Kemin jää­hal­liin toi­veis­sa katto- ja uu­dis­tus­re­mont­ti

Jäähallin uudistamisen suunnittelu jatkuu, vaikka kaupunki ei rahaa siihen antanutkaan. Ensi vuonna 25 vuotta täyttävä rakennus vaatii remonttia.

Kemin vuonna 1995 valmistunut jäähalli tarvitsee remonttia. Hallia käyttävät muun muassa Kemin Lämäreiden jääkiekkoilijat.
Kemin vuonna 1995 valmistunut jäähalli tarvitsee remonttia. Hallia käyttävät muun muassa Kemin Lämäreiden jääkiekkoilijat.
Kuva: Jussi Saarela

Kemin kaupunginhallitus päätti tässä kuussa jättää myöntämättä jäähallin kunnostamisen suunnitteluun raha-avustusta vuosille 2020–2021. Kaupunginhallitus kuitenkin päätti vielä arvioida hallia pyörittävän Perämeren Jäähalli Oy:n avustushakemuksen käyttösuunnitelmansa käsittelyn yhteydessä ensi vuoden helmikuussa. Kaupungin tytäryhtiö pyysi avustusta liki 13 000 euroa, joka vastaa yhtiön kahden vuoden aikana maksamia kiinteistöveroa.

Kaupunki ei myöntänyt suunnitteluavustusta Perämeren Jäähalli Oy:lle, koska haluaa kohdella konserniyhtiöitään tasapuolisesti. Esimerkiksi konserniyhtiötään Kemin Keilatalo Oy:tä kaupunki ei avustanut muutama vuosi sitten keila- ja tennishallin remontoimisessa. Lisäksi kaupungin huono taloudellinen tilanne ei mahdollista ylimääräistä avustamista.

– Kaupunki on nyt pidättyväinen urheilupaikkojen avustamisen suhteen muun muassa Junkohallin tapahtumien ja kaupungin taloustilanteen vuoksi. Kaupungin konserniyhtiöitä tulisi kohdella samalla tavalla. Muun muassa Kemin Keilatalo Oy:tä ei avustettu keila- ja tennishallin investoinnissa ja sen suunnittelussa, vain laina taattiin. Kaupunginhallitus arvioi jäähallin avustushakemusta vielä kuitenkin käyttösuunnitelmansa käsittelyn yhteydessä helmikuussa, kaupunginjohtaja Tero Nissinen tiivistää tilanteen.

Kemin vuonna 1995 valmistunutta jäähallia ei ole peruskorjattu kertakaan. Sen katto pitää joka tapauksessa uudistaa, mutta samalla halliyhtiö haaveilee rakennuksen ilmeen uudistamisesta.

Perämeren Jäähalli Oy käynnisti lain mukaisesti vuonna 2017 laajarunkoisten rakennusten turvallisuuden arvioinnin. Siinä ilmeni, että vuoden 1995 rakentamisen määräykset ja jäähallin osalta niiden toteutus eivät täytä nykyisiä laajarunkoisten rakennusten rakentamis- ja turvallisuusmääräyksiä.

Myös rakennuksen teräsrakenteiden palonkestävyys jouduttiin tarkistamaan uudelleen vuonna 2018. Teräsrungon ja katon rakenteita on tarkastettu tänä vuonna uudelleen.

Jäähallia ei ole laitettu käyttökieltoon, koska rakennesuunnittelija on antanut lausunnon, että ilman lumikuormaa katto kestää ja välitöntä vaaraa ei ole. Kemin kaupungin rakennustarkastaja Mika Tiiro sanoo, että katto täytyy pitää lähes kokonaan lumettomana rakennesuunnittelijan lausunnon mukaan. Perämeren Jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Vilho Pietilä kertoo, että ulkopuolinen palvelutuottaja käy puhdistamassa säännöllisesti katolta lumet pois.

Halliyhtiön pitää toimittaa Kemin kaupungin rakennusvalvontaan suunnitelma katon korjaamisesta nykyisten määräysten mukaisesti hakiessaan rakennuslupaa korjaamiselle.

Jäähalliyhtiön toimitusjohtaja Pietilä ymmärtää, että julkisessa taloudessa on haasteita Kemissä ja muualla. Hän sanoo, että halliyhtiö ei luovuta kaupungin kielteisen tukipäätöksen vuoksi, vaan jatkaa jäähallin uudistamisen suunnittelua edelleen ja katsoo vielä kaupunginhallituksen helmikuun päätöksen. Yhtiön tavoitteena on saada 25 vuotta ensi vuonna täyttävälle hallille jatkoaikaa tuleviksi vuosikymmeniksi.

– Vaikka tukea ei nyt tullut, pitää modernisoinnin suunnittelutyötä jatkaa. Täytyy miettiä mistä pienistä puroista rahat keräämme, Pietilä sanoo.

Jäähallin katon korjaamisen ja hallin uudistamisen selvitys- ja suunnittelutöiden arvioidaan maksavan 50 000–60 000 euroa. Hallin rakenteellisen ja arkkitehtuurisen korjaussuunnittelun tekijäksi on valittu FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy.

Tavoitteena on saada kaikki korjaussuunnitelmat valmiiksi ensi ja seuraavan vuoden aikana. Remontin kokonaiskustannuksia on vaikea arvioida, mutta joka tapauksessa hintalappu on satoja tuhansia euroja.

Vaikka Kemin kaupunki ei nyt tukenut hallin korjaussuunnittelua, niin se tukee edelleen merkittävästi rahallisesti alle 18-vuotiaiden jäävuoroja, millä on hallin toiminnalle paljon merkitystä.

Seuroilla kohtuulliset toiveet uudistuksille
Jussi Saarela

Kemin jäähallia käyttävät paljon jääkiekkoseura Kemin Lämärit ja Meri-Lapin Taitoluistelijat.

Kemin Lämäreiden puheenjohtaja Marika Melkko kertoo, että jäähallissa on kohtuullisen hyvät harrastusmahdollisuudet. Hän on myös tyytyväinen siitä, että kaupunki maksaa Kemin Lämäreille ja Meri-Lapin Taitoluistelijoille viikoittain alle 18-vuotiaiden jäävuoroja ja tukee siten lasten ja nuorten liikuntaa.

– Karkeasti sanottuja harjoitusjäät ovat ilmaiset sekä taitoluistelijoilla että jääkiekkoilijoilla. Kaupungin tuki on aivan huikea, Melkko sanoo.

Hän on mielissään jäähallin uudistamisen ja sen katon korjaamisen suunnittelusta hallin tulevaisuuden turvaamiseksi. Lämärit toivoo toimitsija-aition kunnostamista ja tulostaulun sijoittamista nykyistä järkevämpään paikkaan.

Melkon arvion mukaan halliyhtiö on pitänyt hyvin hallin kattoa puhtaana lumesta.

Meri-Lapin Taitoluistelijoiden puheenjohtaja Tero Ruokanen sanoo, että seura on tyytyväinen, että halli on olemassa ja seuralla on vuoroja sinne.

– Olemme tyytyväisiä, että lasten vuorot pyörivät ja kaupunki maksaa alle 18-vuotiaiden vuoroja.

Modernisointia ja uusia tilaratkaisuja pian 25-vuotias halli hänen mukaansa kuitenkin tarvitsisi. Ruokanen luottaa siihen, että halliyhtiö puhdistaa luvatulla tavalla lumet pois katolta säännöllisesti ja hallia voi käyttää toistaiseksi huoletta.

Jäähalliyhtiö on luvannut kuunnella seurojen tarpeita uudistustöiden suunnittelun yhteydessä, jotta uusista tiloista tulee mahdollisemman toimivat.