Suomen Nato-jäsenyys: Suomi ja Ruotsi ovat Naton tark­kai­li­ja­jä­se­niä – liit­ty­mis­pöy­tä­kir­jat on al­le­kir­joi­tet­tu

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Kemin kau­pun­gin­kir­jas­to täyttää 140 vuotta – kir­jas­tos­ta kertova näyt­te­ly on avoinna Kemin his­to­rial­li­ses­sa mu­seos­sa

Leena Pitkänen aloitti pitkän kirjastouransa Sauvosaaren kadulla sijaitsevassa kirjastossa. Näyttelyssä on kuvaa ja tarinaa kirjastosta. Näyttelymestari Janne Kuoppala mittaa viimeisille tauluille sopivat paikat ennen näyttelyn avajaisia.
Leena Pitkänen aloitti pitkän kirjastouransa Sauvosaaren kadulla sijaitsevassa kirjastossa. Näyttelyssä on kuvaa ja tarinaa kirjastosta.
Leena Pitkänen aloitti pitkän kirjastouransa Sauvosaaren kadulla sijaitsevassa kirjastossa. Näyttelyssä on kuvaa ja tarinaa kirjastosta.
Kuva: Jouni Valikainen

Näyttelymestari Janne Kuoppala asettelee Kemin vanhoista kirjastorakennuksista otettuja kuvia esille historialliseen museoon. Näyttelyn avajaisiin on aikaa vielä kuusi tuntia, mutta miehellä ei ole minkäänlaista hätää, etteikö tila olisi valmis ottamaan vieraita vastaan.

– Ripustin juuri kuusi valokuvaa seinälle etkä sinä huomannut mitään, Kuoppala heittää Kemin pitkäaikaiselle kirjastohoitaja Leena Pitkäselle.

Arpajaisista kaikki alkoi – Kemin kaupungin kirjasto 140 vuotta -näyttely kertoo kirjastotoiminnan historian valokuvien ja esineiden avulla. Näyttelyn sisällöt on kirjoittanut paikallishistorioitsija Timo Hietala.

Kemin ensimmäinen kirjasto perustettiin 1879. Kirjaston perustamista varten kerättiin varat arpajaisilla ja tanssiaisilla.

Kirjasto on muuttanut useaan kertaan. Kirjastonhoitaja Leena Pitkänen tuli kirjastoon töihin vuonna 1971. Ensi keväänä hän jää nauttimaan eläkepäivistä. Pitkäsen työt jaetaan muiden kirjastossa työskentelevien kirjastonhoitajien kesken.

Erityisen miellyttävänä ajanjaksona Pitkänen muistelee 1980-luvun alkuvuosia.

– Väkilukuun suhteutettuna sijoituimme lainaustilastoissa useaan kertaan aivan Suomen kärkipäähän. Siitä kuuluu ansio silloiselle kirjastonjohtaja Timo Kukkolalle, joka otti avarakatseisesti kevyempää kirjallisuutta lainattavaksi. Hän oli muun muassa dekkarikirjallisuuden ystävä, Leena Pitkänen kertoo.

Lainauslukuja oli nostamassa myös nuori sukupolvi.

– 1980-luvulla nuoret ja lapset kävivät usein kirjastossa lukemassa ja lainaamassa kirjoja, Timo Hietala kertoo.

Nykyisiin tiloihin Kemin kulttuurikeskukseen kirjasto muutti Sauvosaarenkadulta1990. 1990-luvun loppu oli kirjastolle kovaa aikaa.

– Vuonna 1998 lakkautettiin Syväkankaan ja Karihaaran kirjastot, kun henkilökunta eläköityi ja rahat loppuivat. Silloin katsottiin, että meille riittää pääkirjaston lisäksi yksi lähikirjasto ja kirjastoauto. Kirjastoauton toiminta loppui 2012. Sain paljon negatiivista palautetta kemiläisiltä, jotka olisivat halunneet säilyttää lähikirjastot, Pitkänen muistelee.

Erityisen harmissaan Leena Pitkänen on sairaalan kirjaston lopettamispäätöksestä, joka myös lopetettiin 1998.

– Annikki Kotaniemi piti sairaalan kirjastossa ovet auki ympäri vuorokauden. Hän luotti asiakkaisiin ja nämä olivat luottamuksen arvoisia. Hävikki oli hyvin vähäistä, Leena Pitkänen kertoo.

Näyttelyllä museo toivottaa kirjastolle myöhästyneet onnittelut. Heinäkuussa tanssittiin juhlapäivän kunniaksi, mutta silloin näyttelytilat eivät olleet käytössä remontin vuoksi.

Arpajaisista kaikki alkoi – Kemin kaupungin kirjasto 140 vuotta -näyttely on avoinna 1.3. saakka Kemin historiallisessa museossa tiistaista perjantaihin kello 11–19 sekä lauantaista sunnuntaihin kello 10–15.