perustamiseen liittyvät kokousasiakirjat tulevat kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ensi viikon maanantain kokouksessa, kaupunginjohtaja Tero Nissinen sanoo.

 Kun talon tulevien käyttäjien tarpeet selviävät, niin sitten pääsemme tekemään varsinaista suunnittelua ja pyytämään tarjouksia rakentamisesta,.
Marko Leskio
Kemin VPK-säätiön puheenjohtaja

Kulttuuritalon kustannusarvio on noin yksitoista miljoonaa euroa. Valtiolta anotaan summaa, joka kattaisi 40 prosenttia rakentamiskustannuksista. Alunperin VPK-säätiön piti rakentaa kulttuuritalo, jotta kaupunki ei joutuisi kasvattamaan lisää isoa lainakantaansa.

Valtionavustuksen saamisen ehtona kuitenkin on, että kaupunki omistaa enemmistön yhteisyrityksestä ja siitä tulee kaupungin tytäryhtiö. Koska yhteisyrityksestä tulee kaupungin tytäryhtiö, sen taloa varten tarvitsema laina tulee kaupunkikonsernin taseeseen. Kaupunki vuokraa tilat yhteisyritykseltä.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan, että helmikuun aikana ehkä päätetään, saako Kemin kulttuuritalo valtionavustuksen tällä kierroksella. Avustusta voi hakea myöhemmin uudelleen, jos nyt ei tärppää.

– Kirkossa kuulutettua ei ole, että ministeriö myöntää avustuksen vielä tällä kierroksella. Se riippuu valtion budjetin myöntämisvaltuuksista ja muista hankkeista, Nissinen kertoo.

Uusi talo tulisi kipeästi uusia toimitiloja tarvitsevan Kemin kaupunginteatterin lisäksi monien muiden kulttuuritoimijoiden käyttöön. Kaupunginteatteri toimii tällä hetkellä useissa väistötiloissa eripuolilla kaupunkia sen Kulttuurikeskuksen toimitilojen sisäilmaongelman vuoksi.

Alustavien suunnitelmien mukaan Kemin Pirtin viereen Kauppakadulle tulevan rakennuksen koko olisi noin 3 400 neliötä ja se olisi noin kaksikymmentä metriä korkea. Uusi rakennus on tarkoitus yhdistää yhdyskäytävällä toisen kerroksen kohdalta Kemin Pirttiin, joka on Kemin kaupunginteatterin käytössä tällä hetkellä. Kulttuuritaloon on piirretty hissi, minkä ansiosta liikuntarajoitteiset asiakkaat pääsisivät näppärästi sen avulla myös Kemin Pirttiin. Suunnittelutyö on kuitenkin vielä pahasti kesken. Rakennushankkeen aikatauluakin on vielä vaikea määrittää.

– Kun talon tulevien käyttäjien tarpeet selviävät, niin sitten pääsemme tekemään varsinaista suunnittelua ja pyytämään tarjouksia rakentamisesta, Kemin VPK-säätiön puheenjohtaja Marko Leskio kertoo.

Kulttuuritalon rakentaminen voisi alkaa Leskion arvion mukaan ensi vuonna.

– Näkisin, että vuosi 2021 olisi realistinen rakentamisen aloitusajankohta.