Kemin jal­ka­pal­lo taan­tu­ma­vai­hees­sa - Ex-pe­laa­ja ja ny­kyi­nen val­men­ta­ja Jarkko Seppälä har­mit­te­lee Kemin ny­ky­jal­ka­pal­lon tilaa, har­ras­ta­mis­olo­suh­tei­ta pitäisi pa­ran­taa.

-
Kuva: Jouni Valikainen

Jarkko Seppälän tämän kauden valmennuskausi päättyi pienoiseen pettymykseen. Meri-Lappi Unitedin C-tytöt olisivat tarvinneet yhden sarjapisteen, jotta joukkue olisi päässyt jatkamaan pelejään SM-lopputurnauksessa. Oulu Nice Soccer voitti ottelun 4-2.

– Oululaisten 3-2 -johtomaali syntyi 70+1 minuutilla (peliaika 70 minuuttia.) Tämä on sitä urheiluun kuuluvaa draamaa,  lokakuun 11. päivä viisikymppiseksi tuleva Jarkko Seppälä naurahtaa.

Naurua ei sen sijaan aiheuta Kemin nykyinen  jalkapallon tila. Seppälän huolen ymmärtää, kun hän on aktiiviaikoinaan pelannut PS Kemissä ja KPT-85:ssä Ykkösen tasolla ja valmentanut MeLU:n naisten korkeimmalla sarjatasolla pelannutta joukkuetta. Tällä kaudella MelU pelaa naisten Kolmosta ja Kemi City FC miesten Kakkosta.

– Kemiläinen jalkapallo on vähän juuri nyt heikoilla kantimilla. Olosuhteet ovat Kemissä surkeat. Halli on ollut alhaalla jo toista vuotta ja Karihaaran tekonurmi on jäämässä tiehankkeen alle. Toivon, että Junkohalli saataisiin käyttöön etenkin nuorten harrastusmahdollisuuksien vuoksi.


Olosuhteiden lisäksi Jarkko Seppälä perää joukkueiden välille seutukunnallista yhteistyötä. Hän muistuttaa, että sekä Torniossa että Kemissä on taitavia yksilöitä, jotka olisi hyvä saada pelaamaan samassa joukkueessa, mikäli mieli on palloilla mahdollisimman korkealla tasolla.

– Yhteistyötä pitäisi tehdä C-nuorista aina edustusjoukkueisiin saakka. Into ja Visa laittoivat aikoinaan hynttyyt yhteen 2011, minkä jälkeen Kemissä pelattiin sekä naisissa että  B-tytöissä korkeimmalla sarjatasolla. Esimerkiksi meidän C-tytöissä on mukana raahelaisia vahvistuksia. Uskoisi niitä löytyvän lähempääkin.

Jarkko Seppälä on käynyt seuraamassa Kemi City FC:n pelejä Sauvosaaressa. Aktiiviuransa 2005 lopettanut mies ei lähde arvioimaan, miten kävisi, jos nykyinen Kemi City FC kohtaisi Ykkösessä pelanneen KPT-85:n.

– Se on selvä, että pelinopeus on aivan eri kuin aktiiviaikanani. Yksilötasolla kaipaisin pelaajilta sinnikkyyttä. Jos pelaaja ei pääse avaukseen, niin mielenkiinto voi lopahtaa koko lajia kohtaan. Näin tapahtuu ainakin junioripuolella. Muistan hyvin erään pelin, kun minun käskettiin ottaa lämmintä ja odottaa tulevaa vaihtoa. Ei sitä vaihtoa tullut koko pelin aikana. Se vain kasvatti luonnetta tehdä entistä enemmän töitä avauskokoonpanon eteen.

Luonnetta Seppälällä riitti peleissäkin. Hän tehtävänsä oli riistää pallo vastustajalta keskikentällä. Sen hän tekikin ujostelematta. Kovat otteet eivät aina olleet tuomareiden mieleen.


Jarkko Seppälän yksi jalkapallouran kohokohta oli englantilaisen Ipswich Townin kohtaaminen Sauvosaaressa. Ipswich kävi näyttävässä VisanPallon Special Teamille, miten jalkapalloa pelataan.  Ensimmäinen pelattu ottelu päättyi englantilaisille 10-2.

– Tein siinä ottelussa molemmat maalit ja otteeni olivat muutenkin vieraiden mieleen. He kutsuivat minut Ipswichiin leirille, jotta saisivat kyvyistäni paremman kuvan. Minulla oli jo lentoliput kädessä, kun toiseksi vanhin tyttäremme Elisa sairastui. Päätin, että en lähde leirille. Vaikka olisin lähtenyt, niin mahdolliseen sopimukseen olisi ollut vielä pitkä matka.

Samassa ottelussa pelasivat myös Tuomo Könönen ja maalivahti Henri Sillanpää. Molemmat miehet kävivät Ipswichin leirillä, mutta eivät saaneet sopimusta. Jotain oppia miehet leiriltä saivat, sillä molemmat pelaajat nousivat Suomen maajoukkueeseen saakka.

Pitäähän pelaajan ja valmentajan kokea myös pelaajavalmentajan rooli. Tätä pestiä Seppälä hoiti PS Kemissä ja VisanPallossa, kun joukkueet pelasivat Kakkosta.

– Pelaajavalmentajana toimiminen olisi ollut tosi vaikeaa ellei valmennuspuolella olisi ollut PS Kemissä apuna Jukka Kuusisto ja VisanPallossa Jorma Karppinen. Olin ollut aiemmin joukkueissa kapteenina, joten muut pelaajat uskoivat ja luottivat minuun.

Pelaajavalmentajana mies koki myös melkoisen ylä- ja alamäen.

– VisanPallossa pelasimme yksitoista ensimmäistä peliä tappioitta ja sitten hävisimme muistaakseni viisi peliä putkeen.  Tipuimme johtopaikalta neljänneksi viimeiseksi. En vieläkään osaa sanoa, mitä silloin oikein tapahtui.


Valmennusura jatkunee Seppälällä MelU:n tyttöjen parissa. Nuorin tyttö Milla pelaa Jarkon valmentamassa joukkueessa. Milla ja Vilma ovat pelanneet B-tyttöjen SM-sarjaa ja Elisa naisten ylimmällä tasolla.

Pelaaja- ja valmentajaurallaan Seppälä ehti tutustua useaan valmentajaan ja heidän valmennustyyliinsä.

– Ikäläisen ja Poutiaisen Jukalta opin paljon. Jupe lähestyi asioita ruotsalaistyyliin positiivisuuden kautta. Hän piti huumoria yllä. Juicen valmennus perustui pelin analysoimiseen sekä taktiseen osaamiseen.

Valmennusuransa helminä Seppälä pitää B-tyttöjen mestaruussarjassa saavutettua neljättä sijaa yhdessä Poutiaisen kanssa. Futsalin puolella Jake valmensi yhdessä Markku Oinaan kanssa KePS:n C-pojat mestareiksi.

Jalkapallo

Jarkko Seppälä

Aloitti jalkapalloilun 5-vuotiaana.

Innossa ensimmäinen valmentaja oli Pentti Juvonen.

Pelasi KPT-85:ssä 1985-97.

Siirtyi Visan-Palloon 1997.

Pelit jatkuivat PS Kemissä 1999-2005.

Valmentaa nykyisin MelU:n C-tyttöjä.

Täyttää 11.10. 50 vuotta.

Viettää syntymäpäiviään perheensä kanssa Levillä.